A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
A magyar húságazat 2010 tavszán
A baromfiágazat stratégiája Túlélési esély vagy kitörési pont?
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A baromfiágazat ökonómiai értékelése
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
A szarvasmarha ágazat versenyhelyzete az Európai Unióban
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szabadkereskedelmi társulások
I. Baromfitenyésztés előadás
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Kihívások a tojáságazat előtt
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után Nyárs Levente tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet 1093. Budapest, Zsil u. 3-5 nyarsl@akii.hu

A világ sertéshústermelésének megoszlása (2003) Világtermelés: 98,6 millió tonna Forrás: Ofival 2004

Sertéshústermelés alakulása Magyarországon (élősúly) Forrás: FAO

A EU sertéshús termelése 2000 és 2004 között Forrás: Ofival 2004

Részesedés a világ sertéshúsexportjából Világ sertéshús-kereskedelme: 8,5 millió tonna Főbb exportőrök sertéshús-kereskedelme: 4,6 millió tonna Forrás: Ofival 2004

A sertéshús kereskedelem alakulása a főbb termelő országokban Forrás: FAO

Egy főre jutó sertéshúsfogysztás az EU-ban (2004) Forrás: Ofival, KSH

A vágósertés vágóhídi belépési ára az Európai Unió országaiban ("E" minőségi kategória) Forrás: AKI

A vágósertés-termelés hatékonyságának nemzetközi összehasonlítása (2002) Megnevezés Magyar-ország Kanada Dánia Hollandia Német-ország Francia-ország Egyesült Királyság Egy kocára jutó választott malacok száma (db/év) 15,8 19,17 23,20 22,90 21,22 21,26 21,54 Tömeggyarapodás (g/nap) 520 748 804 768 732 789 657 Takarmányhasznosítás (kg/kg) 4,03 2,69 2,7 2,62 2,94 2,81 Vágási súly (kg/élő testtömeg) 102 113 101 112 116 88,9 Forrás: AKII Statisztikai Osztály, valamint Danish Bacon and Meat Council

A hazai sertésállomány üzemméret szerinti megoszlása (2003) Méretkategória (db sertés ) 1-9 10-49 50-99 100-399 400-999 1000 és felette Együtt Részesedés az üzemek számából 90,24 8,92 0,49 0,23 0,04 0,09 100,00 Részesedés a sertésállományból 21,97 15,13 3,18 3,74 2,28 53,70 Forrás: KSH Gazdaságszerkezeti Összeírás (2003)

Vágósertés Költség és bevétel alakulása (társas vállalkozások) 259 020 Ft/t 271 441 Ft/t 281 750 Ft/t Jövedelem: -681 Ft/t Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások

A csatlakozás hatásai Tényleges hatások A sertéshús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán Az EU előírásoknak megfelelni nem képes vágóhidak bezárnak

Várható hatások Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. A csatlakozás óta nagy mennyiségben érkezik sertéshús a hazai piacra (elsősorban olcsóbb árfekvésű termékek és húsipari alapanyagok, továbbá apróhúsok) Az ágazat szereplőinek maguknak kell megszervezniük a termékpályát. Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak

Az ágazat versenyképessége javításának alapvető feladatai A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés és hizlalás modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; Az elsődleges feldolgozás versenyképességének javítása közösségi beruházási támogatások segítségével, ezáltal kiszámítható felvevőpiac megteremtése; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon-követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A termékpálya szervezettségének javítása, hosszútávú szerződéses kapcsolatok kiépítése, a piaci zavarok elhárítására kölcsönös biztosítási alapok létrehozása.

A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban Forrás: Ofival 2004

A baromfihústermelés alakulása Magyarországon Forrás: KSH

A EU baromfihús termelése 2000 és 2004 között Forrás: Ofival 2004

Részesedés a világ baromfihús-exportjából Világ baromfihús-kereskedelme: 10,1 millió tonna Főbb exportőrök sertéshús-kereskedelme: 6,9 millió tonna Forrás: Ofival 2004

A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása Forrás: FAO

Egy főre jutó baromfihús-fogysztás az EU-ban (2002) Forrás: KSH, FAO

A brojler felvásárlási árának alakulása Forrás: AKI Piaci Információs Osztály

A hazai vágócsirke-termelés naturális hatékonyságának összehasonlítása az EU legnagyobb csirkehús-termelő tagállamaival (2002) Megnevezés Magyarország Franciaország Hollandia Egyesült Királyság Hizlalási idő (nap) 42,5 45 41 44 Vágósúly (kg) 2,07 2,45 2,26 2,47 Takarmányfelhasználás (kg/kg) 1,97 1,88 1,78 1,85 Forrás: Baromfi Terméktanács, valamint Nyárs és Papp [2002]

A hazai brojler-állomány üzemméret szerinti megoszlása (2003) Méretkategória (db) < 999 1 000 -9 999 10 000 – 49 999 ≥ 50 000 Együtt Részesedés az üzemek számából 44,9 26,1 21,2 7,7 100,0 Részesedés a brojler-állományból 0,3 6,9 26,5 66,4 Forrás: KSH Gazdaságszerkezeti Összeírás (2003)

Vágócsirke Költség és bevétel alakulása (társas vállalkozások) 183 170 Ft/t 191 230 Ft/t 198 500 Ft/t Jövedelem: -7 312 Ft/t Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások

A csatlakozás hatásai Tényleges hatások A baromfihús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán

Várható hatások Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. Import nyomás (brazil, thaiföldi csirkehús) Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak Az EU szigorú forgalmazási szabályai és szabványai hatására az előírásoknak nem megfelelő vágóhidakról, továbbá a feketegazdaságból származó baromfihús visszaszorulására lehet számítani.

Az ágazat versenyképessége javításának alapvető feladatai A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés, hizlalás és tojástermelés modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon-követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A termékpálya szervezettségének javítása, hosszú távú szerződéses kapcsolatok kiépítése, megfelelő marketingstratégia kialakítása, ökológiai (szabad)tartás feltételeinek megteremtése; A termékpálya egészét felölelő koordinációk vagy integrációk kialakításának és működtetésének ösztönzése, támogatása.

Köszönöm a figyelmet