Innovatív HR-modulok fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
Advertisements

CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM)
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR KUTATÓK ÉJSZAKÁJA SZEPTEMBER 24. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS, OFFLINE.
Gazdasági Informatika Tanszék
Intranet portál bemutató
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
Kutatási terv.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Karriertervezés.
Széchenyi István Egyetem MTK Közlekedési és gépészmérnöki Intézet
Riglersystem TH Szellemi Eszköz Menedzsment a Széchenyi István Egyetemen.
CRM Customer Relationship Management –
Előnyök és alkalmazási területek
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet VIII. Alkalmazott Informatika Konferencia, Kaposvár.
Konzulens: Dr. Pitlik László
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
INNOCSEKK 156/2006 ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FEJLESZTÉSE Developing an online expert system generator Készítette: Gerendás László, ISZAM III. Szent.
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Információrendszer architektúrák I. gyakorlat
Humánerőforrás Kontrolling
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
Beruházás-kontrolling
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Tanuló szervezet.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Molnár Ferenc „Innováció a vállalatirányításban és az ügyfélkapcsolat kezelésben” Debrecen, Szeptember 17.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Döntéstámogatás a mezőgazdasági gépvásárlás.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Érdemes – e Magyarországra hozni egy nemzetközi rendezvényt
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés
Üzleti terv bemutatása
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
Vállalatirányítási rendszerek alapjai
Előadás másolata:

Innovatív HR-modulok fejlesztése SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet Innovatív HR-modulok fejlesztése Hangácsi Éva Informatikus és szakigazgatási agrármérnök Informatikus szakirány Dr. Pitlik László Konzulens

PREZENTÁCIÓ VÁZLATA A dolgozat témája, szükségszerűsége A dolgozat célja Szakirodalmi feldolgozás Hipotézis Módszerek Célcsoport Eredmények, következtetések

A DOLGOZAT TÉMÁJA, SZÜKSÉGSZERŰSÉGE A mai e-HR rendszereket fejleszteni kell, át kell alakítani ahhoz, hogy továbbra is a piacon maradjanak: nem csak a nagyvállalatok számára, hanem a közép-és kis vállalatok részére is, hogy teljes körű, hatékony működést eredményezzen A SZIE-GTK HR-oktatás keretrendszere megújul: tehát a személyügyi tevékenység hagyományos és új feladatait – nyilvántartás, bérügyvitel, személyügyi funkciók, időgazdálkodás, e-learning – szakértői rendszerekkel rendszerekkel, hasonlóságelemzéssel támogatják.

A DOLGOZAT TÉMÁJA, SZÜKSÉGSZERŰSÉGE Hasonlóságelemzés használatával hatékonyabb lehet az e-HR működése, nem csak nagy vállalatok számára, hanem közép-és kis vállalatoknak is. Nem utolsó sorban azok a kis költségvetésű cégek is ki tudnak alakítani egy „személyzeti részleget”, amelyek nem engedhetik meg maguknak egy HR-osztály működését. Szakdolgozatom témáját azért tartom időszerűnek, mert a mai e-HR rendszerek - mint a Nexon, SAP HR, ERP Oracle HR- modulja – véleményem szerint „félkész termékek”, tovább kell bővíteni ahhoz, hogy továbbra is a piacon maradjanak, és hatékonyan működjenek.

A DOLGOZAT CÉLJA A cél elsősorban egy olyan releváns termék, kiegészítő termék létrehozása, amely minimalizálja a szubjektív véleményt, hatékony és hatásos döntés-előkészítést kínálva ezzel a továbbra is kényszerűen intuitív döntéshozók számára. Másodsorban, hogy a már elvégzett és sikeresnek bizonyult esettanulmányok segítségével, valamint a már meglévő e-HR modulok ismeretében, feltárjam azokat a „félkész” részeket – az e-HR modulokon belül – amelyek fejlesztése szükséges ahhoz, így egy új innovációs produktum jöjjön létre. A teljesen heterogén (brain storming jellegű) esettanulmány-halmaz strukturálása, rendszerbe foglalása, a várható hasznosság rendszerszintű elemzése A várható hasznosság, hogy a vállalatok számára – adatgyűjtés szempontjából - nem jelent plusz költséget, mert a szükséges információk a vizsgálathoz a vállalat számára rendelkezésre állnak

SZAKIRODALMI FELDOLGOZÁS Az emberi erőforrás szerepe, feladata egy vállalat életében a HR-folyamatok az IT és módszertani támogatásában fontos szerepet tölt be a döntés-orientáltság, ami az innovatív HR-modulok központi gondolata. Az emberi erőforrás menedzsment és az informatika kapcsolata A hazai személyügyviteli szoftverek fejlesztést igényelnek a nemzetközi viszonylathoz képest a szervezeteknek már ma is a legfontosabb erőforrása a munkavállaló, ezt az erőforrást pedig részletesen és alaposan megismerni, értékét fenntartani és folyamatosan növelni az informatika lehetőségeinek kihasználása nélkül nem lehet.

Innováció avagy az új ötlet megvalósítása Az innováció egy kreatív ötletből kialakult folyamatot jelent, amely megvalósítja az ötletet. Az innovációnak több típusai vannak, de amiről a szakdolgozatom szól az egy új termék bevezetése, egy alternatív, kiegészítő megoldás megalkotása. Új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása, új nyersanyag-vagy félkész termék megszerzése, iparági átszervezés

A HR jövője Nemzetközi „HR-guruk” véleménye szerint az E-HR-t fejleszteni kell, mert a jövőben bekövetkezhet az „elosztás” veszélye.

HIPOTÉZIS Az emberi erőforrás-menedzsment, a személyügyi informatika fejlesztése elsődlegesen a döntés-támogató modulok mentén szükséges. Az innovatív modulok bemutatásával, hasznosságuk ismertetésével szeretném felhívni az Olvasó figyelmét az e-HR kiaknázatlan előnyeire, valamint azokra az újdonságokra, amelyek hatékonyabb, stabilabb működést, támogatást eredményez az emberi erőforrás-menedzsment informatikai részében.

MÓDSZEREK Hasonlóságelemzés, melynek lényege a már meglévő esetek (előzmények-következményeik) illetve ezen esetgyűjtemények alapján eddig még soha nem tapasztalt előzmény-kombinációk várható következményeinek levezetése összefüggések alapján. Rendszertervezés: célja, hogy egy jól működő rendszert alakítson ki. Innováció: egy kreatív ötletből kialakult folyamatot jelent, amely megvalósítja az ötletet. Új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása, új nyersanyag-vagy félkész termék megszerzése, iparági átszervezés.

CÉLCSOPORTOK A dolgozat és a benne bemutatott döntés-orientált modulok, azoknak a Vezetőknek Emberi erőforrás területen dolgozó munkavállalóknak kis-és középvállalatoknak lehet hasznos, akik egy hatékonyabb, eredményesebb, időtakarékosabb, költséghatékonyabb rendszert szeretnének alkalmazni.

Eredmények, következtetések A jelenleg működő „dobozos szoftverek”, vállalatirányítási rendszerek HR-moduljai nem hozták azt az eredményt, amit a HR-szakemberek elvárnak. Felválthatja az „elosztás”, ami azt jelenti, hogy a jelenleg HR-hez tartozó munkafolyamatokat szétosztják szervezeten belül – marketing, IT. Eredményül egy olyan egy innovatív termék megszületése a cél, vagyis egy olyan késztermék, kiegészítő termék megalkotása, ami kevesebb ráfordítást igényel mind költség-és idő szemszögéből nézve. Ha egy innováció bevezetését tervezzük, fontos a strukturáltan kialakított rendszerterv. Oda kell figyelni arra, hogy a folyamatok egységesek és mindenki számára elérhetők legyenek.

Köszönöm a figyelmet!