Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Budapest védett természeti értékei
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Negyedik előadás Március 11
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
„Új irányok a magyarországi távmunka terjedésében” évi monitoring feldolgozása Dr. Tésits Róbert egyetemi docens Bokor Lászlóné Szőke Éva PTE TTK.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
Az innováció orientált területpolitika, egy botladozó siker ?
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Házasodás és válás Pest megyében, 1900–2001 A demográfiai viselkedés térszerkezetének változásai Őri Péter
„Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térsége”
Kommunikáció az egyetemen
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Nyílt Pályán Nemzeti Vasúti Kerekasztal eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről szakmai-társadalmi vitanap Budapest,2010 szeptember 15 Dr.Doór Zoltán.
Európa vallásai.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
történelmi integrációi
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Magyarország.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Magyarország a Habsburg-abszolutizmus rendszerében.
MTA Regionális Kutatások Központja A pénzügyi szolgáltatások területi dilemmái Magyarországon KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA Regionális.
1 Tematikus utak Hatások és lehetőségek Puczkó László, PhD CMC.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
LEADER, Identitás, Sport
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
A kérdőív összeállításának módszertana, kiértékelése
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola

Témaválasztás indoklása, célok A Duna egy olyan „kék szalag” Közép- és Délkelet-Európa között, amely: Természetes közlekedési és kommunikácisó folyosóként működik Ezáltal preformálja, meghatározza a társadalmi és gazdasági kapcsolatok irányultságát Ezen két tényezőn keresztül utat nyit az innovációk terjedésénék

Az innovációterjedés potenciális faktorai Kedvező közlekedési/kommunikációs lehetőségek Élénk kapcsolatrendszer Hálózatok kialakulása, bizalom kiépülése Migráció Közös kulturális identitás kialakulása A fenti tényezők pozitív visszacsatolásokkal kapcsolódnak egymáshoz

Kísérlet a folyosó szerep igazolására Alapja: a kommunikációs-közlekedési szerep ennek befolyása idővel csökken (a közlekedési-kommunikációs kapcsolatok jellege megváltozik, elszakad a fizikai (földrajzi) tértől, a gateway-funkciók átrendeződnek Érdemes időben korai… …de ennek ellenére jól dokumentálható tényezőket vizsgálni

A kapcsolatok aránylag könnyen feltárhatóak… Tetvérvárosok a Duna mentén (Kovács P., Egyetemközi kapcsolatok a Duna mentén Kovács P

Forrás: Donauschwäbische Stiftung 2004 Az etnikai diffúziót sem nehéz igazolni….

A nyugati típusú kereszténység terjedése Térítő püspökök és tanítványaik (Szt. Wolfgang, Szt. Adalbert, Ascherik apát, a velencei Gellért, Bonipert) Hospesek Zarándokok Istváni egyházmegyék létrejötte Kolostorok alapítása

A nyugati típusú kereszténység terjedése, püspökségek

A nyugati típusú kereszténység terjedése, kolostorok sz század 12. század végéig

Egyetemek alapítása

A vasúti közlekedése terjedése (1850-ig)

A vasúti közlekedése terjedése (1860-ig)

A vasúti közlekedése terjedése (1870ig)

A vasúti közlekedése terjedése (1880-ig)

A vasúti közlekedése terjedése (1900-ig)

További lehetséges kutatási irányok Etnikai diffúzió a Duna mentén: németek – szerbek Oszmán – török kulturális befolyás az Al- Duna-medencében További kulturális elemek vizsgálata pl. építészet DGT szerepe az innovációk terjedésében

Összegzés A Duna tengely szerepe a nyugat-keleti irányú innovációk terjedésében minden esetben megjelenik A vizsgált kulturális innovációk többségében a tengely jelleg csak a Közép- Duna-medencére terjed ki Az innovációk terjedésének korlátja részben (fizikai) földrajzi is lehet (Vaskapu)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!