Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A turizmus rendszer környezete
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet FENNT – Konferencia a Fenntartható Építészetről Holcim Hungária Zrt – Kortárs Építészeti Központ Millenáris.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Regionális gazdaságtan 4.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Természeti erőforrások védelme
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Hálózatok és településfunkciók MRTT konferencia okt ,Szeged Korompai Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságföldrajz Tanszék
Környezeti kontrolling
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet NEMZETKÖZI LOGISZTIKA Szolnoki Főiskola, Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nemzetközi Logisztika Szakirány Szolnok,
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Környezetjogi alapelvek
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Magyar Útügyi Társaság
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS - KÖZLEKEDÉS ÉS INFRASTRUKTÚRA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Tudományos ülés Scharle Péter egyetemi tanár 65.
Fleischer Tamás MTA KRTK Világgazdasági Intézet ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományok Módszertana Tanszék Humánökológia szakirány Város, közlekedés,
Etikai irányzatok a települések környezetvédelmi törekvéseiben Suvák Andrea, tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI DTO.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
A ROP CÉLTERÜLETEI - térségi centrumok fejlesztése, decentralizáció és fenntarthatóság Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet MŰHELYVITA A NEMZETI.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Előadás másolata:

Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya

A fenntarthatóság értelmezései: hétköznap A fenntartható fejlődés-fejlesztés a hétköznapi és politikai diskurzus bevett fogalmává vált.A fenntartható fejlődés-fejlesztés a hétköznapi és politikai diskurzus bevett fogalmává vált. Leggyakoribb értelmezés:Leggyakoribb értelmezés: –fejlődés = gazdasági növekedés –gazdasági növekedés = fogyasztás növekedése –fogyasztás növekedése = jólét –jólét feltétele a gazdasági növekedés

A fenntarthatóság hétköznap Cizelláltabb megjelenés, a fenntarthatóság három lábának terminológiája: létezik ökológiai, közgazdasági és társadalmi fenntarthatóságCizelláltabb megjelenés, a fenntarthatóság három lábának terminológiája: létezik ökológiai, közgazdasági és társadalmi fenntarthatóság Ez a szétválasztás a gyakorlatban is jelentkezik, pl. a pályázatok estében bizonyítani kell aEz a szétválasztás a gyakorlatban is jelentkezik, pl. a pályázatok estében bizonyítani kell a –gazdasági fenntarthatóságot = jövedelmező üzlet –környezeti fenntarthatóságot = megfelel a környezetvédelmi előírásoknak –társadalmi fenntarthatóság = hatása az esélyegyenlőségre fenntartható fejlesztés = folyamatos, korlátlan fejlesztésfenntartható fejlesztés = folyamatos, korlátlan fejlesztés a fenntarthatóság hétköznapi megjelenésének kevés köze van a fenntartható fejlesztés fogalomköréheza fenntarthatóság hétköznapi megjelenésének kevés köze van a fenntartható fejlesztés fogalomköréhez

A fenntartható fejlődés – a fogalom születése 1984 az ENSZ létrehozza a Környezet és Fejlődés Világbizottságot. A Bizottság jelentése 1987-ben készült el Közös jövőnk címmel1984 az ENSZ létrehozza a Környezet és Fejlődés Világbizottságot. A Bizottság jelentése 1987-ben készült el Közös jövőnk címmel 1987 Brundtland-bizottság: a fenntarthatóság fogalmát kiterjesztette: a természeti- és környezeti értékeken túl az emberi tevékenység és a természet viszonyára alkalmazta:1987 Brundtland-bizottság: a fenntarthatóság fogalmát kiterjesztette: a természeti- és környezeti értékeken túl az emberi tevékenység és a természet viszonyára alkalmazta: a fenntartható fejlődés képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyez- tetné a jövő generációk lehetőségeit saját szükségleteik kielégítésében.a fenntartható fejlődés képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyez- tetné a jövő generációk lehetőségeit saját szükségleteik kielégítésében.

A fenntarthatóság definíciói A fenntarthatóság a természet, a gazdaság és a társadalom olyan viszonyrendszere, amelyben a szükségletek kielégítése a természet ökológiai eltartó képességén belül marad:A fenntarthatóság a természet, a gazdaság és a társadalom olyan viszonyrendszere, amelyben a szükségletek kielégítése a természet ökológiai eltartó képességén belül marad: –az erőforrások felhasználása nem haladja meg azok keletkezési ütemét, –a nem megújuló erőforrások felhasználása nem haladja meg a megújuló erőforrással történő helyettesíthetőségüket, –a kibocsátás a természet asszimilációs képességén belül marad, –és természetesen érvényes az intergenerációs kitétel, amely a kölcsönkapott Föld szemléletére épül, vagyis ma nem használhatjuk fel a jövő erőforrásait. Nem létezik önmagában értelmezhető módon a közgazdasági vagy társadalmi fenntarthatóság, csak az ökoszisztémák megújulási képességének korlátként értelmezett rendszerében.Nem létezik önmagában értelmezhető módon a közgazdasági vagy társadalmi fenntarthatóság, csak az ökoszisztémák megújulási képességének korlátként értelmezett rendszerében.

Amennyiben a térszerkezetet hálózatként (pl. településhálózatként) értelmezzük, akkor lehetőség nyílik a fenntarthatóság térbeli és intra- generációs értelmezésére: A helyben élők szükségleteinek kielégítése nem veszélyeztetheti a máshol élők lehetőségeit a szükségleteik kielégítésére. Fleischer Tamás: Kistérségi fejlődés, közlekedés, fenntarthatóság, Közlekedéstudományi Szemle, Fenntarthatóság értelmezése a térben

A térség akkor fenntartható, ha gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt képes tartósan kiegyensúlyozott életlehetőséget nyújtani a helyben érintettek számára; –ezt ne mások rovására tegye (térbeli szolidaritás), –ebben mások ne akadályozzák meg (térbeli önvédelem). Fenntarthatóság a térben

A tér belső szerkezete A sikeres térségek ismérvei változnak (víz közelsége, kereskedelmi útvonalak találkozása, ásványi anyag előfordulása, életminőség tényezőinek sűrűsödése, ma az alkalmazkodó képesség a kulcsszó), A népesség térbeli koncentrációja jellemző, a koncentrációs folyamatokat erősítik a gazdasági folyamatok (agglomerálódás, klaszteresedés), a nagyvárosok képződése és jelentősége nő A nagyvárosok a települési hálózat gazdasági, közigazgatási, szolgáltatási, kulturális, tudományos funkcióinak sűrűsödési területe. Kitüntetett pontok, amelyek egymással versenghetnek, kooperálhatnak, a településhálózat többi eleme pedig az elérhetőség keretein belül kapcsolódhatnak ezekhez. Castells nyomán a hely, az áramlások tere és a hely védelmének alkalmazása Fenntartható hely: Elérhető, léptékében megfelelő, belső kapcsolatokkal erősen átszőtt, vegyes funkciójú tér (belső hálózat). Térbeli védelme: Az áramlások terének (külső környezeti hatások) befogadása csak a helyi hálózat működő képességének határáig lehetséges, ez minden helyre, a nagyvárosokra is érvényes.

Nagyvárosok a településhálózatban A tér belső szerkezete döntő fontosságú a hely alkalmazkodó képessége szempontjából, a sűrű hálózat sikeresebb, de: Hierarchikus szerveződés: a gócpontok megkerülhetetlenek, szűk keresztmetszetek, más térelemek kiszolgáltatottak, a relatív előnyöket hordozó centrális pozíció megvédésének késztetése, rugalmatlan térszerkezet, Rácsos szerkezet, sokoldalú kapcsolatrendszer: kulcsfogalom a terek feltárása, alternatív lehetőségek biztosítása, az elhelyezkedés fontossága csökken, rugalmasabb rendszer, a központ veszít helyi jelentőségéből, nagyobb térség integrációjára lehet képes,

Lehetséges-e a fenntartható településhálózat? Jelenleg a nagyvárosokban erőteljes konfliktusok: a gazdasági siker az életminőség környezeti tényezőit felemészti, a környezetének erőforrásait és asszimilációs potenciáját is igénybe veszi. Lehetséges-e olyan településhálózat és településszerkezet, valamint szolgáltatási infrastruktúra, amely biztosítja a fenntarthatóságot? A méretgazdaságosság és más jelenlegi gazdasági folyamatok a koncentrációs folyamatokat erősítik továbbra is. A technikai lehetőségek folyamatosan bővülnek, így az optimalizációs feltételek átalakulnak, amely a nagyvárosok elérhetőségét biztosítja, és szennyezőanyag kibocsátását a környezeti fenntarhatóság keretein belül tartja. A közízlés, hogy mi tekinthető a megfelelő életfeltételnek, az erősen szegmentált és gyorsan változik. Az elvi lehetőség nyitva áll.

Köszönöm a figyelmet!