A fenntartható gazdálkodás és a vízi közlekedés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
A piac Szakiskola.
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
III. A logisztika jövője
A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésnek hatása az ország fejlődésére Dr. Zsirai István Közlekedéstudományi Intézet Kht. főmunkatárs, tanácsadó.
NELI-projekt bemutatása
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
A támogatásra jogosult terület
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

A fenntartható gazdálkodás és a vízi közlekedés Marton Tamás osztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Főosztály, Víziközlekedési Osztály

Történelmi visszatekintés és a jelen: Ahhoz, hogy a Dunára érjünk, időben és térben jelentős, de nem hosszantartó kitérőt kell tennünk. Volt idő, amikor a társadalom számára a legfontosabb nyersanyagok, a legfontosabb termékek és termények, s a legfontosabb piacok egyaránt a közvetlen környezetben elérhetők voltak. Ebben a gazdasági helyzetben a logisztika szerepe jelentősen csekélyebb volt a mainál. Napjainkban a globális kölcsönös függőség korában élünk, s ebben a miliőben az interkontinentális kereskedelem a mindennapok szerves részét képezi. Az interkontinentális kereskedelem fő hordozója a tengeri hajózás. Ebben a gazdasági helyzetben a logisztika kiemelten fontos szerepet játszik. A globális kereskedelemben értékesített áruknak több mint 90%-át tengeren szállítják. A tengeren szállított áruk összértékére nagyon nehéz pontos adatot meghatározni, de a UNCTAD becslése alapján ismeretes, hogy a fuvardíjak összege mintegy 380 milliárd US $-t tesz ki, ami a a világkereskedelemben értékesített áruk pénzben kifejezett értékének nagyjából 5% teheti ki.

Egyes árufajták interkontinentális viszonylatban történő szállításának költsége: A fejlett és hatékony közlekedési rendszerek jelentősége a globális gazdaság korában. Az interkontinentális forgalom kikötői mega-centrumok között valósul meg. Egy-egy kikötő, ún. mega-centrum éves áruforgalma meghaladja a 100 millió tonnát. A kontinens belseje és a kikötők közötti áruforgalom zavarmentes áramlását hatékony közlekedés rendszerek biztosíthatják. A kikötői mega-centrumok kiszolgálásában egyaránt fontos szerephez jut minden egyes közlekedési al-ágazat.

A versenyképesség és a lakosság területi megoszlása: Az Európai Unió lakosságának mintegy 45 %-a a tengerparti övezetekben él és dolgozik. A tengerparti övezetben megtelepedett ipar és kereskedelem előnyben van a kontinens belsejében megtelepedett versenytársakkal szemben. Napjainkban a tengerparti fekvés nem garancia a versenyelőnyre. A tengerparti övezet régiói egymáshoz viszonyítottan is eltérő helyzetben vannak. A mezőgazdasági tevékenységek a kontinens belső területeire kiterjedően termelnek, hiszen a tengerparti övezetben nem lehet mindent a szükséges mennyiségben termeszteni. A jelentős tengeri fuvarozók nem csak a parti államokból kerülhetnek ki.

Belgium és Magyarország kontinentális víziúti adottságainak összevetése: Belgiumban mintegy 1400 kilométernyi természetes és mesterséges víziút szolgálja a kontinentális fuvarozást. Hazánkban 1460 kilométernyi természetes és mesterséges víziút van. Belgiumban évi mintegy 65 millió tonna árut fuvaroznak a belső víziútjaikon. Hazánk külkereskedelmi áruszállításában évi mintegy 6 millió tonna áru szállítása valósul meg a hajózás révén. A Duna az Európai Unió legnagyobb folyója, s egyben a transzkontinentális Rajna – Majna – Duna vízút része. Ez a víziút a belső piaci árumozgások legfrekventáltabb tengelyében húzódik. Az uniós és a hazai elképzelések szerint a hajózásnak az eddig megszokottnál jelentősebb részt kell vállalnia a belső piaci és a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben,

A belvízi hajózás jelenlegi arculata és integrációjának helyzete: A belvízi hajózás archaikus és rugalmatlan, s még megfelelő berendezkedés esetén sem lehet cél más közlekedési ágazatok szolgáltatásainak kiiktatása A gazdasági berendezkedés és a logisztikai folyamatok – magas fejlettségi szint magas szervezettséget igényel, nem támaszkodhatunk ad hoc folyamatokra, azaz a piac önszabályozására A közlekedési munkamegosztás és a munkaerő szükséglet egyes összefüggései, a humán erőforrás létszáma az egyes ágazatokban Meglepőnek ható állítás – a minden tekintetben hatékony és csekély fogyasztással jellemezhető hajózás nem illeszkedik a fogyasztói gazdaságba A magyar uniós elnökség kiemelt figyelmet fordított a belső hajózásnak a gazdaságba történő integrálásának, s ezzel a kérdéskörrel foglalkozott az a magas szintű uniós konferencia, amelyet 2011. április 7-én Esztergomban rendeztünk, s amelyen Európa számos országából érkeztek előadók és vendégek.

Politikai és gazdasági programok a trendek befolyásolására: A NAIADES cselekvési program: Az uniós közlekedéspolitikai deklarált célja, hogy a vasúti és a rövid távú tengeri szállítás mellett a belvízi szállítás is járuljon hozzá a szállítási rendszerek fenntarthatóságához, A cél az, hogy a belvízi közlekedés liberalizált piacának keretében előmozdítsa és megerősítse a belvízi szállítás versenyhelyzetét, különösen azáltal, hogy elősegíti a termelő és kereskedelmi folyamatokba való beilleszkedését, egyebek mellett a logisztikai rendszerek fejlesztése, azaz a köznapi szóhasználattal a multimodális láncok fejlesztése révén. A NAIADES cselekvési program öt fejlesztési célterületet jelöl meg: – Új piacok meghódítása, tartós partneri kapcsolatok építése, „házasodni kell”; – A hajók tömeges korszerűsítése partneri igények szerint, környezetkímélő berendezések, felszerelések beépítése révén; – A képzés megújítása a humán erőforrás utánpótlásának biztosítása céljából; – a hajózás arculatának, a hajózásról alkotott képnek a felépítése; – az infrastruktúra megbízható használhatóságának garanciái.

A NAIADES cselekvési program megvalósítását szolgáló PLATINA intézkedési csomag: – Új piacok meghódítása: A piacok beható tanulmányozása, az áruáramlás helyzetének elemzése feltárhatja a belvízi hajózás fokozottabb bekapcsolódásának lehetőségét, szolgáltatási szövetségek létrehozatala. – A hajók tömeges korszerűsítése: A szolgáltatási rugalmasság és a környezetkímélő sajátosságok további erősítése érdekében, ami a hajózásnak az ún. zöldebbé tételét jelenti, azaz kisebb mennyiségű emissziót a korszerűbb motorok és üzemanyagok használata révén és így tovább; – A képzés megújítása a humán erőforrás utánpótlásának biztosítása céljából: Uniós harmonizáció, dunai sajátosságok és megállapodások a Rajnai Hajózási Központi Bizottsággal. – a hajózás arculatának, a hajózásról alkotott képnek a felépítése. – az infrastruktúra megbízható használhatóságának garanciái: A környezeti állapot javítása révén kell elérni a hajózhatóság javulását, azaz a megbízható használhatóságot. Erre született az ún. Joint Statement és annak végrehajtását segíti a Manual on the Good practices in Waterway Planning

Post NAIADES cselekvési program A tagállamok szükségesnek tartják egy a NAIADES cselekvési program utáni cselekvési program kidolgozását, de a jelenlegi NAIADES programtól eltérően ez a program effektív fejlesztést valósíthat meg A már említett magas szintű esztergomi konferencia célkitűzése volt – következtetések elfogadása A konferencia következtetésire alapozottan munkaanyag készült A munkaanyag megvitatására a tanácsi munkacsoportban került sor. A közlekedési Tanács ülésén, június 16-án kerültek elfogadásra a következtetések, amelyek a Bizottsági munka támogatását célozzák. A Bizottság olyan rendelet kimunkálását célozta meg, amely a NAIADES program 2012. december 31. napján történő befejezését követő időszakra keretet szolgáltathat a z uniós finanszírozással megvalósítható , hatékony hajózási fejlesztéshez

Az EU Duna Regionális Stratégiája Az uniós és a nemzeti pénzeszközöknek az eddiginél jobb hasznosítása A 2008-ban kirobbant pénzügyi majd gazdasági válság leküzdését olyan határokon átnyúló együttműködéssel lehet elérni, amelynek keretében a korlátozott mértékű pénzeszközök jó hasznosulása ún. multiplikátor hatást vált ki. Az uniós tagállamok álláspontja szerint a határokon átnyúló, azaz több ország együttműködésével megvalósuló közlekedési fejlesztések, más gazdaságfejlesztő intézkedésekkel párosítva húzó hatást gyakorolhatnak a gazdaságra. A Duna hajózhatóságának javítására irányuló munka a DRS szerves részét képezi, mert a régió országainak gazdasági együttműködéséhez a hajózási szolgáltatások fokozottabb rendelkezésre állása megfelelő alapot szolgáltathat. Az infrastruktúra hajózhatóságának helyreállítását (és nem fejlesztését) célul kitűző elképzelés más gazdasági fejlesztésekkel párosítva érheti el a szükséges hatást. Rakodók, logisztikai objektumok fejlesztése, hajójavító bázisok építése és működésbe hozatala, hajóépítő kapacitás helyreállítása és egyebek.

A VITUKI vezette konzorcium tervezői közreműködésével készülő javaslatok: A Duna medrét az 1980-as évek előtt folyamatosan kezelték a hajózási és az árvízvédelmi szempontoknak megfelelően. A tervezett nagymarosi beruházás miatt a 80-as években ezt a tevékenységet felhagyták és a folyót a meghiúsult beruházást követően sem gondozta senki, arra forrásokat nem fordított a költségvetés. Az elhanyagoltság miatt a kisvízi medermélyülés és a gázlók kialakulása folyamatos, ami árvízi vízhozamok esetén a víztömeg lebocsátását nehezíti, alacsony vízállás esetén pedig a hajózást. Az uniós társfinanszírozással tervezett mederfenntartási tevékenység azt a minimális beavatkozást célozza meg, amellyel még éppen teljesíthetők a komplex vízgazdálkodással, árvízvédelemmel és a hajózhatósággal kapcsolatos elvárások. Az az elmélet, amely szerint a folyóhoz kell hajókat építeni azért nem helytálló, mert a folyó állapota folyamatosan romlik és idővel még kedvezőtlenebb körülmények alakulnak ki. 2009-es adatokból kiindulva, nemzetgazdasági szinten a belföldi fuvaroztatók 30 milliárd Ft-tal többet fizettek ki fuvardíjként ezen okból. A magyar uniós elnökség prioritásai közé tartozott a Duna Stratégia, de ez a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő, közlekedési célú beavatkozás végrehajtása nélkül nem fogadható el az Unióban.

Köszönöm a figyelmet Marton Tamás