Miklósné Zakar Andrea PhD Generációk diskurzusa a regionális tudományról konferencia Széchenyi István Egyetem Győr, 2012. november 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Régió, regionalizáció, regionalizálódás
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
EU alapismeretek E-Learning.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Szervezeti formák.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Nyugat-dunántúli Régió
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A háború és a modern fegyveres erő
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
Az Európai Unió regionális politikája
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
A tanárok autonómiája és felelőssége Európában EURYDICE jelentés Zoltán Katalin mb. irodavezető EURYDICE Magyarországi Képviselet.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
ERDÉLY.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság évi tevékenysége Horváth Gyula elnök.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Csehország területi beosztásának rendszere Készítette: Jablonszky Ábel Földrajz BSc
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Franciaország közigazgatása
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
Magyarország regionális politikájának története
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Miklósné Zakar Andrea PhD Generációk diskurzusa a regionális tudományról konferencia Széchenyi István Egyetem Győr, november 23.

Hogyan függ össze az erdélyi autonómia kérdése a romániai regionalizáció problematikájával? Mióta beszélhetünk e két fogalom összekapcsolódásáról? Milyen folyamatoknak köszönhető? Milyen autonómia-tervek születtek a regionalizációs paradigma mentén?

Nehézkes definiálás a sokféleség okán Területi és személyi autonómia A személyi autonómia olyan térségben, ahol a kisebbség nem alkot többséget, személyi elvre alapulva nyújt lehetőséget saját kulturális intézmények és érdekképviseletek létrehozására, miközben elismeri az ország polietnikus jellegét „A területi politikai autonómia egy berendezkedés, amelyet olyan csoportnak nyújtanak, amely az adott régióban többséget alkot, egy eszköz, amely által a csoport ki tudja fejezni elkülönülő identitását” (Lapidoth 1997 – Autonomy: Flexible solutions to ethnic conflict. 33. p.) Erdély kapcsán egy kombinált autonómia-formát ajánl a legtöbb szakértő

A regionalizáció: Egy felülről, a központi területi szint felől induló folyamat (top-down), amely hatalom átruházást, decentralizációt eredményez azokban a térségekben, amelyekre ez a folyamat az állam területét határvonalakkal kisebb egységekre osztja fel

Sokrétű előzmények: Budapesti Nyilatkozat (magyar-román értelmiségi állásfoglalás Erdély kapcsán), Pro Európa Liga munkássága (Gazeta és Altera folyóiratok, nyári egyetemek) Provincia folyóirat között Két nyelven jelent meg (magyar, román) Két főszerkesztő (Molnár G., Al. Cistelecan) Először közvetítő lapokon keresztül terjesztették (Krónika, Ziua de Ardeal), majd önállósult Létrehozásában fontos szerepe volt a Budapesti Nyilatkozat 10. évfordulójára való emlékezés Ars poeticája: Az erdélyiség helyreállítása és újrafogalmazása; Az erdélyi sajátosságok feltérképezése; Az etnikumok eltérő Erdély-értelmezésének azonos mederbe terelése; Gondolatok és feladat-meghatározások: egyfajta program kijelölése, amellyel Erdély, avagy a „Provincia” jövőjét és Románián belüli helyzetének modellálását tűzik ki célul

Provincia-Egyesület: a december 16-a első nyilvános megbeszélés Kolozsvárott Magyar és román értelmiségiek párbeszéd-központja Közös nyilatkozat 2001-ben: Memorandum (interetnikus konszenzus) Az első olyan dokumentum, amely kiépített egy regionalizációs modellt Románia történelmi régióira alapozva: az autonómia kérdését egy, az ország egészét érintő regionális átalakítás mentén vázolta fel; Közigazgatási reformot javasolnak, mely „újrafogalmazza a létező területi egységek státuszát”; A kialakított régiókban regionális tanácsok és tartományi parlament létrehozását tartják indokoltnak; Indokoltnak tartja az alkotmányreformot.

Az erdélyi autonómia kapcsán kialakult magyar- román értelmiségi párbeszéd néhány következménye: a. Új terminológia-rendszert épített be Erdély kontextusába; b. Erdély autonómiáját egy, az egész országot érintő átfogó regionalizációs átalakuláson belül képzelték el – ezután minden autonómia terv ezen paradigma mentén született c. A tabujellegű fogalmak, mint amilyen az autonómia vagy a föderalizmus, immár egyértelműen elvesztették ezt a minőségüket, és lassan beépültek a közbeszéd, a publicisztika és immár a politikai élet diskurzusaiba is.

Bakk Miklós és munkacsoportja (Bodó Barna, Borbély Imre, Gál Kinga, Székely István, Fórika Éva, Kovács Péter, Komlóssy József) Alkalmazza a merőben új megközelítést, mely szerint az autonómiát egy szélesebb körű regionalizációs modellen belül alkalmazná egyfajta aszimmetrikus regionálizációt eredményezve (pl. Olaszország és Spanyolország mintájára) Megalapozná Székelyföld autonómiájának a lehetőségét is Nemzetközi hivatkozás: Európa Tanács 2003-as Gross jelentése (Az autonóm régiók pozitív tapasztalata, mint konfliktusmegoldást sugalmazó ihletforrás Európában) Hét részből áll, megfogalmaz egy releváns régió-definíciót Bevezet egy speciális régió-fogalmat: különleges jogállású régió (Székelyföldre alkalmazná)

A közelgő EU-s csatlakozás okán is felvetették a román regionalizáció reformjának kérdését Egy politikai-közigazgatási strukturális reformot javasoltak Nem részletezik mélységében, de hangsúlyozták, hogy a változásokat az ország történelmi régiói mentén képzelik el, ha szükséges, speciális státusz biztosításával november 10-én tárták Traian Basescu köztársasági elnök elé

A Csutak István által készített dokumentum kijelentette, hogy az eddigi regionális fejlesztések nem eredményezték az elmaradott térségek felzárkózását, illetve bírálta a finanszírozási rendszert is. A megyék fejlettségi adataiból kiindulva és különböző számításokat végezve Csutak egy olyan, 16 régióból álló regionális rendszert dolgozott ki, mely véleménye szerint sokkal inkább szolgálja a régiók fejlesztését, illetve minden előbb vázolt kritériumnak (az 1059/2003/EK rendelet elvárásainak is) megfelel – Székelyföld külön régió lenne Legfrissebb hírek Csutak István és Bodó Barna tervezetéről, amely 13 régióból állna – a 2012-es marosfői EU Táborban prezentálva

Létrejön egy magyar-román értelmiségi párbeszéd, vita a témáról, amely változásokat generál az ezredforduló után A változások okán 2003-tól az autonómia-terveket egy széles körű, egész országot érintő regionalizációs modellbe helyezik a szakemberek Ezekben a tervekben Székelyföld különálló fejlesztési régióként szerepel A román politikum jelenleg a Székelyföld felosztását célozza az új regionalizációs tervekben – a területi autonómia teljes negligálása