A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, 2010. november 18-19. Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Medvéné Dr. Szabad Katalin Dr. Zimányi Krisztina
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
A taniroda, mint az országok közötti gazdasági kapcsolatok bölcsője Fullérné Verger Renáta március 8.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság évi tevékenysége Horváth Gyula elnök.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Az ITDH új szolgáltatásai Hagyományos elemek Kiállítások Kereskedelemfejlesztési pályázatok Üzletember találkozók itthon és külföldön Relációs.
Uniós pályázati lehetőségek a szakmai együttműködés, tapasztalatcsere és a vállalkozásfejlesztés elősegítésére Pataky Zsanett Tempus Közalapítvány.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
Előadás másolata:

A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben Debreceni Egyetem AGTC Hajdu Zita

Az előadás részei 1. Az idegennyelv-tudás jelentősége regionális szinten 2. Az idegen nyelvi készségek szerepe a szervezeti sikerességben 3. A magyarok idegennyelv-tudása 4. Az Európai Bizottság javaslatai

Az idegennyelv-ismeret jelentősége regionális szinten Globalizáció → élesebb versenyhelyzet (munkavállalók, oktatási intézmények, régiók) → a humán tőkére vonatkozó mennyiségi és minőségi előrejelzések felértékelődése (új kompetenciák: informatikai és kommunikációs készségek − idegennyelv-ismeret) Az idegennyelv-ismeret szerepe regionális szinten –tőkevonzó képesség − munkahely-teremtés –információszerzés, pályázatok, érdekérvényesítés –a vállalati szektor export tevékenysége – turizmus

A telephelyválasztás szempontjai 1. Elérhetőség 2. Munkaerő (képzettség, adaptációs hajlandóság, nyelvismeret) (Koltai, 2006) 1.Város-/régióimázs 2.Helyi kulturális adottságok 3.Nyelvi tényezők 4.Kényelmi szempontok 5.Egészségügyi és oktatási intézmények 6.Önkormányzat segítsége 7.Elérhetőség 8.Helyi munkaerő (Dunning – Norman, 1991)

Egy terület gazdaságának, humán tőkéjének és oktatási rendszerének kölcsönhatásai Humán tőke kialakítása képzéssel Munkaerő készségei Befektetés a képzésbe Helyi gazdaság növekedése Magas képzettségűek bevándorlása A humán tőke növekedése A diákok száma/ motivációja Munkavállalási lehetőségek Munkatermelékenység

A vállalkozások nemzetközi tevékenységének okai A beszűkült helyi piacok helyett új piaci rések keresése Az előállítás olcsó munkaerővel rendelkező területekre való áthelyezése Új nyersanyagforrások biztosítása A külföldi cégeknek nyújtott adó- és beruházási kedvezmények

A nemzetközi tevékenység sikertényezőinek sorrendje nyugat-európai kisvállalkozások vezetői szerint (2002) 1. A megfelelő kereskedelmi képviselő megtalálása 2. Jövedelmező exportpiacok kiválasztása … 5. Kulturális különbségek ismerete … 9. Idegennyelv-tudás … 11. Nemzetközi szállítási klauzúlák ismerete 12. Fizetési módok/eljárások ismerete

A nyugat-európai kisvállalkozások nemzetközi üzleti tevékenységgel kapcsolatos problémáinak százalékos aránya (2002) Jelmagyarázat: 1. Késedelmes fizetés. 2. Adminisztráció. 3. Piaci információk megszerzése. 4. Piacokra való bejutás. 5. Megfelelő termék. 6. Kapcsolati tőke kiépítése és fenntartása. 7. Költségek/jövedelmezőség. 8. Szóbeli kommunikáció. 9. Írásbeli kommunikáció.

A nyelvtudás hiánya miatti számszerű veszteségek (Az Európai Bizottság felmérése, 2006) 29 ország 2000 exporttevékenységet folytató KKV-ja  11 % veszített már el megbízást nyelvtudás hiánya miatt  Már folyamatban lévő, de idegen nyelvi ismeretek hiánya miatt elveszített szerződések becsült európai összértéke 8- 13,5 millió  16,5–25,3 millió euró tekinthető elmaradt árbevételnek potenciális értékesítési lehetőségek elveszítése miatt  Együttműködési probléma kulturális különbségek miatt a vizsgált cégek 18%-nál merült fel

A nyelvtudás hiányából adódó üzleti veszteségek indokai Sikertelen tárgyalás idegen nyelven Potenciális ügyfelek érdeklődésére nem reagáltak Magabiztosság hiánya az idegen nyelv használatában Telefonáláskor félreértések Kiállításokon/vásárokon történő sikertelen részvétel Fordítási/tolmácsolási hibák

Legalább egy idegen nyelvet beszélők aránya országonként (2005)

Legalább egy idegen nyelvet beszélők aránya (2001)

Az Európai Bizottság javaslatai Az idegennyelv-oktatás terén javítani kell az üzleti szféra és az oktatás kapcsolatát. –Jobban alkalmazkodva a változó munkaadó igényekhez az idegen nyelvek szélesebb skáláját kellene oktatni különösen a felsőfokú és a szakképzésben. –A kurzusok témáit munkahelyi/üzleti kontextusba kell helyezni. Minden felsőoktatási hallgató számára mobilitási programot kell biztosítani egy másik országban. Lehetővé kell tenni legalább egy tantárgy idegen nyelven tanulását. Szükséges lenne a nyelvtanár-képzés átalakítása a változó igényeknek megfelelően. Fontos lenne a felsőoktatási intézmények aktívabb szerepének kialakítása a többnyelvűség ösztönzésében.

nemzeti stratégia a többnyelvűség ösztönzésére korai életkorban elkezdett nyelvtanulás egységesített európai nyelvi kompetenciamutató kidolgozása a már munkában állók számára mobilitási programok szervezése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!