A választási rendszerek és a területfejlesztés intézmény- rendszeri változásainak összefüggései Agg Zoltán PhD, Pannon Egyetem, Veszprém.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Advertisements

„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A környezetvédelem intézményrendszere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet működése
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A területfejlesztés szereplői és intézményei Magyarországon
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nyugat-dunántúli Régió
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
HELYZETELEMZÉS a Közép-Magyarországi Régió intézményrendszerének kiépüléséről Készítette: dr. Kovács Róbert Magyarország III.
A területfejlesztés A törvényi keretek 2004-szeptember.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A területfejlesztés A törvényi keretek 2004-szeptember.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
Önkormányzat és állam.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
„KISTÉRSÉGI” MŰKÖDÉS – járások - tankerületek
Készítette: Koleszár Gábor
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Előadás másolata:

A választási rendszerek és a területfejlesztés intézmény- rendszeri változásainak összefüggései Agg Zoltán PhD, Pannon Egyetem, Veszprém

Előadás felépítése  Megyék, régiók, területfejlesztés  es alakulások  Változások 1999-től  Közvetett választás elméletben és gyakorlatban  Változások január 1-től  Új intézményrendszer szereplői

Területfejlesztési tanácsok 1996  Megyei szint hangsúlyos  Kistérségi társulások szerepe jelentős  Pártsemleges gazdasági szereplők (kamarák, munkaadók, szakszervezetek)  Példa: Alelnök-vita Veszprém megyében  Miniszter képviselője a régióigazgató 

1994. nyarán a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium ideiglenes jelleggel kialakította a NUTS 2. tervezési-statisztikai régiókat.

A tervezési-gazdasági körzetek ( ) alternatív javaslatként tűnik fel a Ttv-tervezetben

Régió és kiemelt térség  Régió: tervezési-statisztikai, fejlesztési célból létrehozott egy vagy több megyére kiterjedő területfejlesztési egység  Kiemelt térség: egy vagy több megyére (ill. a fővárosra) vagy azok meghatározott területére kiterjedő, társadalmi,gazdasági vagy környezeti szempontból együtt kezelendő területi egység, amely egységes tervezéséhez és fejlesztéséhez országos érdekek fűződnek

Területfejlesztés feladata - az ország különböző adottságú térségeiben a társadalom és a gazdaság megújulását elősegítő fejlesztéspolitika kidolgozása - az elmaradott térségek felzárkóztatásának elősegítése - a gazdaság szerkezeti megújulásának elősegítése, a munkanélküliség mérséklése - az innováció feltételeinek javítása - a kiemelt térségek fejlődésének elősegítése - vonzó vállalkozói környezet kialakítása

A megyei területfejlesztési tanácsok önszerveződése

A megyei területfejlesztési tanácsok önszerveződése - okok  5 megyés régió Tisza-tó ürügyén (változó székhellyel) Ehhez csatlakozik Nógrád.  Budapest túlsúlyától félve Fejér megye önálló régiót szervez.  Vas megye vétója miatt Veszprém nem csatlakozhat Nyugat-Dunántúlhoz.  Zala viszont igen, sőt Dél-Dunántúlhoz is.  Budapest és Pest megye ellentéte.

Területrendezés feladatai - a környezeti adottságok feltárása és értékelése - az infrastrukturális hálózatok területi szerkezetének, elhelyezésének megállapítása - az országos és térségi célok összehangolása Választott testület kell a jóváhagyáshoz!

Tervezési-statisztikai régiók – NUTS 2.

Állam területfejlesztési feladatai - az elmaradott térségek felzárkóztatása - a közszolgáltatásokban meglévő területi különbségek mérséklése - az európai integrációs, innovációs területfejlesztési feladatok támogatása, a térségi területfelhasználási célok megvalósításának elősegítése

Együttműködő szervek  A területfejlesztési és területrendezési feladatok ellátásában együttműködnek: - az állami szervek - az önkormányzatok - természetes személyek és szervezeteik - a gazdálkodást végző szervezetek és az érdekvédelmi szervezetek

Fejlesztési tanácsok „elpártosodása”  Megyei fejlesztési tanácsokból 1999-től:  Gazdasági szereplők kikerülnek  Új szereplő kisgazda alapon: földművelési hivatal, KöM képviselője (2002-től SZDSZ!)  A miniszter képviselője a megyei FkgP- elnök!!!  Fidesz: RIB-képviselő bekerül  Kistérségek képviselete 3-ra csökken

MSZP sem jobb a Deákné vásznánál  Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöksége (2007):  Szabó Imre MSZP (volt megyei közgyűlési elnök), elnök az önkormányzati és területfejlesztési miniszter képviselője  Szűcs Lajos Fidesz, társelnök a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke  Dr. Tóth József MSZP, társelnök a fővárosi kerületi önkormányzatok képviselője  Ikvai-Szabó Imre SZDSZ, társelnök  az egészségügyi miniszter képviselője

Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács Tagjai (2007) (2007) (2007)  Hagyó Miklós MSZP a főpolgármester képviselője  Dr. Szaló Péter a Kormány képviselője  Varju László MSZP a Miniszterelnöki Hivatal képviselője  Rusznák Imre a Budapest és Közép-Dunavidéki Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke  Gulyás József SZDSZ a gazdasági és közlekedési miniszter képviselője  Kovács István a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter képviselője  Podolák György MSZP a pénzügyminiszter képviselője

További (párt)tagok  Wittinghoff Tamás SZDSZ a környezetvédelmi és vízügyi miniszter képviselője  Horváth Csaba MSZP az oktatási és kulturális miniszter képviselője  Dr. Bakonyi Tibor MSZP a szociális és munkaügyi miniszter képviselője  Dr. Dietz Ferenc FIDESZ a Kistérségi Egyeztető Fórum képviselője  Dr. Gémesi György MDF a Kistérségi Egyeztető Fórum képviselője  Kőszegi Zoltán a Kistérségi Egyeztető Fórum képviselője  T. Mészáros András FIDESZ megyei jogú város polgármestere

Törvényi szabályozás  A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló évi XXI. Törvény  évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról

Változások  Szabad vállalkozási zóna: a területfejlesztési célok érdekében pénzügyi és más kedvezményeket kell biztosítani  A területrendezési hatósági eljárás ügyintézési határideje 30 napra csökkent  A területrendezési terveket legalább tízévenként felül kell vizsgálni

2012. január 1-ig  A területfejlesztési és területrendezési feladatokat ellátta: - a területfejlesztési önkormányzati társulás - a kistérségi fejlesztési tanács - a megyei önkormányzat - a megyei területfejlesztési tanács - a térségi fejlesztési tanács - a regionális fejlesztési tanács

2012. január 1. után  A területfejlesztés és területrendezés feladatait ellátja: - a területfejlesztési önkormányzati társulás - a megyei önkormányzat - a regionális területfejlesztési konzultációs fórum - a megyei területfejlesztési konzultációs fórum - a térségi fejlesztési tanács - a regionális fejlesztési ügynökség

Intézményrendszer átalakulása  A január 1. napján megszűnő szervezetek: - kistérségi fejlesztési tanács - megyei területfejlesztési tanács - regionális fejlesztési tanács  A január 1. napján létrejött szervezetek: - a regionális területfejlesztési konzultációs fórum - a megyei területfejlesztési konzultációs fórum - regionális fejlesztési ügynökség

Területfejlesztési önkormányzati társulás  települési önkormányzatok közös területfejlesztési célok megvalósítására hozhatják létre  társulásokra nem alkalmazhatók a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló évi CXXXV. törvény előírásai  Fővárosi és megyei kormányhivatalok törvényességi ellenőrzés helyett törvényességi felügyeletet gyakorolnak

Megyei önkormányzat I.  Nem kell a területrendezési terv elkészítésekor a külön miniszteri rendeletben meghatározott tartalmi követelményeket figyelembe vennie  A területi összehangolási kötelezettség a kötelező feladatok helyett a fejlesztéspolitikai szerepből, továbbá a nemzetközi és határon átnyúló együttműködésből adódó feladatokra terjed ki  A megyei jogú városokkal és települési önkormányzatokkal történő együttműködés során megszűnik a területrendezési tervek városkörnyéki összehangolása

Megyei önkormányzat II.  A területi információs rendszer kialakítása érdekében a Központi Statisztikai Hivatallal történik az együttműködés  Nem kell a megyei területfejlesztési koncepcióról állást foglalnia  Az elfogadott területrendezési tervnek a dokumentációk gyűjtésére kijelölt szervnek történő megküldése

Regionális területfejlesztési konzultációs fórum  Az egy régió területén működő megyei közgyűlési elnökök kötelesek létrehozni  Összehangolja a megyei önkormányzati döntéshozatalt  Külön munkaszervezete nincs

Megyei területfejlesztési konzultációs fórum  A megyei közgyűlés és a megyében működő megyei jogú városok közgyűlései kötelesek létrehozni  A tagság fele-fele arányban a megyei közgyűlési és a megyei jogú városi küldöttekből áll össze  Előzetesen állást foglal a megyei közgyűlés területfejlesztési ügyeiben  Külön munkaszervezete nincs

Térségi fejlesztési tanács I.  A jogi személyiségű térségi fejlesztési tanács létrehozásának joga a megyei közgyűlésre szállt át  A megyei közgyűléseknek a szervezeti és működési szabályzatban kell rendelkezniük a térségi fejlesztési tanács keretében ellátott feladatokról  A tagság a megyei közgyűlési elnökökből, ez érintett közgyűlések egy-egy képviselőjéből és a Balaton Fejlesztési Tanács esetében a kormány képviselőjéből áll össze

Térségi fejlesztési tanács II.  Megszűnt a kötelezően létrehozott térségi fejlesztési tanácsként működő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács  A Tftv. 16. § (4) bekezdése szabályozza a térségi fejlesztési tanács működéséhez szükséges források körét  A térségi fejlesztési tanács székhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal a térségi fejlesztési tanács szabályzatai, működése, szervezete, döntéshozatali eljárása jogszabályszerűségét vizsgálja

Regionális fejlesztési ügynökség  A miniszter a megyei, fővárosi fejlesztési program megvalósításához kapcsolódó előkészítési és végrehajtási feladatok ellátására nonprofit gazdasági társasági formában regionális fejlesztési ügynökséget köteles működtetni  Feladata a kapcsolattartás, a területfejlesztési programok megvalósításának szervezése, és a lebonyolításukban való észvétel

Balaton Fejlesztési Tanács  Elnök: Bóka István (Fidesz-KDNP, kormány képviselője)  Somogy Megyei Közgyűlés elnöke: Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP)  Somogy Megyei Közgyűlés képviselője: Hídvégi József (Fidesz-KDNP)  Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke: Lasztovica Jenő (Fidesz-KDNP)  Veszprém Megyei Közgyűlés képviselője: Nagy Jenő (MSZP)  Zala Megyei Közgyűlés elnöke: Manninger Jenő (Fidesz-KDNP)

Közép-dunántúli regionális területfejlesztési konzultációs fórum  Elnök (2013. június 30-ig): Törő Gábor (Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Fidesz- KDNP)  Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke: Lasztovica Jenő (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő  Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke: Popovics György (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő

Fejér Megyei területfejlesztési konzultációs fórum  Törő Gábor (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke  dr. Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), Székesfehérvár MJV polgármestere, országgyűlési képviselő  Cserna Gábor (Fidesz-KDNP), Dunaújváros MJV polgármestere, országgyűlési képviselő  Somogyi Balázs (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés delegáltja, Perkáta polgármestere

Komárom-Esztergom Megyei területfejlesztési konzultációs fórum  Popovics György (Fidesz-KDNP), Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő  Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya város polgármestere, országgyűlési képviselő

Önkormányzati-közigazgatási megyetársulások (prof. Verebélyi Imre)

V2 változat  VerebélyiImre2009.pps VerebélyiImre2009.pps  Esztergom-Dorog  Pápa, Sümeg-Tapolca  Nagykanizsa  Dombóvár-Tamási, Paks  Baja-Bács megyerész  Kelet-Pest megyerész  Salgótarján-Pásztó

Bakony-Balaton Régió

Régióbeosztás a Balatont egy régióba szervezve

Köszönöm a figyelmet!