A VAJDASÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI TERVE 2005. november, Sopron Pásztor István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Vajdaság többségében magyarlakta községeinek fejlesztési terve Magyar Regionális Tudományi Társaság Vándorgyűlése, Szeged Ricz András, RTT elnök, Szabadka.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A stratégiai tervezés módszertana
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
A magyarországi K+F politika
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Előadás másolata:

A VAJDASÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI TERVE november, Sopron Pásztor István

1) Statutáris kötelezettség, 1) Statutáris kötelezettség, 2) A terv célja: 2) A terv célja: a regionális jólét szintjének növelése: a regionális jólét szintjének növelése: a) a lakosonkénti jövedelem és a b) munkahelyek számának növelése által biztosítva a fenntartható gazdasági fejlődés és az fenntartható gazdasági fejlődés és az esélyegyenlőség esélyegyenlőség elvének megvalósulását

A tervezési folyamat szereplői A tervezési folyamat szereplői Németországi szakemberek Titkárságok Az újvidéki egyetem VAJDASÁG AT Képviselőháza VAJDASÁG AT VT Recenzensek VAJDASÁG AT VT Megállapodás GTZ

A TERV STRUKTÚRÁJA Az EU Gazdasági Bizottságának ajánlása szerint EX-POST SWOT PRIORITÁSOK PROCEDÚRÁK PROGRAMOK MELLÉKLETEK EX-POST analízis – status quo jelentésEX-POST analízis – status quo jelentés SWOT analízis – a gyengeségek, erősségek, a lehetőségek és a veszélyek analíziseSWOT analízis – a gyengeségek, erősségek, a lehetőségek és a veszélyek analízise Prioritások – a megvalósítandó fő célokPrioritások – a megvalósítandó fő célok Programok – definiálják a stratégiát és a főbb célokatProgramok – definiálják a stratégiát és a főbb célokat Mellékletek – irányadók az intézkedések, az aktivitások és a felelősség vonatkozásábanMellékletek – irányadók az intézkedések, az aktivitások és a felelősség vonatkozásában Procedúrák – minden egyes intézkedés megvalósitási folyamatának definiálásaProcedúrák – minden egyes intézkedés megvalósitási folyamatának definiálása

EX-POST ELEMZÉS EX-POST ELEMZÉS Az EX-POST elemzés jelentés a Az EX-POST elemzés jelentés a a) humán erõforrások, a a) humán erõforrások, a b) gazdaság és az b) gazdaság és az c) infrastruktúra c) infrastruktúra szféráiban uralkodó társadalmi- gazdasági helyzetrõl, a rendelkezésre álló adatok alapján. szféráiban uralkodó társadalmi- gazdasági helyzetrõl, a rendelkezésre álló adatok alapján.

A SWOT ANALÍZIS A KÖVETKEZŐ TÉNYEZŐKET VIZSGÁLJA: Természeti erőforrások Természeti erőforrások Demografia Demografia Gazdaság Gazdaság Infrastruktúra Infrastruktúra Művelődés és oktatás Művelődés és oktatás Szociális védelem Szociális védelem A gazdálkodás általános feltételei A gazdálkodás általános feltételei

A PRIORITÁSOKA a fejlesztés céljait határozzák meg. Három prioritási tervet definiáltunk, a realizálásukhoz viszont kilenc stratégiát dolgoztunk ki. Ezek a következők: 1. prioritás2. prioritás3. prioritás VAT belső potenciáljának a kihasználásaA régió gazdasági fejlődéséhez szükséges keretfeltételek javítása A minőség javítása és a régió emberi erőforrásainak a kihasználása 1.1. stratégia1.2. stratégia1.3. stratégia2.1. stratég ia 2.2. stratégia2.3. strat égia 2.4. stratégia 3.1. stratégia3.2. stratégia Az MSP fejlesztése Mezőgazdasági komplexum/ élelmiszeripar és élelmiszer- feldolgozó ipar Az ide- genforga-lom fejlesztése Idegen for- galmi hálóza t A régió energia- és vízellátásának javítása A csat orna háló zat reko nstr uálá sa – a vize k jobb kiha szná lása A külföldi beruházás ok vonzóbbá tétele A középiskolai szakoktatás re-formja és az oktatási rend-szerben elfoglalt helyének erősítése Professzioná lis képzés a modern technológiák, különösen az informatika körében Program 1,2,3,64,

PROGRAMOK Program A PROGRAM NEVEKÖLTSÉGVETÉS 1 AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁK BEVEZETÉSÉNEK SERKENTÉSE INKUBÁTORHÁZAK ALAPÍTÁSA ÜGYVITELI STANDARDIZÁCIÓ ÉS SZERTIFIKÁCIÓ MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK EXPORTJÁT SERKENTŐ ALAP LÉTREHOZÁSA A TERMŐFÖLD KOMASZÁCIÓJA KIVITELSERKENTŐ ALAP E-VAJDASÁG ENERGETIKAI HATÉKONYSÁG PROJEKTJE VIZELLÁTÁSI MINTA PROJEKT V.I.P. (VOJVODINA INVESTMENT PROMOTION) FOLYAMI TURIZMUS FEJLESZTÉSE INTEGRÁLT KÉPZÉSI RENDSZER MUNKAERŐÁR SZUBVENCIONÁLÁSÁNAK PROJEKTJE STRATÉGIAI GAZDASÁGI KUTATÁSOK KÖZPONTJA ÖSSZ. KÖLTSÉGVETÉS: € VAJDASÁGI ÖNERŐ: € (max 25%) KÜLSŐ FORRÁSOK: € (min 75%)

MIT NYÚJT A TERV MIT NYÚJT A TERV Átfogó, hatékony koncepció a vajdasági gazdaság fejlesztésére Átfogó, hatékony koncepció a vajdasági gazdaság fejlesztésére Lehetővé teszi a nemzetközi alapok igénybevételét (az EU alapjai, Interreg III.) Lehetővé teszi a nemzetközi alapok igénybevételét (az EU alapjai, Interreg III.) Előny lehet a Szerbián belüli és kívüli konkurens régiókkal szemben Előny lehet a Szerbián belüli és kívüli konkurens régiókkal szemben Támpont a helyi jellegű fejlesztési elképzelések kidolgozásakor Támpont a helyi jellegű fejlesztési elképzelések kidolgozásakor Határon átnyúló fejlesztések kapcsolatteremtésének hosszú távú alapja Határon átnyúló fejlesztések kapcsolatteremtésének hosszú távú alapja