Csalafinta matematika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Síkbarajzolható gráfok
Advertisements

Boole Algebra Felhasználása
Pitagorasz csésze PET palackból
Matematika és módszertana
Matematika a filozófiában
FRAKTÁLOK.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Kalman-féle rendszer definíció
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
FRAKTÁLOK.
Pitagorasz tétel és életútja.
Ókori görög régészeti leletek
Térgeometria III. Testek ábrázolása, metszése, áthatása
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
FRAKTÁLOK.
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
Közösségi portálok használata
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
A megújuló energiák Készítette: Gyimesi Norbert
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
Vezeték nélküli hálózatok
A tudat és a metaelmélet kapcsolata
Tökéletes és a Barátságos számok
Ipari képfeldolgozás és képmegjelenítés Műszaki Informatika BSc
Szigethy Attila "Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el..."
Aggteleki cseppkőbarlang
Készítette: Török Botond
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Christiaan Huygens és az idő mérése
WTC A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében.
Hőmérő 11.c Szilaj Roland.
Issac Newton Gravitáció
Newton és gravitációs törvénye
Kedvenc Mobliom Székely Dóra Felkészítő tanár: Orosz Tibor
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Charles Augustin Coulomb Életrajza
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Hosszúság mérése Szalisznyó lászló 9.b.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Egy csokorra való állat;) Olaszországban sokféle állattal találkoztunk, néhányat meg is örökítettünk, elsősorban ezeket is vejem;) Egy kis csokorra való.
Rumford gróf élete Bálint Tímea 10.b.
A folytonosság Digitális tananyag.
Készítette: Juhász Alexandra
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Felkészitő tanár : PaedDr. Spek Krisztina Készitette : Gubien Dávid, 1.D Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Gúta.
Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Készítette: Simon Gergő 10.A
A Gimp 2 haszn á lata Készítette : M á té Nóra 7. a Felkészít ő tan á r : Hrabovszki Katalin Erzsébethelyi Által á nos Iskola 5600 Békéscsaba, Mad á ch.
William Thomson Lord Kelvin
Isaac Newton Principia
Készítette: Réczi Laura
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Ipari képfeldolgozás és képmegjelenítés Műszaki Informatika BSc
Integrálszámítás.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
A Fraktálok Szent István Király Zeneművészeti szakközépiskola és AMI
Előadás másolata:

Csalafinta matematika

Egy kis topológia… A topológia (régiesen: "helyzetgeometria") a matematika azon részterülete,amely az alakzatoknak a folytonos (vagyis szakítás, lyukasztás stb. nélküli) deformációk - nyújtások, csavarások stb. - közben is megmaradó (invariáns) tulajdonságaival foglalkozik.

Paul Renteln és Alan Dundes tréfásan megfogalmazta, hogy szerintük „a topológus az, aki nem tud megkülönböztetni egy bögrét egy amerikai fánktól.”

A topológia alakzatai   A Möbius-szalag és a Klein-kancsó a két legegyszerűbb, és egyben a legismertebb egyoldalú (nem irányítható) felület. Induljunk ki egy nagyon egyszerű felületből, egy henger-palástból:

A topológia alapművelete a folytonos deformálás A topológia alapművelete a folytonos deformálás. Amikor ezt a felületet topológiai szempontból vizsgáljuk, el kell tekintenünk a szélességétől, méretétől és attól is, hogy a keresztmetszete kör. Akárhogyan deformálhatjuk. Topológiai tulajdonságai, hogy tizenkét határvonala van, vagy, hogy egyik oldala befesthető kékre, a másik pirosra, ettől nem változik. Definiálva: topológiai transzformációnak nevezzük egy ponthalmaznak egy másik ponthalmazba történő leképezését, ha az folytonos - azaz egymáshoz kellően közeli pontok képei is egymáshoz tetszőlegesen közel kerülnek - , létezik az inverze - azaz különböző pontok képei is különbözők lesznek - és a leképezés inverze is folytonos.

A Möbius-szalag A Möbius-szalag egy kétdimenziós felület, aminek a különlegessége az, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász fedezte fel. Felhasználásuk: - Magnó-felvételeknél (hogy megkétszerezzék a lejátszási időt) - Molekulamotorként - Írógépek és nyomtatók szalagjaiként, stb.

A Klein-féle palack A Klein-féle palack egy kétdimenziós, egyoldalú (vagyis nem irányítható) felület, amit önmagába forduló rugalmas kúpként lehet elképzelni. A palacknak a belseje egyben a külseje is, tehát ha a felületét elkezdenénk festeni, az ecset felemelése nélkül ki tudnánk festeni az egészet. Nevét Felix Klein német matematikusról kapta. A Klein-kancsó előállítható két, tükörképi helyzetű Möbius-szalag összeragasztásával, nincs határa. Differenciálható sokaság, azaz leírható differenciálható függvényekkel. Ha egy gömbön kivágunk két lyukat, és a lyukak határát egy-egy Möbius-szalag határával azonosítjuk, akkor Klein-palackot kapunk.

Jordan-féle görbe A Jordan-féle görbetétel egy nehezen bizonyítható topológiai tétel. A tételt Camille Jordan 1893-ban jelentette ki  Cours d'Analyse című művében. Bizonyítása nem volt teljes, és ezután számos szintén hiányos bizonyítás született. Az első teljes bizonyítást Oswald Veblen 1905-ben adta.

A Peano-görbe Giuseppe Peano nevéhez fűződik egy olyan folytonos görbe konstruálása, amely átmegy egy egységnégyzet minden pontján, azaz kitölti a négyzetet, ez a Peano-görbe. 1889-ben publikálta a modern matematika első axiómarendszerét (Peano-axiómarendszer), és sikerült megalapoznia vele a természetes számok elméletét.

  Számos fajtája létezik a matematikának, ami szórakoztatásra szolgál és lefoglal minket: - logikai feladatok, stratégiai játékok - IQ tesztek

Felkészítő tanár: Komáromi Annamária Készítették: Gulyás Dorottya és Demeter Abigél Szent István Király Zeneművészeti SZKI és AMI 10.B Felkészítő tanár: Komáromi Annamária

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Topol%C3%B3gia http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/situs/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Peano http://www.cs.elte.hu/~badam/konyvek/topologia.html https://www.google.hu/search?q=matek&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CAnsUvalOc2AyQOTsoH4DA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=513 https://www.google.hu/search?q=matek&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CAnsUvalOc2AyQOTsoH4DA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=513#q=m%C3%B6bius+szalag&tbm=isch https://www.google.hu/search?q=matek&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CAnsUvalOc2AyQOTsoH4DA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=513#q=klein+f%C3%A9le+palack&tbm=isch