Adalékok az élelmiszerekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport.
Advertisements

Élelmiszerfeldolgozás- és minőség GTK III XI. 04.
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
M IKOR MENNYIT KERESEL ?. J ÁRMŰ ÜZEMELTETÉS KÖLTSÉGÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2x96+18=210 óra x 53900/40 = 1350 Ft 168 óra x 3500 Ft.
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
A Német autogyártás csucsteljesitménye. A osztály A  Az A kategóriáju autok a mercedes-nel városi kisfogyasztásu autok, a leheto.
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
A vitaminok és ásványi sók
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Készítette: Tóth Tünde
A víz felhasználása.
Bioszervetlen kémia Ez a „kémia” a szervetlen anyagok, ionok biológiai-biokémiai szerepével, biológiai rendszerekben betöltött helyével, a biokémiai környezetben.
Budapesti Corvinus Egyetem Érzékszervi tulajdonságok módosítói IV.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Vonalkódolvasó a könyvtárban Készítette: Bóta Adrienn.
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
A hisztogram Társadalomstatisztika, 2. előadás 2012/13. tanév, 1. félév Csákó Mihály (WJLF)
Növendék nyulak. Információk a vizsgált nyulak kizárólag háztáji ősöktől származnak 10 hetes korukban kezdtem a méréseket két alom egyedei kerültek a.
Növendék nyulak. Információk a vizsgált nyulak kizárólag háztáji ősöktől származnak 10 hetes korukban kezdtem a méréseket két alom egyedei kerültek a.
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18.
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
100-as szög méreteinek gyakorisága (n = 100) db mm.
Mit jelentenek a betűk és számok
Tejtermékek.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A szappanok káros hatásai
Viasz és Gyümölcs észter
Szappanok káros hatása
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás Ifi István ügyosztályvezető, Budapest Főváros Főpolgármesteri.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
1 Szóródás Példák. 2 Szóródás munkatábla Árak nagysága (eЄ) xixi fifi didi
Standardizálás Példák.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Tökéletes és a Barátságos számok
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
= ) 12) ) 14) ) a) b)
Küszöbön a felújítás! E- learning sorozat hó Márta Tibor
Étel vagy műanyag?. Bevezető A rágózás nagy múltra tekint vissza. Ókori görögök- mézgyanta Indiánok- fenyőgyanta Egyesült Államok keleti részén élők -
Az AIDS modellezése Müller Viktor ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék.
Forrás allokáció LHH Ft/ 1 Euro HPME katalógus III. tengely Összforrás: Euro Ft LHH forrás: Euro Ft nem LHH.
KERESETEK ALAKULÁSA 2011 JANUÁR 18 jövedelmi szint.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Takarmányok zsírtartalma
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Moszatok jelentősége a hétköznapi életben
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Adalékanyagok technológiai segédanyagok csomagolóanyagok.
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A moszatok gazdasági jelentősége
AZ ADALÉKANYAGOK SZEREPE ÉS ÉLETTANI HATÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
melléklet: Észterek1 diasor
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Adalékok az élelmiszerekben Dia és Anna előadása

Az úgynevezett élelmiszer-adalékanyagok arra szolgálnak, hogy javítsák az ételek kinézetét, ízét és állagát, fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát. Önmagukban nem minősülnek élelmiszernek. Az EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. A felhasznált adalékanyagok pontos (kémiai) elnevezéséhez kapcsolták az ún. E-számokat. Az adalékanyagokat - a többi összetevővel együtt - fel kell tüntetni az élelmiszer csomagolásán.

Színezékek (E100-E199) Fajtái: 100-109 – sárga 110-119 – narancsszínű 120-129 – piros 130-139 – kék és lila 140-149 – zöld 150-159 – barna és fekete 160-199 – egyéb A színezőanyagok optikailag javítják az élelmiszer kinézetét, ill. csökkentik a feldolgozás közben történt színveszteséget (pl. gyümölcs- és zöldségkonzerveknél). A természetes színanyagoknak (pl. klorofil, betanin, antocianid, ribiflavin) nincs káros hatásuk. Pár élelmiszer, amiben színezék található: pattogatott kukorica (E160b), Haribo békás gumicukor (E104, E131), Wiesbauer virsli (E120)

Tartósítószerek (E200-E299) 200-209 – szorbátok 210-219 – benzoátok 220-229 – szulfitok 230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok) 240-259 – nitrátok 260-269 – acetátok (etanoátok) 270-279 – laktátok 280-289 – propionátok (propanoátok) 290-299 – egyebek Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, hasmenést, rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart, asztmarohamokat, még súlyosabb esetben anafilaxiás sokkot idézhet elő. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. Pár példa: Kaiser májas, Pick téli szalámi, Délhús füstölt sonka, Ceres tartósított kenyér

Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok (E300-E399) 300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin) és aszkorbátok 310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok 320-329 – laktátok 330-339 – citrátok és tartarátok 340-349 – foszfátok 350-359 – malátok és adipátok 360-369 – szukcinátok és fumarátok 370-399 – egyebek Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai - oxidáció okozta - romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). A propil-gallát E 310 a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. Pár példa: Ceres tartósított kenyér, Weisbauer virsli, Kaiser májas (E300, E301, E316, E330)

Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (E400-E499) 400-409 – alginátok 410-419 – természetes mézgák 420-429 – egyéb természetes szerek 430-439 – poli-oxietilén vegyületek 440-449 – természetes emulgálószerek 450-459 – foszfátok 460-469 – cellulóz vegyületek 470-489 – zsírsavak és vegyületeik 490-499 – egyebek A sűrítőanyagokat nemcsak besűrítésre és zselésítésre használják, hanem egyre gyakrabban az élelmiszer optimális állagának beállítására (így érik el az italok kellő testességét, vagy a gumimacik élvezetes rághatóságát). A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben, vagy vágható állagúra kocsonyásítják a vizet. Sok kalóriaszegény "light" terméknél nélkülözhetetlen. Példák: Hagyományos burgonyaszirom (E471), tartósított kenyér (E471, E481, E472), Kaiser májas , Globus sertésmájkrém,

Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok (E500-E599) 500-509 – ásványi savak és lúgok 510-519 – kloridok és szulfátok 520-529 – szulfátok és hidroxidok 530-549 – alkálifém-vegyületek 550-559 – szilikátok 570-579 – sztearátok és glukonátok 580-599 – egyebek Ezeknek az adalékoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek kellemes savanyú ízt adjanak, hanem tartósító tulajdonsággal is bírnak (pl. az ecet). A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontos értékre történő beállítását. Példák: burgonyatermékek, pékáruk, húskészítmények, kenősajtok, fagylalt

Ízfokozók (E600-699) 620-629 – glutamátok 630-639 – inozinátok 640-649 – egyebek Az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbéli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek. A vérünkbe kerülő glutamát azonban zsibbadást válthat ki a nyakban és a lábban, nyomásérzést a mellkasban, és általános rosszullétet. Példák: Délhús füstölt sonka (E621), Wiesbauer virsli (E621), Kaiser májas (E621)

Extra dolgok : ) (E900-E999) 900-909 – viaszok 910-919 – szintetikus mázak 920-929 –  vegyes adalékok 930-949 – gázok 950-969 – édesítők 990-999 – habosító anyagok

Érdekességek Vannak olyan újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem (E1100-E1599). Amerikai kutatások szerint a hiperaktív gyerekek jól gyógyíthatók olyan étrenddel, amelyből teljesen hiányoznak a mesterséges színező- és aromaanyagok. Hongkongban például vesekövet kapott egy hároméves kislány, miután melaminnel mérgezett tejterméket fogyasztott. A kislány az első feltételezett áldozata Hongkongban a mérgezett kínai tejpornak. Az aromák forgalomba kerülésével a gyártók óriási profitra tettek szert, ez kb. évi 12 milliárd dollárt jelentett.

Felhasznált irodalom http://www.allergiainfo.hu/inda20ea.html http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszeradal%C3%A9k http://www.etk-online.hu/content/view/1107/39/ http://www.mfor.hu/cikkek/Tovabb_szedi_aldozatait_a_mergezett_kinai_tejpor.html CBA cimkék

Hogyan készül a gumicukor?

Köszönjük a figyelmeteket!