Holdraszállás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Tíz éves a Filozófiai Kert
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
A szökőnap.
Hogyan legyek érdekes? VI. Országos Interaktív Tábla Konferencia, 2011
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
A Hold nélküli élet Tömegvonzás szerepe. Évente 3,8 cm-rel távolodik.
''Kis lépés egy embernek...'' Pillanatképek,az emberiség legnagyobb kalandjából.
Miért változnak az évszakok?
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
alapján Térkép alapján.
A kezdet október 10. Marsnyik-1.
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés
Simonyi dicsőség kopjafa Egyházasfaluban Avatás tervezett időpontja: május 2. szombat.
Metformin bébik 2010 "A baba a háznál az öröm forrása, a béke és a szerelem hírnöke, az ártatlanság nyugvóhelye a földön, az angyalok és az emberek közötti.
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
Az űrhajózás kezdetétől napjainkig
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
Kínai terméstörténet.
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
- alakja és mozgásainak következménye -
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
ADVENT ANGYALAI.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Változó földfelszín.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Az ember tragédiája 20/B.
szakmérnök hallgatók számára
A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Űrkutatás magyar bélyegeken
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
Miről is lesz ma szóóó???* *: In memoriam TanKut.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Iktatás és selejtezés folyamata
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
Ikarosz és a repülés.
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
A közlekedés fogalma és rendszere
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.
Hubble.
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
~Paulay Ede rendezésében~
Előadás másolata:

Holdraszállás

Neil Armstrong és Edwin B. Aldrin holdraszállása

A holdprogram bejelentése A holdprogram hivatalos bejelentése 1961. május 25-én John F. Kennedy elnök kongresszusi beszédében történt, ezt tekintjük az Apollo-program hivatalos kezdetének. A beszédben Kennedy 9 éves határidőt tűzött ki a program megvalósításra. A célt 1969. július 21-én, az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a holdra lépésével sikerült teljesíteni. Apollo-11

Apollo 11 a Küldetés jelvénye

1969. Július 16 Armstrong, Collins és Aldrin 1969. július 16-án 13:32-kor (UTC) (helyi idő szerint 9:32-kor) emelkedett a magasba a Cape Kennedy (Canaveral) űrközpontból. Szabad visszatérési pályán haladva kivételesen pontos manőverezéssel 3 nap alatt érték el a Holdat.

A leszállást végig nehézségek kísérték, ismeretlen komputerhiba támadt kétszer is, majd a felszín fölött igen alacsonyan kiderült, hogy a simának hitt térség hatalmas sziklákkal és egy nagy kráterrel tarkított . Armstrong végül a kézi vezérléssel bravúrosan egy biztonságos helyre navigálta a holdkompot és Aldrinnal szerencsésen leszálltak a Nyugalom Tengerén.

A felszínre lépés 1969. július 20-án 20:17-kor (UTC) Armstrong jelentette: „Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt” A felszín rövid tanulmányozása után lelépett a Hold porába és egy legendás mondattal ő lett az első ember, aki a Holdra lépett: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Kis idő múlva Aldrin is követte a felszínre. Armstrong mintákat vett és fényképezett, Aldrin pedig a mozgást tanulmányozta . Ezután kitűzték az amerikai lobogót, egy csomagban apró emléktárgyakat hagytak a felszínen és leleplezték a holdkomp lábán levő plakettet, amelyen békeüzenetet vittek: „Itt vetette meg az ember a Föld bolygóról először a lábát a Holdon. Békével érkeztünk az egész emberiség nevében.”

Neil Armstrong

Edwin B. Aldrin az amerikai zászló előtt tiszteleg! Aldrin lábnyoma a Holdon Edwin B. Aldrin az amerikai zászló előtt tiszteleg!

Vissza a Földre A holdraszállás végül sikeres volt. Az űrhajósok 3 nap múltán 1969. július 24-én leszálltak a Csendes-óceánon. A program 1972-ben fejeződött be. Az űrhajósok által visszahozott kőzetminták és a kihelyezett műszerek mérései forradalmi változásokat hoztak a Naprendszer történetének, kialakulásának megismerésében, a Föld-Hold rendszer fejlődéstörténetének ismereteiben.

Magyarok a Holdon Charles Simonyi (született Simonyi Károly; Budapest, 1948. szeptember 10.) szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója. Második magyarként kétszer is járt a világűrben. Ő volt az ISS eddigi ötödik és hetedik űrturista-látogatója. Apja Simonyi Károly fizikus.

Először 2007. április 7-étől 21-éig, másodszor 2009 Először 2007. április 7-étől 21-éig, másodszor 2009. március 26-ától április 8-áig járt a Nemzetközi Űrállomáson. Első útjára 2007. április 7-én közép-európai idő szerint 19 óra 31 perckor indult a Szojuz TMA–10 űrhajóval és 21-én a Szojuz TMA–9-cel tért vissza. Az első repülésre való felkészülést 2006. szeptemberben kezdte el Csillagvárosban.

Űrrepülése közben amatőrrádiós kapcsolatot létesítettek vele a Puskás Tivadar Távközlési Technikumból és hat kiválasztott diák tehetett fel neki kérdéseket április 13-án hajnalban. 2007. április 21-én tért vissza a Szojuz TMA–9 űrhajóval, a tervekhez képest egy nappal később.

A második útjára 2009. március 26-án 12 óra 49 perckor a Szojuz TMA–14-gyel indult és április 8-án a Szojuz TMA–13-mal tért vissza. Március 29-én, az ISS fedélzetéről, kapcsolatba lépett a Műegyetemi Rádióklubbal és az első magyar műholdat építő diákokkal. Az ember tragédiája egyik idézetével üzent minden magyarul beszélő embernek.

Simonyi Károly idézete "Sok kérés volt, hogy magyar szó is hangozzon a Nemzetközi Űrállomásról és ezért szeretnék egy néhány szót mondani Az ember tragédiájából, a 13. jelenet, az űrből hangzik. Ádám mondja a következőt: A cél voltaképp mi is? A cél, megszűnte a dicső csatának, A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga. Azt hiszem, hogy ezek a szavak Madáchtól nagyon fontosak voltak mindig és nagyon fontosak lesznek a jövőben is. Mindenkit aki magyarul beszél, tiszta szívemből üdvözlök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről."

Szojuz TMA-13

A Szojusz TMA-14 legénysége Charles Simonyi Michael Baratt Gennagyij Padalka