Nem-hetero fiatalok a gender mainstream többség árnyékában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partnerl ogo Dieses Projekt wird im Rahmen des ETZ Programms zur grenzüberschreitenden Kooperation ÖSTERREICH-UNGARN durch den Europäischen Fonds.
Advertisements

A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
Nem a probléma érdekes, hanem az ember Belvárosi Tanoda Alapítvány • középiskolákból kimaradt fiatalok középiskolája • lemorzsolódó fiatalok képzésének.
Szenvedélybetegségek
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
Zenei könyvtári képzés Magyarországon Múlt és jelen.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az iskolai könyvtár állománya
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
A környezet-szennyezés
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az IKT-metria mérőeszköz
A Magyar Köztársaság kormánya
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Kommunikáció az egyetemen
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Magatartástudományi Intézet
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
Könyvtári ismeretek 5. osztály Készítette: Czékus Lívia
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
(Iskolán belüli elmozdulások)
Határon átnyúló civil együttműködések Kulcsár Mária, Fórum Információs Központ, Somorja.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
A projekt indulása K21 - A „Könyvtári minőségfejlesztési 21” modell nyomán Előkészítés, csapatépítés 2008-ban 2009-ben projektté szerveződött Jelenleg.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
TAKÁCH-BATTA Zsuzsanna Valóban az vagyok, akinek mások mondanak?
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Fókuszban a pedagógus mesterség A köznevelés és a felsőoktatás együttműködésének elmélyítése a pedagógusképzés megújításáért c. II. Nemzetközi inter- és.
DARUS a gyermekekért.
Serdülők iskolai teljesítménye a testkép és szorongás kapcsolatának tükrében Témavezető tanár: Dr. Dósa Zoltán Végzős hallgató: Gothárd Emília-Ida.
Országos Széchényi Könyvtár
Régi és ritka könyvek tára
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
A konzorcium két éves tapasztalatai
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

Nem-hetero fiatalok a gender mainstream többség árnyékában Meleg fiatalok pozitív énképének kialakítása könyvtári módszerekkel Somorjai Noémi ELTE doktori hallgató somnoe@net.sote.hu

Kutatási előzmények Irodalmi adatok és Rihmer professzor közlése szerint a nem-hetero serdülők 3-7-szer nagyobb valószínűséggel fordulnak önmaguk ellen, mint hetero társaik Irodalmi adatok szerint a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok egy harmad részét meleg fiatalok követik el

Célcsoport Elsősorban iskolai könyvtárosoknak tartunk bemutatót a nem-hetero fiatalok jelenlétéről, számáról a középiskolákban A nem-hetero fiatalok bizonytalanok nemi identitásukban, a stabil határok megvonása sokkal tovább tart - összevetve hetero társaikkal Nagyobb belső feszültséggel, szorongással, depresszióval kell megküzdjenek nem támogató (homofób) környezetben

Preferenciák Vizsgálatok szerint a nem-hetero fiatalok első helyen az anonimitást biztosító könyvtári gyűjteményeket keresik fel bizonytalanságukat eloszlató információért Csak ezután mernek beszélgetni szüleikkel és barátaikkal arról, hogy melegek

könyvtári LEFEDETTSÉG Létfontosságú, hogy a középiskolai könyvtárakban legyen meleg fiataloknak szóló szépirodalom és szakirodalom, mely pozitív énképet közvetít A dokumentumok korrekt besorolásáról és látható elhelyezéséről gondoskodni kell Az iskolai könyvtárosok képzése a meleg fiatalok öngyilkossági veszélyeztetettségéről

Könyvtáros szerepe Az iskolai könyvtárakban megtalálható pozitív szép- és szakirodalom valamint a könyvtáros elfogadó és támogató attitűdje kulcsfontosságú a meleg fiatalok szuicid- késztetésének csökkentésében További irodalom található a SE Magatartástudományi Intézet Könyvtárában Köszönöm megtisztelő figyelmüket.