Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Geotermikus energia Napenergia Szélenergia Vízenergia
Advertisements

Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások a világon
Alternatív energiaforrások
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Napenergia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Ihász Gábor Általános Iskola
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Az atomerőművek.
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Készítette: Danyi Dániel
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Napelemek működése és használata mindennapjainkban
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
A Naperőművek.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
Szélenergia.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b Felkészítő tanár: Koromné Ruff Regina Iskola: Móricz Zsigmond Általános Iskola Dunaújváros, Úttörő u. 1-3.

A napenergia, és annak felhasználása. Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné.

A Nap energiáját napelem segítségével elektromos energiává alakíthatjuk át

Naperőművek A naperőmű gyűjtőfogalom, a megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművek egyik csoportja, amelyekben a napsugárzás energiáját hasznosítják. Megkülönböztetünk napelemeket alkalmazó  fotovillamos naperőműveket, ahol a Nap elektromágneses sugárzását közvetlenül alakítják villamos árammá napelem segítségével.

Naphőerőmű A naphőerőművek a napkollektorok elvén a Nap infravörös energiáját gőzfejlesztésre használják, és ezt turbinákkal alakítják elektromos árammá. Ez utóbbi hőt közvetlenül fűtésre is lehet használni.

Naperőművek képekben

Csak egy stadion Taiwanban… „[…]A csillogó pikkelyeknek összesen 8844 db napelem felel meg, melyek a stadion teljes külső felületét beborítják. A hatalmas, közel másfél hektáros (14155 m2) napelem felület évente 1,14 gigawatt óra energiát termel[…]”

Szélenergia A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.

A szélkerék működése 1. A szél áramlása a repülőgép légcsavarjához hasonló lapátokat megforgatja; 2. A szélkerék lapátjai egy tengelyhez csatlakoznak, mely így szintén forgásba jön; 3. A tengely egy generátorhoz kapcsolódik, mely alacsony feszültségű egyenáramot állít elő; 4. Az áram egy úgynevezett inverteren keresztül jut a villamoshálózatba, mely az egyenáramot a háztartási készülékek számára is felhasználható váltakozó árammá alakítja át.

Szélerőművek

Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlagosan 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

A geotermikus erőműveknek több fajtája is létezik melyeket a kitermelt víz alapján lehet jellemezni. Ha a kinyert közeg magas nyomású gőz, akkor azt közvetlenül vezetik rá a turbinára amely meghajtja a generátort, ezzel áramot termel.

Ha forró vizet nyernek ki akkor azt nyomáscsökkentéssel a turbinára vezetik rá. Ebben az esetben a forró víz az óriási nyomás miatt folyékony állapotban van, majd a turbina előtt nyomáscsökkentés következtében az addig folyékony magasnyomású víz hirtelen gőzzé alakul, hirtelen a térfogata óriásira növekszik, ami meghajtja a turbinalapátokat

A harmadik lehetőség mikor alacsony hőmérsékletű gőzt vagy vizet nyernek ki és ennek hőjét hasznosítják. A kinyert vizet ilyenkor egy hőcserélőn vezetik keresztül, ahol a szekunder körbe egy kisebb forráspontú anyagnak adja át a hőjét. Ezen erőművek előnye, hogy nincs károsanyag-kibocsátásuk és kisebb hőmérsékletű vizeknél is alkalmazhatóak, így felhasználhatóságunk szélesebb körű

Geotermikus erőművek

Vízenergia A vízenergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesítménye mintegy 715 000MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.

A vízerőművek működése A vizet felduzzasztják úgynevezett duzzasztógáttal, és csak egy kis nyílást hagynak a víznek amin átfolyhat. A víz ahogy nagy nyomással áthalad a nyíláson, meghajtja a turbinát, ami egy generátor segítségével áramot termel. A-víztározó, B-gépház, C-vízturbina, D-generátor, E-vízbevezetés, F-frissvíz csatorna, G-villamos távvezeték, H-folyó

Néhány kép a vízerőművekről

Tesztkérdések 2. A Föld belsejében lefelé haladva kilóméterenként átlagosan hány °C-kal növelkedik a hőmérséklet? A) 3 B) 300 C) 30 1. Az emberiség jelenlegi évi energiafelhasználása a Napnak hány órányi energiakibocsátása? A) 0,1 óra B) 1 óra C) 10 óra 3. Miért duzzasztják fel a vizet a vízerőműveknél? A) azért, hogy nagyobb legyen az energiája B) hogy a horgászok nagyobb halakat fogjanak C) azért hogy ne fagyjon be télen

Források: http://megujuloenergiak.eu http://wikipedia.hu Google képtár Zene: Melankolid – Istenadta energia

Köszönöm a figyelmüket!