A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Honnan hova tart a hulladék? A szemét útja…...…..
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
FÖLD NAPJA 2008 április 22..
2008 április 22.. A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre április 22-én.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
hulladék, szemét, újrahasznosítás…
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Szolyka Vivien
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A szemét útja(újrahasznosítás)
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Megújuló energiaforrás
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
MISKOLC ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-KEZELÉSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE – KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A PROGRAM ÁLTAL ÉRINTETT LAKOSOK KÖRÉBEN PROJEKTAZONOSÍTÓ:
Készítette: Kereki Orsolya
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Szelektív hulladékgyűjtés
a logger-használat kérdései
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika Iskola: Diószegi Sámuel Közép-És Szakképző Iskola Cím: 4027 Debrecen,Böszörményi út 23-27

Út a jövőbe! Papír, műanyag, fém, ételmaradék: általában egy átlagos kuka tartalmát hisszük hulladéknak. Ugyan iszonyú mennyiségű szilárd háztartási hulladékot termel az emberiség, ám ez a mennyiség eltörpül az ipari eredetű mellett.

Infografikákon mutatjuk meg, honnan származnak világszerte a szeméthegyek, és mi történik a mindennapi szemetünkkel, miután elhagyja a kukát.

Honnan származik a legtöbb szemét? Magyarország a szemét nyilvántartásával jól áll, az újrahasznosításával sokkal kevésbé. Itthon 4-4,5 millió tonna szilárd települési hulladék keletkezik évente. Idetartozik az emberek, az irodák és intézmények papír-, műanyag-, üveg-, textil- és fémhulladéka, de a szerves hulladék is; az ipari szemét, az építési törmelék vagy a mezőgazdasági hulladék viszont nem része. Kultúránként és országonként rendkívül eltérő, hogy miből tevődik össze a szemétmennyiség. Csehországban az építőipar, Finnországban a víztisztítás, Japánban a feldolgozóipar felelős a legtöbb hulladékért.

Az ipar a legnagyobb szennyező A műanyag palackok, csomagolóanyagok és ételmaradékok hegyeit nem kis feladat nap mint nap eltakarítani. Az a szeméttömeg, amit elsősorban hulladéknak gondolunk, eltörpül a bányászat, a feldolgozóipar, az energiaszektor és más iparágak termelte hulladék tömege mellett.

Mechanikai hulladékválogató csarnok

Ahogy a termékpaletta és a divat változik, úgy cserélődnek az egyes anyagok a háztartási hulladékban. Az alábbi grafika azt mutatja, hogyan változott a leggyakoribb hulladéktípusok aránya 1980 és 2005 között az Egyesült Államokban és Franciaországban.

Az újrahasznosítás iránti igény A jelenség attól vált kritikussá, hogy a korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. Első lépésként a városok igyekeznek az ivóvizet kímélni, a szennyezett folyadékokat nem a természetes vizekbe bevezetni, illetve a szilárd hulladékokat a hasznosítás és feldolgozás szempontjai szerint szétválasztva gyűjteni.

A kukás autóból hová kerül a tartalom? A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével, kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk, mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot.

A hulladék 3 helyre mehet: komposztálóba, válogatóba illetve lerakásra a műszaki védelem segítségével. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk, az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé. Az újrahasznosítás sokkal kisebb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

Kérdés - Válasz Melyik 3 helyre lehet elosztani a hulladékokat? Hol keletkezik a legtöbb veszélyes hulladék? Komposztálóba,válogatóba és lerakásra Az iparban

Források http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/1479-honnan-hova-tart-a-hulladek-a-szemet-utja http://diak.hulladekboltermek.hu/cikk/1147/440961/20111124_a_szelektiv_hulladek_utja_1.htm http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/ujrafeldolgozas/ http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s