PASSZÍVHÁZ Készítette: Pólya Anna Felkészítő tanár: Geráné Kovács Ildikó Iskola neve: Kálvin Téri Református Általános Iskola Iskola címe: Makó, Kálvin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Széchényi Ferenc Gimnázium
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Alternatív energiaforrások
Passzívházak, energiatudatosság Szakmai Napok 2010.október YTONG őszi továbbképzések 2010 Kreditpontos építészoktatás 2010 ősz SZF.VÁR AKASZTÓ BUDAPEST.
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Üzemeltetési költségek csökkentése
Energia a középpontban
Avagy a jövő dunsztosüvegje...
A passzívház Név: Badari Ariana Tanár: Molnár Attila
Környezettudatos építkezés
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Megújuló energiaforrások
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Megújuló energiaforrások.
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Megújuló energiaforrások
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
A passzívház Készítette: Böröczky Laura
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
Nap energia Plósz Zsófia 11.A
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
S Z É L E N E R G I A.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
Energiatakarékos tetőszerkezet
Energiaforrások.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
Passzívházak Készítette: Tábi Réka.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az alternatív energia felhasználása
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
1 Épülettervezés Készült az támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül tükrözi az.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Fenntarthatósági témahét
A geoszférák környezeti problémái
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

PASSZÍVHÁZ Készítette: Pólya Anna Felkészítő tanár: Geráné Kovács Ildikó Iskola neve: Kálvin Téri Református Általános Iskola Iskola címe: Makó, Kálvin tér 6.

Mit tud tenni a lakosság? A Föld energiakészlete folyamatosan csökken. Az ipar, a közlekedés és a lakosság a hagyományos energiák nagy részét elhasználta. Kimerülőben vannak a készletek. A jövő évtized közepéig törvények írják majd elő a környezettudatos építkezést az Európai Unió országaiban. Mit tud tenni a lakosság? A megújuló energiák olyan tartós energiaforrások, amelyek kimeríthetetlenek. Például a nap energiája előreláthatólag még további öt milliárd évig áll rendelkezésünkre. A megújuló energiaforrások tehát lehetőséget nyújtanak a jövőt illetően. Hogyan lehet energiatakarékos, illetve minél kevesebb káros anyagot kibocsátó házakat építeni? Hogyan lehet energiatakarékos házakat építeni?

A megoldás: a passzívház. Mi is az a passzívház? A passzívház egy olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen-nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül. Az épületben optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának, az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandóan friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia).

Története Az első passzívház 1990-ben épült Németországban. Azóta több mint 32000 passzívház épült Európa-szerte. Az energiatakarékos házak Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek. Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet hivatalos minősítési rendszerének. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal.

Milyen egy passzívház? A passzívházak fűtési és hűtési energiaigénye egy régebbi épület fűtési energiaigényének 6-10, egy újnak pedig átlagban 12-15 százaléka. A passzív házakban, mivel sehol sincsenek rések és vastag a szigetelés, a falak hőmérséklete állandó és nincs huzat. A passzívházakat gép szellőzteti, ez pormentesen tartja a levegőt, nem engedi a túlzott mértékű párásodást, és garantálja az egészséghez szükséges mennyiségű friss levegőt. A passzívház nyáron sem melegszik fel túlságosan, és ehhez nincs szükség aktív hűtési rendszerre.

Tervezés Az építész- és gépészmérnöknek, valamint a kivitelezőknek kezdettől közösen kell dolgozniuk, figyelembe véve nemcsak a környezeti adottságokat, hanem a lakók életmódját is. Az elrendezésnek, a tájolásnak, a formának, a beépített berendezéseknek egyaránt megvan a szerepük abban, hogy az épületben télen-nyáron egyenletes legyen a hőmérséklet, friss a levegő, és lehetőleg mentes legyen olyan zavaró tényezőktől, mint a zaj, a por, vagy a pára.

Kivitelezés A passzívház-szabványokban meghatározott értékek csak akkor teljesíthetők, ha a ház építésekor és tervezésekor érvényesülnek a legfontosabb szabályok: Szuper vastag hőszigetelés Hőhídmentes csomópontok Passzívház minőségű ablakok és bejárati ajtó A rések megfelelő tömítése Hővisszanyerővel működő gépi szellőztetés A bejövő napsugárzás hasznosítása, nyáron pedig a megfelelő árnyékolás biztosítása tájolással és építészeti megoldásokkal Minél kedvezőbb felület-térfogat arány, a legjobban többszintes épületekkel teljesíthető Megújuló energiaforrások és energiatakarékos háztartási berendezések használata

Építési elvárások: A ház szigetelése a föld felől legalább 30 cm. Az épületnek 40-50 cm vastag fala van, amiből a hőszigetelés 20-30 cm. A tető szigeteléssel együtt 50 cm. A hőszigetelt nyílászárók három rétegű üvegezéssel, kriptongázzal töltve készültek. A melegvíz előállításához napkollektort szerelünk fel.

Fűtés, hűtés, melegvíz Az épületek energiafogyasztásának nagy részét mind a rendes, mind a passzív épületekben a fűtés, a melegvíz készítése és a hűtés teszi ki. A passzívházakban ez a három összefüggő rendszert alkot, amit főként megújuló források biztosítanak. A passzívházban a legkevesebbre csökkentik az elhasznált energiamennyiséget, amire pedig szükség van, részben megújuló energiaforrásokból fedezik.

Szellőztetés Miért van szükség gépi szellőztetésre? Azért, hogy fenn lehessen tartani a levegő szén-dioxid-, por-, és páratartalmát. Ezekben a házakban naponta háromszor 15 percet kellene szellőztetni, hogy elkerüljük a penészedést. Lehet-e ablakot nyitni a passzívházban? Lehet, de nincs rá szükség, csak növelné a rezsiköltséget. Mi történik, ha áramszünet van, és leáll a rendszer? A hosszú áramszünet ritka, ilyenkor a levegő hasonló lesz egy olyan házéhoz, ahol csukott, jól záródó ablakok vannak. Az ablakok a passzívházban is nyithatók.

Miért ez a jövő? Ma már rendelkezésre állnak azok az eszközök , amelyekkel egy-egy lakóépület energiafelhasználásának költségei csökkenthetők. Az ilyen épületek megvalósítási költsége magasabb a hagyományos épületekénél, viszont csökkenthetők az üzemeltetési költségek További előny, hogy csökken az épület káros anyag kibocsátása is, ami fontos a környezetvédelem szempontjából.

Milyen előnyei vannak egy passzívháznak? Költségtakarékos, mert az ingyen energiákat hasznosítja . Környezetvédő, mert többnyire megújuló energiát használ. Télen-nyáron állandó hőmérsékletű, jó levegőjű és pormentes lakótér.

Milyen építési elvárások vannak?

Összefoglaló kérdések Mi is az a passzívház? Mikor nevezhetünk egy házat passzívháznak? Milyen egy passzívház? Mit kell figyelembe venni a tervezéskor? Melyek a legfontosabb szabályok építéskor és a tervezéskor? Mivel biztosítják a hűtést, a fűtést és a melegvizet? Hogyan oldják meg a szellőztetést? Milyen előnyei vannak a passzívháznak?

Szómagyarázat: Források: Energia: működtető erő, ami egy berendezést, gépet, járművet hajt. Az energia nagy része ma kőolajból és földgázból származik. Optimális: a legkedvezőbb. Higiénikus: tisztasági követelményeknek megfelelő. Klíma: éghajlat Tanúsítvány: igazoló irat Megújuló energiaforrások: napenergia, szélenergia, hőszivattyúk Források: http://passzivhaz.co/ http://www.passzivhaz.com/ http://www.passzivhazak.hu/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Passz%C3%ADvh%C3%A1z