MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energiaforrások a világon
Advertisements

Megújuló energia források
Alternatív energiaforrások
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
RUBIRES KÖZÉPISKOLAI VERSENY Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft.
Energia a középpontban
Avagy a jövő dunsztosüvegje...
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Az energia fogalma és jelentősége
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiák 1. Előadó: Szremkó Bettina
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Pajak Fanni
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Készítette: Danyi Dániel
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Készítette: Nagy Eszter 11. A
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Az Éghajlatváltozás.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Megújuló Energiaforrások
Készítette: Gáspár Lilla G. 7. b osztályos tanuló
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Megújuló energiaforrások
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Készítette: Kállai Zsuzsanna Felkészítő tanár: Molnár Attila

Megújuló energiaforrás Olyan természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki, mely akár naponta többször termelődik, jelentősebb emberi beavatkozás nélkül. Jelentőségük, hogy nem rombolják a környezetet, ugyanakkor a fejlődésben hasznunkra válhat.

Szemben a nem megújuló energiaforrásokkal nincs olyan káros hatásuk, mint az üvegházhatásnak, a levegő-vagy a vízszennyezésnek.

A környezetbarát szélenergia A környezetszennyezésről: Szélturbinák: Nem csak az emberre, hanem minden más élőlényre kihat a Földön. A környezetszennyezés az élőlények táplálékláncát befolyásolja, hátráltatja. A hulladékok lebomlási ideje 5-több millió évig terjedhet, kivéve a műanyagot.

Fosszilis tüzelőanyagok Nem megújuló energiaforrások, sok különböző, nagyszámú vegyületekből épülnek fel. Bányászott szén Kén Kőolaj Földgáz Urán: Az atomenergia energiahordozó anyaga

A fosszilis energiától való elhatárolódás különösképp fontos A Föld átlaghőmérséklete rohamosan nő, főleg a XX. század óta Ez nagyrészt emberi tevékenységnek köszönhető.

Szélenergia Modern kitermelési formája a szélturbina lapátjainak forgási energiája. Ez alakítja át elektromos árammá. A nagy áramtermelők mellett kis egyedi turbinákat működtetők is használják farmjaikon ,melyek távol vannak a nagyfeszültségű elektromos hálózattól.

A Nap a Földet elérő energiának 1-3%-a alakul át szélenergiává A Nap a Földet elérő energiának 1-3%-a alakul át szélenergiává. Ez százszor nagyobb mennyiség, melyet a növényvilág nyújtana fotoszintézisen keresztül.

A képen látható szélturbinák alatt a víz munkája segíti a szélenergia hasznainak kinyerését az ember számára. Ezek nem igényelnek jelentősebb karbantartást. Viszonylag olcsó a kiépítése is.

Vízenergia Napenergia eredetű, így tekinthető megújulónak. Környezetre káros hatása szinte nincs. Előnye, hogy nem termel sem üvegházhatást kiváltó gázt, sem szén-dioxidot. Hasznosítása vízturbinák, vízerőművek építésével hozható létre. A világ villamos energia-termelésének 20%-a vízenergiából származik. Magyarországon a vízenergia hasznosításának 5%-t használjuk ki. Kistelepüléseken is megfontolandó a vízenergia felhasználás, mivel ez környezetbarát energiatárolás megoldására.

Hasznosíthatóak esés szempontjából : kis-, közepes és nagy vízerőműveket különböztetünk meg. A kis vízerőművek vízgazdálkodási és energetikai célokat is szolgálnak.

Vízenergia nyerésének módszerei víz alatti duzzasztásos egyutas-kétutas összetett medencés

Napenergia A naprendszerünk központi bolygója a Nap. A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Kétféle módon hasznosíthatjuk: A napkollektor hőenergiát állít elő, mely fűtésre és meleg víz használatára alkalmas. Napelemmel elektromos áramot tudunk előállítani.

Napenergia A napenergia képezi az alapját valamennyi természeti folyamatnak, beleértve az emberi életet. Maximális kiaknázásával védjük bolygónkat, és az elkövetkező generációk egészségét. mindenhol rendelkezésre álló energia még sok-sok évmilliárdig. Szabadon hozzáférhető Bőséges Tiszta

Napkollektorok működése: A napkollektor működése során felmelegszik, a hőátadó folyadékot továbbítja a keringető szivattyúba, majd a melegvíztároló tartályba. A tárolótartályban lévő hőcserélőben a hőhordozó folyadék átadja a hőt a víznek.

Rossz idő esetén, amikor nem áll rendelkezésre elegendő napenergia, a már meglévő meleg vízkészítő rendszer ráfűt és felmelegíti a vizet.

Biomassza: A Földön lévő össze tömeget értjük a biomassza kifejezés alatt. Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Elsődleges forrása a növények asszimilációs tevékenysége. Keletkezésének folyamata a produkcióbiológia fő témája. Ennek felmérését szolgálta a Nemzetközi Biológiai Program.

Biomassza: Hasznosításának az alapja az égés. Ez hőenergia felszabadulással járó folyamat. A növényekben raktározott energia számos kémiai-fizikai átalakulási folyamat során hasznosítódik: a növényekben a talajban a környezetben.

Geotermikus energia Eredete szerint földhő Legolcsóbb energiák közé tartozik Nem szennyezi a levegőt Jellemzője a geotermikus gradiens Mértéke a földkéreg hőmérsékletét adja meg

Geotermikus energia: A Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet.

A geotermikus energia azonban termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás.

Mik lehetnek a megújuló energiaforrások kockázatai ? Sorold fel legalább 5 előnyét ezeknek az energiaforrásoknak! Ezek közül mit gondolsz,melyik az ember által felfedezett leghasznosabb energiaforrás ? Te melyiket hasznosítanád leginkább ? Soroljatok fel pár fosszilis tüzelőanyagot ? Mit gondoltok, az emberiség valaha tudja majd 100%-ban mellőzni ezeket ?

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9lturbina http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/Startpage/index.html http://megujuloenergiaforrasok.blogspot.hu/ http://megujuloenergia.eu/

Köszönöm a figyelmet!