Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Készítette: Lesnik Ivett
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Helyes táplálkozás.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Színek a növényekben.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Színezékek Olyan festékanyagok, amelyek más anyagok felületén közvetlenül megtapadnak. Felosztásuk többféle szempontból történhet. Eredetük szerint lehetnek.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Készítette: Tóth Tünde
Flavon max termékcsalád
A burgonya.
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Készítette Szabó Dominik 10.c
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Rácz Imre Vince
Viasz és Gyümölcs észter
A helyes táplálkozás.
Színes világban élünk.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Boripar.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
A nyílméregbéka.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Élelmiszerszínezékek Vincze Eszter Corvin Mátyás Vendéglátóipari Szakiskola Hódmezővásárhely Felkészítő tanár: Csaláné Böngyik Edit.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Dürer kísérletbemutató
A helyes táplálkozás.
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Tápanyagaink.
Lipidek.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
SZKENNER DEFINÍCIÓK. SZKENNER KAROTINOIDOK RAMAN SPEKTROSZKÓPIA.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
melléklet: Észterek1 diasor
Sörgyártás kiselőadás
2012 November Katalógus.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18. Természetes színezékek Készítette:Bartha Bettina Felkészítő tanár:Csehné Sajtos Marianna Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18.

1. Érzékszervi tulajdonságok módosítói: Színező anyagok 1. Színező élelmiszerek kurkuma, sárgarépa, paprika, cékla, feketebodza, fekereribiszke, arónia, hibiszkusz, szőlő, csalán, spenót 2. Élelmiszerszínezékek (E 100 - 199) Természetes (kivonással) Antociánok Karotinoidok Riboflavin Természetes eredetű (természetes átalakítással) Karamell Növényi szén

Mire használjuk a színezékeket? Élelmiszerek színfokozására Megjelenésének javítására Étvágykeltésre Eladhatóság növelésére Hamisan érezhető magas gyümölcs tartalom éreztetése pudingokban, jégkrémekben

Miben használjuk a színezékeket? A majonézben magas tojássárgája tartalmat sugallnak Süteményekben Üdítőitalokban Likőrökben Margarinokban Sajtokban Tengeri élelmiszerekben

Gumicukor Édességekben hamisan érezhető magas gyümölcs tartalom éreztetése miatt.

Mik azok a természetes színezékek? Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelenlevő színezőanyagok. Nagyon érzékenyek a környezeti tényezőkre és a feldolgozás, tárolás során könnyen károsodnak, ezért általában sokba kerülnek. Az egészségre elvileg nem ártalmasak, sőt többnek pozitív - például trombózisgátló, daganatmegelőző - hatása is van.

A természetes színezékekhez tartoznak Antociánok (meggy, bodza), Betanin (cékla), Karotinoidok (sárgarépa), Klorofill (levelek, alga), Kurkuma, Riboflavin és a kármin (bíborbogár kivonat).

A színezékek csoportosítása szín szerint Sárga Narancssárga Piros Kék és lila Zöld Barna és fekete Egyéb

Élelmiszeradalékként kódja E 100. KURKUMIN  Előfordulás A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. A sokkal drágább sáfrány helyettesítésére is használják. Felhasználás • Margarinok • Lekvár, dzsem • Burgonyapehely • Nem alkoholos aromás italok • Felvágottak és pástétomok A kurkumint használják a currypor színezésére is. Élelmiszeradalékként kódja E 100.

Riboflavin Más néven B2-vitamin, egy könnyen felszívódó, vízben oldódó vitamin. A szervezet energiatermeléséhez nélkülözhetetlen. Megtalálható a tejben, sajtokban, különféle leveles zöldségekben, májban, és az élesztőben. Közvetlen napfény hatására elbomlik. Sárgás, narancssárga-sárga színe miatt gyakran színezőanyagként használják Bébiételek Gabonapelyhek, Szószok, Sajtok, Gyümölcsitalok készítésénél.

KAROTINOK Narancssárga színű. Elnevezésük a sárgarépa latin nevéből ered. Előfordulás a sárgarépában, a spenótban, a salátában, a paradicsomban, a burgonyában, a brokkoliban, a korianderben narancsban Karotinok adják a sárgarépa, egyes algák, a garnélarákok és a paradicsom természetes színét.

KOSNIL Bíbor-vörös festékanyag. A Coccus cacti pajzstetűből vonható ki. Színezékként használják. Élelmiszeradalékként kódja E 120. (Veszélyes adalékként tartják számon.)

Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 160(d) kóddal. LIKOPIN Természetes, vörös színű, karotinoid színezék. Előfordulás Természetben elsősorban a paradicsom színanyagaként ismert. Előfordul azonban: a sárgarépában a paprikában a hecsedli bogyóban a sárga őszibarackban Felhasználás: Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 160(d) kóddal.

KLOROFIL Előfordulás A növények zöld festéke, valamennyi zöld növényben megtalálható. Színe azért zöld, mert a kék és a vörös tartományban erőteljes az elnyelése. Felhasználás Növényből (főleg fűből és lucernából) kivont zöld pigmentként használják az élelmiszeriparban és kozmetikai szerekben. Zsíros, olajos ételek színezésére (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó klorofillnek sajtok, sütemények és fagylaltok színezésére használatos. Élelmiszeradalékként kódja E 140 Használják gyógyászati célra is pl. különböző kenőcsökben.

Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 171 TITÁN-DIOXID A titán a természetben előforduló fém. Az élelmiszeriparban a titán-dioxidot fehér színezékként használják. Használat Drazsék Rágógumi Bevonatok Kozmetikumok Gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Napvédő termékekben használják. Titánfehér néven a festékiparban is fontos pigment. Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 171

Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 161b LUTEIN Előfordul minden zöld növényben. Az élelmiszert narancssárgára festi, zsírban oldódik, hővel, fénnyel és savakkal szemben ellenálló. Előállítás A oldószerekkel vonják ki elsősorban csalánból és algákból, de lucernából, pálmaolajból és tojásárgájából is kivonható. Használat Szószok, fűszerek Édességek Sütemény, kekszek, levelestészta Alkoholos italok Kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Szárnyas takarmányokban is használják. Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 161b

KARAMELL A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz. A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják.

KARAMELL Megtalálható: jégkrémekben, a sörökben, lekvárokban, barna kenyérben, tejes süteményekben csokoládékban, palacsintákban, süteményekben, szószokban, brandykben, üdítőitalokban, csokoládé ízesítésű cukrászsüteményekben, édességekben, whiskykben mázakban, borokban díszítésekben, üdítőitalokban. töltelékekben, fánkokban, halételekben, fagyasztott édességekben, köhögés elleni szirupokban,

Kérdések Mik azok a természetes színezékek? Miben található meg a Klorofil? Milyen színű a Kosnil? Sorolj fel legalább 5 ételt vagy italt amiben előfordul a karamell! Hány fokra kell felhevíteni a cukrot hogy Karamellt kapjunk? A drazsékban,rágógumikban és napvédő termékekben mi fordul elő? Milyen zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő a Karotin?

FORRÁSOK http://recept.paradicsom.info/cikkek/eletmod/az_adalekanyagok_csoportositasa,_jelolese,_szerepe http://www.mkk.szie.hu http://hu.wikipedia.org www.tehetseggondozas.hu/letoltes/Projektek/Szinezekek.pptx