Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Én így tanítanám a tabulátorok használatát…
Advertisements

Több oldalas dokumentum készítése Ms Word 2007 szövegszerkesztővel
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Microsoft Office XP Word
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa, Fő u. 10.
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztési szabályok
Bekezdésformázás.
Dokumentum.
Szöveg egységei, gépelés
A szövegszerkesztő jellemzői
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig Szövegformázás.
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)
Bekezdésformázás Felkészítő tanár: Tóth Attila Diák: Lábszki Anna
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Név:Horváth Bence
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
,,Én így tanítanám az informatikát”
Így tanítanám a tabulátorok használatát
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
A szövegszerkesztés alapjai
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
Feladatlap stílusokra
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
A szövegszerkesztés elmélete
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Szövegszerkesztés.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Karakterek formázása.
Táblázatok.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK
Bekezdések formázása 1..
Műszaki szerkesztés a könyv megtervezése és elkészítése, ill. ennek irányítása végleges szöveg elkészülésétől kezdve a nyomdába küldésig a kézirat tipografizálása.
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Egyszerű szövegszerkesztés
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Karakterek, bekezdések formázása
Bekezdések formázása 1..
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Microsoft Word.
Számítógépes ismeretek
18. óra A Word-ről tanultuk….
Formázási műveletek.
Így tanítanám a tabulátorok használatát
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória Tanárom: Béresné Gyenes Anna Eötvös Loránd SZKI és SZI Címe: 1204, Bp. Török Flóris u. 89.

Mit nevezünk bekezdésnek? A dokumentum fő szerkezeti egysége a bekezdés, amely logikailag: összefüggő szövegrész, fizikailag: két Enter leütése közötti szöveg. Ha bekapcsoljuk a Mindent mutat ikont, az Enter billentyű leütését a ¶ karakter mutatja a képernyőnkön. Ez a jel tárolja a bekezdés formajellemzőit.

Igazítás Balra zárás vagy balra igazítás. A bekezdések bal oldala a bal margónál kezdődik jobb oldaluk pedig a szöveg szavainak hosszától függően változó. Középre zárás vagy középre igazítás. A bekezdések sorai a margók középvonalára szimmetrikusan helyezkednek el. Általában címek formázásakor használt beállítás. Jobbra zárás vagy jobbra igazítás. A bekezdések jobb oldali széle függőleges egyenest alkot, a sorok bal oldala a szavak hosszától függően változó. Sorkizárás vagy kizárásos igazítás. A bekezdések bal és jobb oldala egyaránt egy-egy függőleges egyenesbe esik. A Word megnöveli a szavak közötti szóközök méretét, mintha gumiszalagok lennének.

Igazítás beállítás párbeszédablakból

Behúzás A bekezdés bal oldalán kissé megnöveljük a távolságot a lap szélétől. Behúzás csökkentése. A bekezdés bal oldalának távolságát csökkenti a lap baloldali szélétől. Behúzás növelése. A bekezdés bal oldalának távolságát növeli az oldal bal szélétől és általában a dokumentum bal margójától. (nincs) A sorok ugyanott kezdődnek, nincs köztük eltérés. Első sor A bekezdés első sora a Mértéke mezőben megadott értékkel beljebb kezdődik a második sornál. Beütésnek is nevezik. Függő A bekezdés első sora a Mértéke mezőben megadott értékkel kintebb kezdődik a többinél. Ezt kiengedésnek is nevezik.

Behúzás állítása párbeszédablakból

Térközök A térköz távolság a bekezdés előtt és után. A térközök beállításakor figyeljünk néhány dologra: Ha a bekezdésben a sorköz kicsi, akkor a betűk szárai „összeragadnak”. Ez szinte olvashatatlanná teheti a szöveget. Ha a bekezdésben a sorok közötti távolság kb. a betűméret 1,2-szerese, ez könnyen olvasható szöveget ad. A Word alapbeállítás ennek megfelelő. Ha a bekezdésben a sorok közötti távolság nagy, a sorok távol vannak egymástól. A papírlap így szinte üres, mintha a dokumentum írójának nem lenne fontos közlendője. Az ilyen szöveg nehezíti az olvasást, mert nehezebb megérteni a szöveg értelmét. Ha címként, kiemelten formázunk egy szövegrészt, hagyjunk fölötte nagyobb térközt, mint alatta. Így a szöveg olvasója azonnal tudja, melyik szövegrészhez tartozik az adott cím.

Előtte: A bekezdést első sorának távolsága az előző bekezdéstől Előtte: A bekezdést első sorának távolsága az előző bekezdéstől. Alapértelmezés szerinti mértékegysége a pont. A számmező mögötti nyílra kattintgatva 6 pontonként állíthatjuk a távolság értékét, de beírhatunk a mezőbe más értékeket is. A mértékegység lehet cm is, ez különösen nagyméretű betűk esetén előnyös. Utána: A bekezdést követő térköz, az utolsó sor után a következő bekezdés legalább ilyen távol lesz. Azért legalább, mert a bekezdés utáni térköz hozzáadódik a következő bekezdés előtti térközhöz. Sorköz: Itt választható ki a bekezdés sorai közötti távolság megadásának módja. Több lehetőségünk is van, amelyek közül igényeink szerint választhatunk.

Szimpla: A sorok közötti távolság a betűk méretétől függő mértékben automatikusan változik. Ez az alapbeállítás, általában ezt használjuk. 1,5 sor: Az írógépnél is használt 1,5-szeres sortávolságnak felel meg. A sorok közötti távolság a betűk méretétől függően most is változik. Dupla: Kétszeres sortávolság. Ha a kinyomatatott szöveghez kézzel írunk megjegyzéseket, ezt célszerű használnunk. Legalább: Megadhatunk egy minimális érteket, amelyet tartani szeretnénk a sorok közötti. A bekezdés betűinek méretétől függően a sorok közötti távolság ehhez képest nagyobb is lehet. Pontosan: A bekezdés sorai közötti távolság akkor is a megadott értél szerinti, ha a bekezdés betűi túl nagyok. Még az is előfordulhat, hogy a betűk felső része nem látható. Többszörös: Ebben az esetben a sorok közötti távolság a normál (szimpla) sortávolság többszöröse lehet.

Sorköz állításának módja a bekezdésben és a minta

Összefoglalás Mi a bekezdés? Ez melyik igazítás? fizikailag összefüggő szövegrész logikailag összefüggő szövegrész a dokumentum egy oldalán lévő szövegrész Ez melyik igazítás? balra igazítás középre igazítás jobbra igazítás

Mi a behúzás? A bekezdés bal oldalának távolságát csökkenti a lap baloldali szélétől. A bekezdés jobb oldalának távolságát csökkenti a lap jobboldali szélétől. A bekezdés bal oldalának távolságát növeli a lap baloldali szélétől.

Mi a térköz? Mi a dupla sorköz? A térköz távolság a behúzás előtt és után. A térköz távolság a bekezdés előtt és után. A térköz távolság az igazítás előtt és után. Mi a dupla sorköz? kétszeres sortávolság hétszeres sortávolság az eredeti sortávolság fele

♥ a, a, b, c, b ♣ c, b, c, a, c ♠ b, c, a, b, a ♦ a, b, a, c, c Megoldás ♥ a, a, b, c, b ♣ c, b, c, a, c ♠ b, c, a, b, a ♦ a, b, a, c, c

Ügyes vagy! Jó dolgoztál! 

Ez most nem sikerült! Gondold át a válaszokat még egyszer! 

Források Mogyorósi Istvánné: Szövegszerkesztés (Kossuth Kiadó) Office Word 2007