Napjaink háttértárolói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
12. Óra Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Háttértárak.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Tóth Attila Diák: Lábszki Anna Iskola: Árpád Gimnázium, Tatabánya

Mi az adat? Az adat egy tetszőleges dolog tulajdonságának értéke, például egy ember neve. Nagy számú adatot emberi memória helyett könyvekben, cd-kben, winchestereken tárolunk.

Adattárolás régebben Az adattárolás fejlődése már a reneszánsz idejében elkezdődött, könyvnyomtatás formájában (Gutenberg - 1540). Következő mérföldkő a lyukkártya (Joseph M. Jacquard - 1805) volt, amelyet a népszámlálásoknál használtak először, mint digitális adattároló eszköz. Ezt követte a mágnesszalag(Poulsen - 1895), amin már az anyag mágnesezettsége tartalmazza az adatot. 1970-es évektől az 1990-es évekig elterjedt adattároló volt még a floppy is.

Adattárolás napjainkban Compact Disc (CD) A CD-t 1979-ben találta fel egy, a Philips cég szponzorálta kutatócsoport. Lényege, hogy az adatokat lézerrel rögzítik a polikarbonátból készült lemezre. A CD-ről való adatolvasást is lézerrel végzik. Infravörös hullámtartomány (2,11μm). Adattárolási mérete: 650-700 Megabyte

Egy kicsit továbbfejlesztve… DVD BLU-RAY A DVD és a Blu-ray attól különbözik a CD-től, hogy az adatokat tömörítik, mielőtt ráírják a lemezre. Vörös lézerrel olvasható Hullámhossz:1,32μm Kék lézerrel olvasható Hullámhossz: 0,58μm Tárolókapacitás: 4,7 GB Tárolókapacitás: 25 GB duplarétegű Blu-ray: 50GB

Mágneses merevlemez (HDD) I. Első komoly mágneses adatrögzítési eljárást az IBM dolgozta ki még az 1950-es években. Lényege: a mágneses tulajdonságú lemezen lévő egyes területek mágnesezése. Egy HDD-ben átlagosan 5-20 db lemez van, de ez változtatható. A lemezek olvasását és írását két fej végzi.

Mágneses merevlemez (HDD) II. A lemezek nagy sebességgel forognak, ennek mérték- egysége a percenkénti fordulatszám Minden lemezhez két fej tartozik, egy alatta, egy felette, a lemeztől mikrométernyi távolságra. A merevlemez tárolókapacitása mobilis, a méretétől függ. Nagyobb méret esetén tápegység is kell. A tárolókapacitás a 250 GB-tól egészen a több TB-ig (Terrabyte) növekedhet.

Flashmemória A flashmemória egy nem-felejtő, megmaradó típusú számítógépes adattároló technológia A tároló eszköznek nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezért jobban ellenáll a külső fizikai erőhatásoknak (például rázkódás) mint a merevlemezek A pendrive egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed Képes akár 10 évig is megőrizni az adatokat Fényképezőgépeknél is flashmemóriát használnak

A háttértárolás jövője Kristály alapú adattárolás: A kristályokat háttértárolóként lehet használni, így százszor annyi adatot képesek majd tárolni, mint a mostani rendszerek. Az adatot a cd-khez hasonlóan lehet rögzíteni: adott elrendezésben lévő apró jelek segítségével, amelyeket aztán fénysugár olvas le. Holografikus adattárolás: Az optikai jelek lézeres szétválasztásán alapul. Mivel ez 3 dimenzióban több rétegre dolgozik, egyetlen apró ponton több száz bit tárolható. Nem csak hogy többféle hullámhosszú lézersugárral rögzíthetünk, ráadásul egyidejűleg több réteg olvasható vagy írható.

(segítség a képrajzoláshoz) Források Szövegforrások: http://tech.transindex.ro http://pcworld.hu http://hu.wikipedia.org http://www.tferi.hu Képforrások: http://www.google.hu (segítség a képrajzoláshoz)