Mérnöki Fizika II előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Egyenletes körmozgás.
A testek mozgása.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Mozgások I Newton - törvényei
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Dr. Angyal István Hidrodinamika Rendszerek T.
Klasszikus mechanikai kéttestprobléma és merev test szabad mozgása állandó pozitív görbületű sokaságon Kómár Péter témavezető: Dr. Vattay Gábor
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Ideális kontinuumok kinematikája
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Időbeli lefolyás szerinti
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
I. Törvények.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
Kör és forgó mozgás.
FIZIKA.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
2. előadás.
N-Body probléma Két test közötti gravitációs erő m_i, m_j : tömeg r_ij : az i testből a j testbe mutató vektor G : gravitációs állandó Eredő erő: a túlzott.
CENTRIFUGÁLIS ERŐ.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Mechanikai rezgések és hullámok
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Mechanika Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Dinamika alapegyenlete
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Mérnöki Fizika II. 1-2. előadás PTE-PMMK Környezetmérnöki Szak Mérnöki Fizika II. 1-2. előadás KINEMATIKA I. Dittrich Ernő egyetemi adjunktus dittrich@witch.pmmf.hu

Alapfogalmak I. Kinematika: a testek mozgását geometriai szempontból vizsgáló tudomány Nem vizsgálja a kiváltó okokat (pl. erők) A geometriai állapotok időbeli alakulására fókuszál Mechanikai mozgás: Két test egymáshoz viszonyított helyzetének időbeli alakulása Ha az egyik test helyzete a másik testhez képest az időben nem változik, a test nyugalomban van. Relatív fogalom → viszonyítási rendszer pontos meghatározása szükséges!

Alapfogalmak II. Fizikai alapfogalmak: Hosszúság: jele: s, r ; SI - mértékegysége [m] Idő: jele: t ; SI – mértékegysége [s] Test idealizálása a kinematikában: A testet anyagi pontként értelmezzük Geometriai kiterjedése lényegtelen Tömege és mást testekkel való kölcsönhatása az eredeti testével azonos

Az anyagi pont helyzete I. r(t) helyzetvektor [m]: r(t) helyzetvektor egységvektorral jellemezve: A vizsgált pont távolsága az origótól:

Az anyagi pont helyzete II. er egységvektor: Ahol: α, β, γ az r helyzetvektor pozitív koordináta tengelyekkel bezárt szögei α, β, γ időtől függnek → a pont térbeli mozgása 3 szabadságfokú Pálya: a helyzetvektor végpontja által leírt görbe Mozgástörvény: a pont helyzetét az időben megadó összefüggés

Az anyagi pont sebessége Átlag sebesség [m/s]: A sebesség vektor:

Az anyagi pont gyorsulása Az átlag gyorsulás [m/s2]: A gyorsulás vektor: A gyorsulásvektor a pálya M pontbeli sebesség szerinti érintősíkjába kerül és annak homorú oldala felé mutat!

Anyagi pont egyenes vonalú mozgása I. - Számítás x(t) fv. ismeretében: y(t) és z(t) = állandó → x tengellyel párhuzamos egyenes vonalú mozgás Számítás x(t) fv. ismeretében:

Anyagi pont egyenes vonalú mozgása II. - Számítás a(t) fv. ismeretében (t0,x0) és (t0, v0) kezdeti feltételek ismerete szükséges! A sebességfüggvény: Hasonló elgondolásból a mozgásfüggvény: Amennyiben a(t)=const: [v(t) ismeretében a(t) és x(t) számítása az eddigiek alapján már egyszerű]

Anyagi pont egyenes vonalú mozgása III. - Számítás v(x) fv. ismeretében (t0,x0) kezdeti feltétel ismerete esetén, x(t): (Az integrál alak nem egyszerűsíthető, mert v=f(x)!) Az integrálás után x(t) mozgásfüggvény kifejezhető! Az a(x) gyorsulásfüggvény: (belső fv. deriválása!) Így:

Anyagi pont egyenes vonalú mozgása IV. - Számítás a(x) fv. ismeretében (t0,x0) és (t0, v0) kezdeti feltételek ismerete szükséges! A sebesség függvény: A mozgásfüggvény, a III-as fejezet alapján: Az integrálás után x(t) mozgásfüggvény kifejezhető!

Anyagi pont egyenes vonalú mozgása V. - Számítás a(v) fv. ismeretében (t0,x0) és (t0, v0) kezdeti feltételek ismerete szükséges! A sebesség függvény: Az integrálás elvégzése után a sebességfüggvény v(x) kifejezhető! Ezt követően a III-as fejezet alapján számítható x(t) mozgásfüggvény!

Ismert pályán való síkmozgás –alapfogalmak

Ismert pályán való síkmozgás – további alapfogalmak A gyorsulás vektor definiálása: Az an vektor definiálása: Igazolható, hogy a normális irányú összetevő kifejezhető a görbületi sugár függvényében:

Körpályán való mozgás I. Mozgás és sebességfüggvény: φ(t): elfordulási szög [rad] ω(t): szögsebesség [1/s]

Körpályán való mozgás II. Az érintő irányú gyorsulás: A normális irányú gyorsulás: A gyorsulásvektor hossza: κ(t): szöggyorsulás [1/s2]

Egyenletes körmozgás v(t)=const → ω(t)=const → κ(t)=0 Így az érintő irányú gyorsulás is zérus! Keringési idő: Fordulatszám:

Gyakorló példák

Köszönöm a figyelmet!