A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiskunsági Nemzeti Park
Advertisements

Fokozottan védett növényeink
A népi gyógyászatban használt gyógynövények
Barátaimnak Szeretettel
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
Az év fája 2013-ban: HÁZI BERKENYE (Sorbus domesticus)
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Hol van az a Nyár ? Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán.
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
a szennyezett levegőt zajt az esetleges vízhiányt a gyökérzetnek az oxigénhiányt esetleg a téli sózást A növénynek tűrnie kell:
Védett növények gyűjteménye
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
díszfák földlabdás12cm törzsméret minőségben
Tavirózsa, tündérrózsa
Virágok.
A mosómedve.
Vegetatív növényi szervek
Magyarország bennszülött növényei
Hazánk legnagyobb virágú kosbor faja, amely ritka, veszélyeztetett
Medvehagyma k-Roy. Medvehagyma Lat. Allium ursinum Lat. Allium ursinum Népies elnevezés: cigányhagyma Népies elnevezés: cigányhagyma vad /erdei fokhagyma,
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Készítette:Szoták Norbert
Reformtáplálkozás.
Készítette: Nagy Zsanett
Gyógynövénytermesztés fogalma, jelentősége
Gyógynövények termesztése
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Védett növények a Bükkben
A védett növények
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A sárgarépa és a petrezselyem
Самовар=Szamovár.
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
Tajga.
A zárvatermők.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Mirtusz.
Készítette: Belloni Tamara 9.a
H4 – vegetatív szaporodásra nem képes karógyökerűek
Nano Silver.
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Az év fája.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
Mátra Növényvilága.
Fűben fában orvosság Készítette: Schwanberger Levente.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Faith in Nature az igazi természetes szépség. A Faith in Nature bőrápoló termékcsalád minden tagja hipoallergén és parabénektől (kőolaj származékoktól)
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
Mező élővilága.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
„Istenek eledele” A csokoládé.
HERBA GOLD AKTÍV BALZSAM Gyógyír a bőrnek. HATÓANYAGOK KERESÉSE: SEJTREGENERÁLÓ, ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ MEGÓVJÁK A KÖTŐSZÖVET ÉS AZ IZOMZAT EGÉSZSÉGÉT HELYREÁLLÍTJÁK.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Virágos növények a vízben
Réti gyógynövények.
A gyomok életformarendszere
Mi készül? gulyásleves.
Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika.
Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika.
Barátaimnak Szeretettel
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye.

Kis, sárga virágai nyúlánk fürtökben fejlődnek. A növényt lágy szőrök borítják, levelei 10 cm hosszúak, szárnyaltak. Az apróbojtorján virágzása júniustól augusztusig tart és ekkor kell gyűjteni. Már az egyipto­miak is ismerték. Torok- és mandulagyulladásra, rekedtség ellen igen hasznos. Emellett anginára, szájpenészre és a száj nyálka­ hártyájának gyulladására is használják. Az apróbojtorjánból készült teával való öblögetés rendkívül hasznos megelőzés szempontjából is. Levelét használják...

A fehér árvacsalán évelő növény, jellemzően tölgyesekben, ligeterdőkben, erdőszéleken, az ország nagy részében megtalálható. Gyöktörzse vízszintes helyzetű és elágazó. Felálló vagy felegyenesedő szára cm magas, négyszögletes. A fehér árvacsalán a nemzetség egyetlen fehér virágú faja, így felismerése és azonosítása könnyű. Termőhelytől függoen májustól szeptemberig virágzik. Virágát és virágos hajtását köptető, vizelethajtó és enyhe gyulladáscsökkentő hatása miatt használják.

A tövises iglice évelő félcserje. Réteken, kaszálókon fordul elő gyakran. Egy rendkívül erőszakos és kellemetlen gyom. A többfejű gyökértörzséből eredő, cm hosszú gyökérágai csavarodattak. Szára felálló, cm magas, tövisekkel borított, mirigyes. Júliustól szeptemberig nyíló virágai 1-2 cm hosszúak, egyesével ülnek, rózsaszínuek vagy lilásak. Termése tojásdad hüvely. A gyógyításban a gyökerét használják, fő hatóanyagai a izoflavonoidok, szapaninak.

A fekete áfonya gyümölcsét ugyan már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. Gógyászati felhasználásáról először a XVI. században találhatunk feljegyzéseket. A cserje szárított levelét, illetve gyümölcsét is számos betegségre alkalmazták: pl skorbutra, húgyúti fertőzésekre, vesekőre.Az érett fekete áfonya fő hatóanyaga a mirtillin néven ismert flavonoid melyet kivonata nagy koncentrátumban tartalmaz.

Aranyfűnek, arannyal versengőnek, cinandónak, gódircnak, kódavérének, kecsketejnek, mennyeiajándékank, rántófűnek, vérhullatófűnek is nevezik. A mákfélékhez tartozó vérehulló fecskefű legszívesebben erdőszéleken, cserjésekben, falak, kerítések, házak mentén fordul elő. Áprilistól októberig virít. A gyökértörzsből akár 80 cm magas elágazó csöves, szögletes szár nyúlik fel, sárga virágai egyenként ülnek a levelek hónaljában, vagy ernyőben állnak.

Leveleit az indiánok megfőzték, vagy forró köveken szárították. Föld feletti részeiből nyugtatót készítettek, amelyet főként fogfájás ellen használtak. Hatóanyagai segítik a vér O2-felvételét, és serkentik az A-vitamin felszívódását. Ny-Európában gyermekeknek túlmozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, de felnőtteknek is készítenek belőle altatót. Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti.

Mint a legtöbb nyavalyára a leégésre is van gyógynövény, persze inkább előzzük meg a bajt napvédő krémekkel, illetve a kritikus időszakban lehetőleg ne legyünk napon. Sajnos ez nem mindig megoldható. De ha legégtünk hatásos orbánfűolajjal kenegetni a leégett bőrfelületet: Tegyünk 150 g orbáncfüvet 4 napra 2,5 deci olívaolaj és kb 1,5 deci bor keverékébe. Alkalmanként kavargassuk, majd gőz fölött forraljuk fel. Forrás után kb 3 órán át lassú tüzön főzzük. A leszűrt főzetet sötét, hűvös helyen tároljuk. A leégett bőrfelület ecsetelésére kiváló. De ugyanígy hatásos lehet a körömvirágból főzött tea is.