NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi államigazgatási szervek
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A környezetvédelem intézményrendszere
TÁJÉKOZTATÓ A NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága évi tevékenységéről Umenhoffer Ferenc főigazgató NAV Közép-dunántúli Regionális Adó.
Munkavédelmi előírások rendszere
A Fővárosi Törvényszék
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az anyakönyvi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatalok és a kormányablakok
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Fogyasztóvédelem intézményrendszere
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A rendészet szervei.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Készítette:Makra Betti Dátum:
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
A közigazgatás felépítése
NAV KH Rendészeti Főosztály
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal Széles Sándor kormánymegbízott
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Kormányhivatal szakigazgatási szervei 1.Szociális és Gyámhivatal 2.Építésügyi Hivatal 3.Igazságügyi Szolgálat 4.Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság 5.Erdészeti.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A járási rendszer megújítása
Az ügyészi szervezet és feladatok
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
A Fővárosi Törvényszék
Előadás másolata:

NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés 16. Tétel Szalonja törvényes működését a felettes hatóságok biztosítják, ellenőrzik. Sorolja fel a hatósági jogkörrel felruházott szerveket és ellenőrzési jogkörüket! Foglalja össze, hogy milyen módon tájékozódik Ön a jogszabályi változásokról!   NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés

NAV: Nemzeti Adó és Vámhivatal A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal valamint a Vám- és Pénzügyőrség egyesülésével - 2011. január 1. napjával - létrehozott adóigazgatási szervezet. A NAV feladata az államot megillető bevételek teljes körű kontrollja és védelme, az adó-, a vám- és büntetőjog eszközeivel.

NAV: Nemzeti Adó és Vámhivatal Feladata: Adó-,járulék-, és illetékkel kapcsolatos feladatok (pl: bevallásfeldolgozás) Ellenőrzési tevékenység Hátralékbehajtás Jog-hatósági tevékenység (pl: büntetőjogi tevékenység)

NAV: Nemzeti Adó és Vámhivatal A NAV államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat is ellátó kormányhivatal, amelynek felügyeletét a miniszterelnök által kijelölt miniszter látja el. A NAV vezetője az elnök.

A NAV felépítése NAV szervezeti felépítése háromszintű, feladatait központi, középfokú és alsó fokú területi szervei útján látja el.

A NAV központi szervei Központi Hivatal, Bűnügyi Főigazgatóság, Informatikai Intézet, Integrált Informatikai és Telekommunikációs Intézet, Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet.

A NAV középfokú adóztatási és vámszervei regionális adó főigazgatóságok Kiemelt Ügyek és Adózók Adó Főigazgatósága ("KAFIG"), középfokú vámszervei regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságok, a Repülőtéri Főigazgatóság, a Bevetési Főigazgatóság a Szakértői Intézet

Alsófokú adóztatási szervek Az illetékessége az adott megyéhez igazodik

ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) Az egészségügyi miniszter irányítása alatt álló központi hivatal. Szervezetrendszere az Országos Tisztifőorvosi Hivatalból (OTH) és az irányítása alatt álló országos intézetekből áll. Az OTH központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv, vezetője az országos tisztifőorvos.

ÁNTSZ és szerveinek feladatkörei közegészségügy (környezet- és település- egészségügy, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kémiai biztonság); járványügy, egészségfejlesztés (egészségvédelem, egészségnevelés, egészségmegőrzés); egészségügyi, gyógyszerügyi igazgatás és koordináció; feladatkörükbe utalt szakfelügyeleti feladatok ellátása az egészségügyi szolgáltatók felett.

OMMF helyett NMH Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet beolvadásával létrejött a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

NMH feladatai, tevékenysége 2012. január 1-jei hatállyal munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH)Munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatokat lát el. Az NMH központi hivatal, amelynek irányítását a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter látja el

Az NMH szervei Munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei: -Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság (MMI) továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok Munkahigiénés és foglalkozás- egészségügyi szerve: - Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság (MMI)

Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság (MMI) A Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság az NMH önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezeti egysége. A Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságot a miniszter által kinevezett főigazgató- helyettes vezeti. A főigazgató-helyettes a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság szervezeti egységein keresztül ellátja a munkavédelmi és munkaügyi felügyelőségek szakmai irányítását.

Fogyasztóvédelem - A fogyasztói érdekek védelmének alapelvei Az Európai Unióban a fogyasztói érdekek védelme öt elvre épül: a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme, a fogyasztók gazdasági érdekeinek védelme, a fogyasztók tájékoztatása és oktatása, a fogyasztói kárigény érvényesítése, a fogyasztók képviselete. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény ezekre az alapjogokra építve határozza meg a fogyasztói érdekek védelmének alapintézményeit.

Fogyasztóvédelem - A fogyasztói érdekek védelmének alapelvei A fogyasztók egészségének és biztonságának védelme Általános termékbiztonság,Élelmiszerbiztonság A fogyasztók gazdasági érdekeinek védelme a fogyasztó a vásárlástól számított 8 napon belül elállhasson indokolás nélkül a nem üzletben létrejött ügylettől. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról A fogyasztók tájékoztatása és oktatása a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet.

Fogyasztóvédelem - A fogyasztói érdekek védelmének alapelvei A fogyasztói igény érvényesítése - Az igények érvényesítése a fogyasztóvédelmi intézményrendszeren és az igazságszolgáltatáson keresztül történik. Végrehajtói: A fogyasztóvédelem állami intézményrendszere Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság A fogyasztói jogviták alternatív vitarendezési rendszere: Békéltető testületek, Hazai Európai Fogyasztói Központ A fogyasztók képviselete az állampolgárok által létrehozott fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek civil szervezetek

Jogszabályfigyelés A jogszabályfigyelés módjai: Kamarák honlapjai, szaklapjai Adóhatóság információs füzetei Minisztériumi honlapok Tanácsadó irodák segítségének igénybe vétele NAV, Fogyasztóvédelmi hatóság, NMH honlapjai

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!