Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Nitrogén vizes környezetben
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az időjárás előrejelzése
Az időjárás és éghajlat
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Készítette: Góth Roland
Klímaváltozás hatása a talajlégzésre
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A globális klímaváltozás
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Az üvegházhatás és a savas esők
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Földméréstan és vízgazdálkodás
szakmérnök hallgatók számára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Évszakok a kertben 5. osztály.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
9.1. ábra. A 135Xe abszorpciós hatáskeresztmetszetének energiafüggése.
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Levegő szerepe és működése
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
IPCC jelentés – várható hazai változások
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Előadás másolata:

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC

Goudriaan mikroklímaszimulációs modellje III. 29. lecke

A modell bemenő paramétereinek modulja

A meteorológiai változók modulja

Eredménytábla

A légköri CO 2 szint emelkedésének hatásai a növényi életfolyamatokra 1.A fotoszintézis alapanyaga a CO 2, az egyéb környezeti feltételek változatlansága esetén a fotoszintézisben több CO 2 hasznosul, ezért több produktum keletkezik. 2.A sztómák szűkülnek, ezáltal a párologtatás mérséklődik, a növény vízháztartása javul. 3.A CO 2 koncentráció megkétszerezése (330 ppm-ről 660 ppm-re) a C 3 -as növényeknél 34%-kal, a C 4 - eknél 14%-kal emelte a megtermelt biomassza mennyiségét (Kimball 1983).

A mintanap kiválasztása Száraz, meleg, derült nap Az üvegházhatás erősödésével a hazai éghajlat szárazabbá és napfényben gazdagabbá válása várható, legalábbis a melegedés kezdeti, néhány évtizedes tartományában (Mika 2002).

Kontroll és szcenáriók Kontroll: 380 ppm 1. szcenárió: 540 ppm (IPCC 2001) 2. szcenárió: 760 ppm (2xCO 2 ) 3. szcenárió: 970 ppm (IPCC 2001)

Eredmények: sztómaellenállás 8-19 óra8-10 óra Kontrollalap Szcenárió 1.3,5%18% Szcenárió 2.15,4%52,8% Szcenárió 3.32,7%95,5%

Eredmények: fotoszintézis intenzitás 8-19 óra Kontrollalap Szcenárió 1.25,4%>30% (13-15 óra) Szcenárió 2.51,7%>60% (10-17 óra) Szcenárió 3.70%>90% (11-16 óra)

Goudriaan mikroklímaszimulációs modellje IV. 30. lecke

Megállapítások Eredményeink alapján a sztómarések szűkülése ellenére a magasabb CO 2 koncentráció hatására a fotoszintézis intenzitása növekedett. A sztóma ellenállásban jelentősebb növekedést csak a délelőtti órákban tapasztaltunk, mely a CO 2 koncentráció emelkedésével magasabb ellenállást, takarékosabb vízfelhasználást feltételez az érintett kezelésekben. Itt szükséges megjegyezni, hogy mindkét élettani mutató viselkedésének lényeges eltérését eredményezheti a vízellátás (csapadék) szintjének módosítása, mely hazai prognózisok szerint nagy valószínűséggel várható.

Alkalmazott szcenáriók Kontroll: jelenlegi klimatikus feltételek (átlagos júliusi nap), átlagos talajnedvesség- tartalom (-7 bar talajvízpotenciál), 380 ppm légköri CO 2 koncentráció. A LAI értéke 3,0, mely Keszthelyen átlagosnak számít ebben az időszakban. Szcenárió 1.: a talaj nedvességtartalmát 10%-kal csökkentettük 0,6°C léghőmérséklet emelés mellett (a keszthelyi közötti júliusi meteorológiai adatok alapján kimutatható lineáris változások folytatódását feltételezve), és ezzel együtt LAI értékét is csökkentettük 2,8-ra. A légköri CO 2 koncentrációt 440 ppm-re növeltük. Szcenárió 2.: a talaj nedvességtartalmát 25%-kal csökkentettük 1,3°C léghőmérséklet emelés mellett, és ezzel együtt LAI értékét is csökkentettük 2,3-ra. A légköri CO 2 koncentrációt 760 ppm-re növeltük. Szcenárió 3.: 35%-kal csökkentettük a talajnedvesség-tartalmat 2°C-os léghőmérséklet emelés mellett, és LAI értékét 2,0-ra redukáltuk. A légköri CO 2 koncentrációt 760 ppm-re növeltük.

Eredmények A globális klímaváltozás hatásának vizsgálata kukorica állományokra mikroklíma szimulációs modellezés segítségével Az energiaáramok arányának változása A statisztikai elemzések rámutatnak arra, hogy egyik szcenárió esetében sem mutatható ki szignifikáns eltérés a kontrollfuttatástól.

A sztómaellenállás és a fotoszintézis intenzitás módosulása A sztómaellenállás növekedése tapasztalható, és mindhárom szcenárió szignifikáns eltérést mutat. A fotoszintézis intenzitásának változása az 1. és a 2. szcenáriók esetében szignifikáns eltérést takar a kontrollhoz viszonyítva, míg a 3. szcenárió nem mutat szignifikáns eltérést. Átlagos eltérés a nappali órákban (8-19 óra) Szcen. 1.-2,99% Szcen. 2.4,48% Szcen. 3.-7,31% A fotoszintézis intenzitásban kimutatható eltérések a kontrol és az egyes szcenáriók eredményei között

Az állományon belüli légtér- és a növény hőmérsékletének változása A változások mindhárom szcenárió esetében szignifikáns eltéréseket takarnak. Hőmérsékleti eltérések a kontroll és a szcenáriók között A kontrolltól való átlagos eltérés (1-24 óra) Állományon belüli léghőm. (°C) A kontrolltól való átlagos eltérés (1-24 óra) Növényhőm. (°C) A kontrolltól való átlagos eltérés (8-19 óra) Állományon belüli léghőm. (°C) A kontrolltól való átlagos eltérés (8-19 óra) Növényhőm. (°C) Alkalmazott hőmérséklet emelés mértéke (°C) Szcen.1.0,490,740,500,570,6 Szcen.2.1,591,901,151,331,3 Szcen.3.2,072,471,511,892

Eredmények A kukorica állományok mikroklíma-vizsgálatai során megállapítható, hogy az állomány energiaforgalmában nem tapasztalható szignifikáns eltolódás a víz párologtatására szolgáló látens hő irányába a felmelegedés és csapadékcsökkenés hatására. A sztómaellenállás növekedése tapasztalható, míg a fotoszintézis intenzitásában előbb növekmény jelentkezik, majd erőteljesebb klímaváltozás feltételezése esetén csökkenés mutatható ki.

A mikroklíma elemeinek alakulása esetén megállapítható, hogy a klimatikus körülményeken kívül az állomány architektúrája is kiemelt szerepet játszik alakulásukban. A sztómaellenállás, a növény- és az állományon belüli légtér hőmérsékletének változásaiból arra következtethetünk, hogy a természetes vízellátás a klímaváltozás fokozódásával nem fogja fedezni a növényi vízigényt, így a kukorica gazdaságos termesztése érdekében a gazdáknak fel kell készülniük az öntözéses termesztésre, valamint a talaj vízkészleteinek megóvását segítő agrotechnikai eljárások alkalmazására.

Köszönöm a figyelmet!