A kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzete Készítette: Ferenczi András Fülöp István Garda Anetta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Diszkrimináció mértéke a munkaerő-piacon
Advertisements

Kövér titkárnő kerestetik?
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Készítette: Geszler Nikolett
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
A kontrollált kísérlet módszere
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A legKISEBBSÉG is számít!
A tanári munka értékelése
„ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN” C. KUTATÁSSOROZAT Simonovits Bori Budapest, 2010 TÁMOP 5.5.5: A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM – A TÁRSADALMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Hirdetési termékek – Direct Marketing eszközök.  Célzott, testreszabott hirdetési lehetőség  A hirdető által megadott szempontok alapján szűrt címlistára.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Igazoltatás, avagy rendőröké a világ? Kutatási terv diszkriminációtesztelésre Hetyési Krisztina Horváth Gergely Horváth Nóra Huszár András Márton Kajtár.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
TÁMOP /A
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
A magyar háztartások fizetési szokásai
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Kövér titkárnő kerestetik? Munkaerő-piaci diszkriminációtesztelés Bertalan Zsófia Remete Dániel Inotai Lajos.
Jól nézel ki, vagy jól kinéznek?!
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Beiskolázási gyakorlat a Grosicsban
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
A munkahelyi diszkrimináció
 Egy uniós kutatásban nyolc európai ország munkavállalóit kérdezték meg,hogy milyennek tartják munkájuk és magánéletük min ő ségét  Egy kiskereskedelmi.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A legKISEBBSÉG is számít!
Készítette: Farkasné Veres Edina
Munkagazdaságtani feladatok 4
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Előadás másolata:

A kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzete Készítette: Ferenczi András Fülöp István Garda Anetta

Kérdés: a kiválasztott munkaerő-piaci helyzetben és az általunk kidolgozott vizsgálati módszerrel milyen mértékű diszkriminációt találunk a kisgyermekes anyákkal szemben. Kérdés: a kiválasztott munkaerő-piaci helyzetben és az általunk kidolgozott vizsgálati módszerrel milyen mértékű diszkriminációt találunk a kisgyermekes anyákkal szemben. Kutatásunk fő tárgya az álláskeresés során felmerülő kisgyermekes anyákat érő diszkrimináció. Kutatásunk fő tárgya az álláskeresés során felmerülő kisgyermekes anyákat érő diszkrimináció.

Nők különböző életszakaszban Nőket érintő sztereotípiák a munkaerőpiacon Gyermektelen nő Hosszú távon nem lehet rá építeni, mert el fog menni szülni. Nem éri meg a belső céges továbbképzésre küldeni. Kisgyermekes anyuka Nem megbízható, mert a kisgyerek gyakran megbetegszik, ilyenkor a nő szabadságot vesz ki. 50 évesnél fiatalabb, nagyobb gyermeket nevelő anyuka Nagyon megbízható dolgozók. 50 éves feletti nő Idősek, lassúak, képzésük leginkább a közelmúlt rendszerben történt. Nem tudnak bánni a számítógéppel, és nem beszélnek idegen nyelveket.

Hipotézis A nők körében az életkor és a családi állapot okoz az átlagosnál gyakoribb diszkriminációt. A nők körében az életkor és a családi állapot okoz az átlagosnál gyakoribb diszkriminációt. A kisgyermekkel rendelkező nőket diszkriminálják a munkáltatók, mivel nem tartják őket megbízható munkaerőnek. A kisgyermekkel rendelkező nőket diszkriminálják a munkáltatók, mivel nem tartják őket megbízható munkaerőnek. A nők elsősorban a gyermekgondozás miatt nehezebben térnek vissza az egyre szűkülő munkaerőpiacra. A nők elsősorban a gyermekgondozás miatt nehezebben térnek vissza az egyre szűkülő munkaerőpiacra.

Védett tulajdonságok Kisgyermekes nő (25 és 34 éves közöttiek) Kisgyermekes nő (25 és 34 éves közöttiek)

Általánosíthatóság Általánosíthatósági korlátok: a diszkrimináció mért értéke csak a munkaerőpiac egy szegmensére vonatkozik a diszkrimináció mért értéke csak a munkaerőpiac egy szegmensére vonatkozik az álláskeresés első és nem személyes kapcsolatot feltételező – tehát az alkalmazáshoz vezető út elejét jelentő – fázisára vonatkozik, az álláskeresés első és nem személyes kapcsolatot feltételező – tehát az alkalmazáshoz vezető út elejét jelentő – fázisára vonatkozik,  tehát ez az eredmény nem általánosítható sem a teljes munkaerőpiacra, sem az álláskeresés teljes menetére. ( Sik Endre – Simonovits Bori )

Mintavétel Foglalkozás kiválasztása során speciális képzettséget nem igénylő munkákat tesztelnénk, mint: Foglalkozás kiválasztása során speciális képzettséget nem igénylő munkákat tesztelnénk, mint: titkárnő, irodai asszisztens, titkárnő, irodai asszisztens, telemarketinges, ügyintéző, telemarketinges, ügyintéző, üzletkötő. üzletkötő. Internetes álláshirdetésekre küldenénk fényképes önéletrajzokat, melyekben a tesztszemélyek megemlítik, kisgyermeket nevelnek, és előfordulhat, hogy alkalmanként szülői értekezletre kell menniük. Egyébként a nagyszülők besegítenek betegség esetén, és el is tudják hozni az óvodából. Internetes álláshirdetésekre küldenénk fényképes önéletrajzokat, melyekben a tesztszemélyek megemlítik, kisgyermeket nevelnek, és előfordulhat, hogy alkalmanként szülői értekezletre kell menniük. Egyébként a nagyszülők besegítenek betegség esetén, és el is tudják hozni az óvodából.

Előkutatás Internetes cikkek alapján, fórumok tanulmányozása: ugye ugye ugye ugye meres.aspx meres.aspx meres.aspx meres.aspx 52a37bb614e4eb a37bb614e4eb a37bb614e4eb a37bb614e4eb munkaeropiacon munkaeropiacon munkaeropiacon munkaeropiacon massagalapitvany.hu/attachments/072_osszefoglalo_massag_kutata s.pdf massagalapitvany.hu/attachments/072_osszefoglalo_massag_kutata s.pdf massagalapitvany.hu/attachments/072_osszefoglalo_massag_kutata s.pdf massagalapitvany.hu/attachments/072_osszefoglalo_massag_kutata s.pdf

Homogenizáció Tesztszemély kisgyermekes anya kisgyermekes anya iskolai végzettség: érettségi, iskolai végzettség: érettségi, kor: 25–34 éves, kor: 25–34 éves, adott végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkezik, adott végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkezik, B kategóriás jogosítvány, B kategóriás jogosítvány, számítógépes ismeret. számítógépes ismeret.Kontrollszemély gyermeket nem nevelő nő gyermeket nem nevelő nő iskolai végzettség: érettségi, iskolai végzettség: érettségi, kor: 25–34 éves, kor: 25–34 éves, adott végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkezik, adott végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkezik, B kategóriás jogosítvány, B kategóriás jogosítvány, számítógépes ismeret. számítógépes ismeret.

Kísérleti elrendezés A munkaerő-felvétel első lépcsőjében, a jelentkező és a hirdetést feladó első kapcsolatba kerülésekor mérjük a diszkrimináció előfordulásának gyakoriságát, annak jellemzőit a meghatározott védett tulajdonság összehasonlításában. Második lépcső – behívás esetén – a személyes beszélgetés lesz. Sorrend: Először a két védett tulajdonsággal rendelkező tesztelő, majd a két kontrolltesztelő küldi el ugyanarra a hirdetésre a fényképes önéletrajzát. Kisgyermekes: megemlíti az önéletrajzában a családi állapotát, gyermekét/gyermekeit, illetve hogy kisgyermeket nevel.

TesztelőKontrollszemélyDiszkrimináció 1. Kap választ Nincs diszkrimináció 2. Kap választ Nem kap választ diszkrimináció 3. Kap választ diszkrimináció 4. Nem kap választ Nincs diszkrimináció

Szituáció Önéletrajz elküldése, visszajelzés várása Önéletrajz elküldése, visszajelzés várása Pozitív visszajelzés esetén személyes interjú Pozitív visszajelzés esetén személyes interjú A visszajelzés hiánya nem jelent diszkriminációt A visszajelzés hiánya nem jelent diszkriminációt

Adatrögzítés Visszajelzések Visszajelzések Teszt-, kontrollszemélyek által kitöltött kérdőív Teszt-, kontrollszemélyek által kitöltött kérdőív

Etikai problémák Visszautasítás kezelése Visszautasítás kezelése Tesztszemélyek igénybevétele Tesztszemélyek igénybevétele

A diszkriminációs mutatók számítása Sikeres tesztek (párosítások száma) : ahol mind a négy (két védett tulajdonságú és két kontroll nő) tesztelőre vonatkozóan van információ a tesztelés kimeneteléről és legalább egy tesztelőt a négyből nem utasítottak el. Sikeres tesztek (párosítások száma) : ahol mind a négy (két védett tulajdonságú és két kontroll nő) tesztelőre vonatkozóan van információ a tesztelés kimeneteléről és legalább egy tesztelőt a négyből nem utasítottak el. Nincs diszkrimináció: azonos módon (vagy egyaránt elutasították, vagy egyaránt pozitívan fogadták, azaz személyes találkozóra hívták, visszahívást ígértek illetve önéletrajzot kértek) viszonyultak a védett tulajdonsággal rendelkező, illetve a kontrolltesztelőhöz. Nincs diszkrimináció: azonos módon (vagy egyaránt elutasították, vagy egyaránt pozitívan fogadták, azaz személyes találkozóra hívták, visszahívást ígértek illetve önéletrajzot kértek) viszonyultak a védett tulajdonsággal rendelkező, illetve a kontrolltesztelőhöz. Diszkrimináció a kisgyermekes anyákkal szemben: csak a kisgyermeket nevelő tesztelő(ke)t utasították el. Diszkrimináció a kisgyermekes anyákkal szemben: csak a kisgyermeket nevelő tesztelő(ke)t utasították el. Diszkrimináció többséggel szemben: csak a kisgyermeket nem nevelő tesztelő(ke)t utasították el. Diszkrimináció többséggel szemben: csak a kisgyermeket nem nevelő tesztelő(ke)t utasították el. Nettó diszkrimináció számítása: [(diszkrimináció a kisgyermekes anyákkal szemben) – (diszkrimináció a gyermekkel nem rendelkező nőkkel szemben)] / (sikeres teszt) * 100. Nettó diszkrimináció számítása: [(diszkrimináció a kisgyermekes anyákkal szemben) – (diszkrimináció a gyermekkel nem rendelkező nőkkel szemben)] / (sikeres teszt) * 100.

Forrásjegyzék aspx aspx aspx aspx b614e4eb76 b614e4eb76 b614e4eb76 b614e4eb