Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Intencionális alapállás
Másodfokú egyenlőtlenségek
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Képességszintek.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Takács Béla Tanulási VÁZ (lat). Mit várok a szóbeli feleletnél? Gondosan felépített, végiggondolt feleletet! A továbbiakban ehhez kívánok segítséget.
Rangszám statisztikák
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Kritikai áttekintés.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Marketingkutatás 3. szeminárium Nagy Gábor március. 29.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
Kutatásmódszertani dilemmák
R.F.Q. Request For Quotation. 2 Válasz a feltett kérdésre: A tantárgy fő célkitűzése, hogy adjon egy közös nyelvet, amely segítségével a közgazdászok.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
6. Kritikai áttekintés és Vezetői összefoglaló
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
A kutatás etikai vonatkozásai
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC

A megbeszélés (diszkusszió) Következtetések 7. előadás lecke

A diszkusszió (tárgyalás-megbeszélés) fejezet felépítése 13. lecke

A megbeszélés (diszkusszió) fejezet A diszkusszió („discutio”: dis+quatere), azaz vita szó eredeti jelentése „széttörni, kettétörni, szétzúzni; képletesen: megsemmisíteni, meghiúsítani”.Azonban manapság diszkusszió alatt számos fogalmat definiálhatunk: megbeszélés, tanácskozás, vita, eszmecsere. A diszkusszió során szintén a logikai sorrendre kell törekednünk, ahogy a módszertan fejezet ismertetésében tettük.

A megbeszélés felépülése Publikációnk megbeszélés című fejezetét az eredményekhez ill. a módszerhez szorosan kapcsolódó információk közlésével kell kezdenünk. Vagyis meg kell adnunk, hogy a kísérletünk során kapott eredményeinket milyen esetleges hibák terhelik, valamint milyen befolyásoló tényezőket kell figyelembe venni az adatok értelmezése során. Például: Állatkísérlet során egy fertőzés ment végig a kísérleti egyedeken, amelyek negatívan befolyásolhatják a mért eredményeket.

Növénynevelés során kártevő rovarok jelentek meg, amelyek csökkentették a növények szerves anyag produkcióját. Miért van erre szükség? –Az így kapott eredmények reprodukálhatóságát nagymértékben befolyásolhatják a nem tervezett zavaró körülmények. –Hitelességünket növelheti, ha egyértelműen megadjuk a körülményeket. –Mérésünk bizonyító erejét szintén növelheti. –Későbbiekben, ha más is hasonló kísérletet tervez, annak iránymutatást nyújthat munkánk (ezzel valóban bővítettük a tudásbázist).

Mérési adatok értékelése Az értékelés kezdetén kizárólag a meglévő adatokra, diagramokra és statisztikákra támaszkodjunk. Ne keverjük bele a végkövetkeztetést, szigorúan tartsuk a logikai felépítést itt is! A kisebb részektől haladjunk a komplexebb problémák leírásához, magyarázatához. Az értékelés során megpróbálunk esetleges tendenciákat megállapítani. A kontroll és a kezelt minták között a különbséget definiáljuk, eldöntjük, hogy a különbség tényleg szignifikáns különbség-e ?

Tendenciára példa A növény víztartalma nem független a növény magasságától, ahol korábbi ismereteinknek megfelelően a nagyobb értékek a talajhoz közeli szakaszon helyezkednek el.

Szignifikáns különbségekre példa Nincs szignifikáns különbség a kontroll és a különböző nehézfémmel kezelt növények víztartalmában. A kontroll és a Cd-al és Hg-al szennyezett növények sztóma ellenállásában szignifikáns különbséget lehetett kimutatni.

Az alapadatok bemutatása után más szemszögből próbáljuk adatainkat értelmezni. Összehasonlítjuk adatainkat, próbálunk valamilyen magyarázatot adni a mért értékekre, összevetni az irodalmi adatokkal. Nem szabad eltitkolnunk, ha saját magunkkal, vagy ha a szakirodalomban talált adatokkal kerülünk ellentmondásba. Ne akarjunk az ellentmondásokra mindenáron valamilyen okot találni, mivel ilyenkor előfordulhat, hogy a vizsgálatok kis számából következően téves következtetésre, magyarázatra jutunk. A magától értetődő dolgokat se magyarázzuk.

Miért is van szükség az előbb említett gondolatokra? –A megjegyzések és az értékelések egy teljesen új megvilágításba helyezhetik a mért adatainkat. –Az olvasás során a nem világos részek kitisztulhatnak az olvasó számára. –A munkánk célja és az elvégezett kísérletek között világossá válik az összefüggés, egy egész egységet alkotva. –Rendet teremtünk mind a saját, mind az olvasó gondolataiban is.

A megbeszélés csúcspontja Tágabb értelemben munkánk eredménye vagy végeredménye. Nagyon különböző lehet pl.: –Ok- okozati összefüggés felderítése –Meglévő hipotézis cáfolata –Egy új kémiai anyag felfedezése –Új gyógyszer leírása –Új enzim leírása –Egy gén hatásának leírása –Új betegség megfogalmazása –Új szennyeződés hatás leírása stb.

Új módszer leírása Elsősorban fogalmazzuk meg, hogy milyen célból fejlesztettük ki az új módszerünket. Adjuk meg, hogy az adott módszer a gyakorlati életben hol tudjuk és hol érdemes használni. Adjuk meg, hogy az új módszer mennyiben elégítette ki az elvárásainkat és a követelményeinket. Milyen technikai háttér szükséges a módszer alkalmazásához. A legnehezebb és talán a publikáció szempontjából a legkényesebb kérdést is meg kell említenünk: MIK A KORLÁTAI AZ ÚJ MÓDSZERÜNKNEK. Ezt sokan burkoltan vagy egyáltalán meg sem jelenítik.

Következtetések. Hibák és forrásaik 14. lecke

Következtetések Sokszor előfordul, hogy következtetéseinknek egy új fejezetet kell kialakítanunk. Szigorú logikai sorrendet kell tartanunk! Publikációnk során számos fejezetében előfordulhat, de mindig más megvilágításban és terjedelemben. Ez szintén a jobb megértést szolgálhatja. A következő fejezetekben fordulhat elő: –Bevezetés végén: egy két mondatos utalásban jelenítjük meg. –Megbeszélés fejezet: ok- okozati összefüggésekből, tapasztalatokból levezetve

–Következtetések fejezet: indirekt következtetések és javaslatok. –Összefoglalás: rövid,tömör pár mondatban megfogalmazva. –A felsorolt bekezdésekben, a következtetéseknek egymással kapcsolatban kell állniuk, egymást támogatniuk kell! Mit tekinthetünk jó következtetésnek? –Sokféle, különböző jellegű, de egymást alátámasztó, magyarázó, összhangban lévő bizonyítékokkal tudjuk alátámasztani.

Hibás következtetés elkerülése Hibás következtetés még akkor is könnyedén előfordulhat, ha a kísérleten kapott eredmények teljes összhangban vannak a feltevéseinkkel, valamint több más hipotézissel is összhangban vannak. A hibás következtetés elkerülése érdekében próbáljunk meg kérdéseket feltenni munkánkkal kapcsolatban: –Tudunk-e olyan kérdést feltenni, amely cáfolhatja a kísérletünk következtetését? –Próbáljuk meg a kísérleti eredményeinket más szemszögből megvizsgálni, esetleg vitassuk meg egy független személlyel.

–Az eredmények megbeszélése más személlyel, aki akkor találkozik eredményeinkkel először néha olyan kérdéssel tud szolgálni, amely segítségével kiegészíthetjük munkánkat, vagy egyéb összefüggésekre is rájöhetünk beszélgetésünk során. „Szűz” szemek esetleg olyan hibákat is felfedezhetnek, amiken mi már átsiklunk. –Ahhoz, hogy saját munkánkat más szempontból is át tudjuk tekinteni, szükséges kritikai gondolkodásunkat is fejleszteni. Erre legegyszerűbben konferenciákon való részvétel segítségével készülhetünk fel a legjobban.

Hibák egyéb forrásai 1. Akaratlan egyszerűsítések: –Az ember sokszor hajlamos a legkézenfekvőbb, úgymond a legegyszerűbb magyarázatot elfogadni. Ezzel nincs is semmi probléma, ha a következtetésben egy problémára ad egy egyszerű választ, de a problémakör teljes megoldását nyitva hagyja. Ezzel szemben hibának minősül, amikor a következtetésben az egyszerű válasszal le is zárja a diszkussziót, nem adva lehetőséget a későbbi át-, továbbgondolásra.

Hibák egyéb forrásai 2. Túlzott általánosítás: –Ha különböző fajokon végzünk kísérletet és ellenőrzés nélkül vonatkoztatjuk egy másik tőle különböző fajra. Például: Egérrel végzünk kísérletet és korábbi patkány vizsgálatokból származó eredményeket vonatkoztatunk egérre. Noha a két faj között sok hasonlóságot figyelhetünk meg, mégis két különböző fajról kell beszélni és kezelni.

–Túlzott általánosítás hibájába akkor is beleeshetünk, ha egy publikációból a következtetésünkhöz kiemelünk egy részt és általánosítjuk a saját munkánkban. Ilyenkor az eredeti szövegkörnyezetből kiemeljük, amely következtében megváltozhat az értelme. –Akkor is hibát követünk el, ha a következtetésünket nem úgy fogalmaztuk meg, hogy önmagában is megállja a helyét. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy még egyszer megismételjük, hogy pl.: milyen fajon és milyen körülmények között végeztük a vizsgálatainkat. Ilyenkor nem hiba saját magunk ismétlése.

Következtetésünk bizonyosságának érzékeltetése Szerencsés esetben megállapításainkat annyira alá tudjuk támasztani tényekkel, hogy csak egy lehetséges következtetést lehet megfogalmazni. Azonban sok esetben nem ez az általános. Amikor nem 100%-osan bizonyított konklúziót tudunk csak megfogalmazni, azt érzékeltetnünk szükséges. Ilyen esetben sokféle árnyalatot lehet alkalmazni: –Bizonyos, hogy; arra utal, hogy; valószínű, hogy; nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy; az egyik lehetséges magyarázat az, hogy; kizárásos alapon; stb.

Problémák elkerülése Sok lehetőség áll rendelkezésünkre, azonban jelenleg csak pár lehetséges stratégiáról lesz szó: –Pl.: 6 alternatíva közül hármat valószínűleg kizárunk, vagyis marad a fele. A maradék hármat vagy mi vagy egy mások által végzett kutatás fogja eldönteni. Eddig rendben is van, a problémák ott kezdődnek, amikor valamely idézetben a valószínű szó elmarad. Ezzel torzul az eredeti mű tartalma, amely az idő előre haladtával nagy problémákhoz vezethet.

Spekulációk A tudományos munka során nem árt, ha az ember rendelkezik egyfajta intuitív tulajdonsággal, azonban ismerni kell a feltételezés, bebeszélés határait. Ha mégis úgy döntünk, hogy a feltételezéseinket is beépítjük a publikációnkba, akkor azt az olvasó számára egyértelműen világossá kell tenni, hogy meddig beszélhetünk tényekről, és hol kezdődnek a feltételezések. Természetesen nem minden tudományban van lehetőségünk vizsgálatokra, de megfigyeléseket mindenhol végezhetünk. Megfigyelés vagy vizsgálat nélkül a spekulációból származó eredmény valóságtartalma a nullához tart.

Köszönöm figyelmüket!