KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jólét mérése: a GDP és alternatívái
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Energia – történelem - társadalom
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható fejlődés mérése
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A gazdasági fejlettség mutatói
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Energetikai gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Észak Dél ellen.
Környezetértékelési módszerek
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Magyarország 2015: Fenntartható fejlődés (záró beszámoló) Bulla Miklós MTA szeptember 28.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A termelési függvény.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Energetikai gazdaságtan
A nemzeti kibocsátás mérése
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Szigeti Cecília SZE-KGYGK
Előadás másolata:

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

A gazdasági növekedés és a környezeti minőség kapcsolata 124.lecke

A Földet érő környezeti terhelés változása Ehlrich-Ehrlich formula I = WP * WGDP/WP * I/WGDP a Föld lakóinak száma * az egy főre jutó GDP * a GDP egységére jutó környezetterhelés Kudarc Népességszám szabályozás A GDP csökkentés Javulás: A GDP egységére jutó környezetterhelés csökkentése

A Földet érő környezeti terhelés változása Öko-hatékonyság (eco-efficiency): Vállalatokra, termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozik A termelés káros környezeti hatásának mérséklését, minimalizálását jelenti Természeti erőforrások felhasználása Ártalmas kibocsátások

A gazdasági növekedéshez kapcsolt optimizmus elméleti gyökerei Simon Kuznets (1901-1985) A gazdasági növekedés-elmélet pápája Nobel-díj, 1971 A növekedés negatív és pozitív hatásai A társadalmi technológia a megmentő szerepében A gazdasági növekedés által előidézett problémák „csak” időlegesek

A gazdasági növekedéshez kapcsolt optimizmus elméleti gyökerei Simon Kuznets A népesség és a GNI/fő intenzívebben növekszik A munkatermelékenység intenzívebben növekszik Szerkezeti változások Mezőgazdaság – Ipar – Szolgáltatás Magánvállalkozások - Társasvállalkozások Társadalmi szerkezet, ideológiák gyors változása Közlekedési és hírközlési technológiák fejlődése A Föld lakóinak ¾-e messze a lehetséges életszínvonal alatt él

A gazdasági növekedéshez kapcsolt optimizmus elméleti gyökerei A gazdasági növekedés hatása a környezetre Grossman alapján Skálahatás Szerkezeti hatás A növekedés technikai-technológiai komponense

A környezeti Kuznets görbék Környezetterhelés Mekkora GDP esetében csökken a környezet terhelése? Miért nem teljesül a CO2 esetében??? 1 főre jutó GDP

A környezeti Kuznets görbék Környezetterhelés B árnyékzóna Inkább tartózkodni kellene az árnyékzónától… Ökológiai küszöb A C 1 főre jutó GDP

A jólét elemzése, jóléti mutatók Az SNA környezeti összefüggései

A gazdasági mutatók fogyatékosságai A GDP alapvető hiányossága az ENSZ Emberi Fejlődés progjamja alapján: Jobles – Foglalkoztatás nélküli Voiceless – Hangtalan Rootless – Gyökértelen Futureless – Jővőtlen Ruthless - Könyörtelen

A gazdasági mutatók fogyatékosságai A GDP alapvető hiányossága egyetlen rövidke mondatban összefoglalható: csupán a piaci folyamatokat veszi számba. A GDP nem ad számot a háztartásban és a fekete gazdaságban folyó tevékenységekről. A GDP Nem a jólétet méri — vetik szemére sokan. A GDP nem mutatja a jövedelemelosztás egyenlőtlenségeit A GDP nem ad számot a környezet minőségében és a természeti tőke mennyiségében bekövetkező változásokról. A GDP tartalmazza a gazdaság által termelt szolgáltatásokat, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a természet által nyújtott szolgáltatásokat. A környezetvédelemre fordított munkát, a környezeti kiadásokat a GDP növekményeként számolják el.  A GDP-t ért kifogásokat új makromutatók létrehozásával kísérlik meg orvosolni.

A gazdasági mutatók fogyatékosságai NEW – Nettó Gazdasági Jólét ISEW – Fenntartható Gazdasági Jólét Indexe GPI – Valódi Fejlődés Indikátora HDI – Emberi Fejlődés Indexe MFA – Anyagáramelemzés TMR – Teljes Anyagigény Ökológiai lábnyom Gini koefficiens GDI – Gender Related Development Index GEM – Gender Empowerment Measure

A gazdasági mutatók fogyatékosságai NEW : Net Economic Welfare Nettó Gazdasági Jólét W. Nordhaus és J. Tobin 1972: MEW MEW = NNP + + szabadidő haszna + háztartásban folytatott tev. + fekete gazdaság tevékenysége – környezetszennyezés kárai

A gazdasági mutatók fogyatékosságai A fenntartható gazdasági jólét indexe (ISEW) UK, ISEW/fő, 1950-1998 Herman Daly és Clifford Cobb nevéhez fűződik (1989) GDP-ből indul ki, azt korrigálja. Fontos változás: figyelembe veszi a fogyasztási egyenlőtlenségek változásának a jólétre gyakorolt hatásait, beépíti a hosszú távú környezeti károsodások jelenértékét a mutatóba (az utóbbi olyan nagyléptékű változásokat jelzi, mint a globális felmelegedés és az ózonréteg vékonyodása). Forrás: FoE (1998): Supplementary Memorandum Submitted by Friends of the Earth, The United Kingdom Parliement, 19 June 1998, 9 p.

A gazdasági mutatók fogyatékosságai A GDP és a GPI az Egyesült Államokban 1970-2000 A valódi fejlődés indikátora (genuine progress indicator – GPI) 1995: Clifford Cobb, T. Halstead és J. Rowe nevéhez fűződik. A GPI is a GDP-t módosítja. Az eddig felsoroltakon kívül a környezeti szempontú korrekciókon túl negatív tételként veszi számba többek között a bűnözés, a válások, a gépkocsibalesetek költségeit, az alulfoglalkoztatás veszteségeit. Forrás: Prugh, T. – Assadourian, E. (2003): What Is Sustainability, Anyway, World Watch Magazine, September/October 2003, pp. 10-21. (19. p.)

A gazdasági mutatók fogyatékosságai Az Emberi Fejlődés Indexe (Human Development Index, HDI) ENSZ Fejlesztési Programja által 1990-ben kidolgozott mutatószám. A HDI-nek alkotórészei: - az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson számolva; - az iskolázottság szintje (a felnőtt lakosság olvasási aránya kétharmados, az iskolában eltöltött évek átlagos száma is egyharmados súllyal); - születéskor várható élettartam. (1-re normálva: 0 < HDI < 1)

A gazdasági mutatók fogyatékosságai http://hdr.undp.org/docs/statistics/indices/hdi_2004.pdf

A gazdasági mutatók fogyatékosságai http://hdr.undp.org/docs/statistics/indices/hdi_2004.pdf

A gazdasági mutatók fogyatékosságai A társadalmi-gazdasági rendszer inputjai: Abiotikus erőforrások Víz Levegő Biotikus erőforrások outputjai: Szilárd hulladékok Szennyvíz Levegőszennyezés Forrás: Hammer, M. – Giljum, S. – Hintenberger, F.: Material flow analisys of the City of Hamburg, Paper presented at the Workshop “Quo vadis MFA? Material Flow Analysis – Where do we go? Issues, Trends and Perspectives of Research for SustainableResource Use“, Wuppertal, 9.–10. October 2003. http://www.seri.at/Data/projects/neds/FHI_MFA-WI_MFA-Hamburg_2_MH.pdf

A gazdasági mutatók fogyatékosságai Az anyagáram-elemzés (Material flow Analysis) néhány mutatója: TMR (total material requierement) a teljes anyagigény TMC (total material consumption) a teljes anyagi fogyasztás DMC (domestic material consumption) a háztartások anyagi fogyasztása

A gazdasági mutatók fogyatékosságai

Köszönöm a figyelmet!