Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Az iskolai szociálismunka
Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Az intézményes nevelés stratégiái
A média mint nevelési intézmény
Szociális tanuláselmélet
kultúrfilozófiai pszichoanalízise
Konfliktus és konfliktuskezelés
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Együtt egymásért és magunkért
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Mi segít az erőszakkal szemben?
Minőség menedzsment 6.előadás
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
A lelki egészség védelme az iskolában
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Az erdei iskola  Fogalma  Története  Jellemzői  Szervezése  Költségek és források  Ellenőrzés, értékelés.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Magatartászavarok és agressziókezelés
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Együttműködés a szülővel Hogy ne így legyen!. Cél Legyünk képesek a szülők eltérő véleményének az elfogadására, saját nézőpontunk meggyőző kifejtésére,
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
ENABLE foglalkozások az iskolánkban
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett

Szervezetfejlesztés lélektani alapelvei: A dühös megnyilvánulásoktól való tartózkodás mellett, a mások iránti elutasító érzések elviselésére való képesség megtanulása. A különbözőségek elfogadása. A dühös megnyilvánulásoktól való tartózkodás mellett, a mások iránti elutasító érzések elviselésére való képesség megtanulása. A különbözőségek elfogadása. Együttműködő magatartás fejlesztése. Annak megértése, hogy nem a versengő, hanem a partneri viszony hozhat csak változást. Együttműködő magatartás fejlesztése. Annak megértése, hogy nem a versengő, hanem a partneri viszony hozhat csak változást.

Egymás személyként való észlelése: Ha a másikat nem látom saját érzéseivel és szükségleteivel bíró egész személyként, akkor könnyen rávetülhetnek a másikra az előítéletek, negatív érzések. A védekező rendszerben az ilyen kivetítő folyamatok válnak uralkodóvá. Egymás személyként való észlelése: Ha a másikat nem látom saját érzéseivel és szükségleteivel bíró egész személyként, akkor könnyen rávetülhetnek a másikra az előítéletek, negatív érzések. A védekező rendszerben az ilyen kivetítő folyamatok válnak uralkodóvá. „ Feszült vagyok – ellenségesnek látom a másikat”. a kapcsolatok személyesebbé tételével (iskolai órákon kívül szervezett műhelyek, találkozók és nem versenyek szervezése) segíthetünk a védekező légkör feszültségének enyhítésében. a kapcsolatok személyesebbé tételével (iskolai órákon kívül szervezett műhelyek, találkozók és nem versenyek szervezése) segíthetünk a védekező légkör feszültségének enyhítésében.

Program neve: Zéró tolerancia az erőszakoskodással az áldozattá vagy szemlélővé válással szemben Alkotóelemei: Alkotóelemei: Békezászlók, plakátok, kitűzők, beszélgetések és egy fejlesztő Békezászlók, plakátok, kitűzők, beszélgetések és egy fejlesztő program, ami a hatalmi dinamika program, ami a hatalmi dinamika azonosítására és korrigálására azonosítására és korrigálására összpontosít. összpontosít.

Békés harcos program Testnevelésórák harcművészeteken alapuló, készségfejlesztő tréninggel való helyettesítése vagy kiegészítése

Kortárs tanácsadók és vezetők program Idősebb gyerekek segítik Idősebb gyerekek segítik a fiatalabbakat a hatalmi harcok felszámolásában a fiatalabbakat a hatalmi harcok felszámolásában

Bruno-program Felnőtt tanácsadók gondoskodnak a konfliktusmegoldó készségek fejlesztéséről az osztálytermen kívül. (példamutatás) Felnőtt tanácsadók gondoskodnak a konfliktusmegoldó készségek fejlesztéséről az osztálytermen kívül. (példamutatás)

Hatalmi harcok természete 1. Kirekesztés 2. Figyelemfelkeltés 3. Több lehetőség, jogok 4. Bosszú vagy megtorlás 5. Valós vagy vélt kisebbségi érzések 6. Krónikus áldozattá válás

Kik a zaklatók? Kik a zaklatók? Iskolai élet összes résztvevője lehet a hatalmi háromszög dinamikájának bármelyik szereplője. Iskolai élet összes résztvevője lehet a hatalmi háromszög dinamikájának bármelyik szereplője.

Az erőszakos viselkedés alapvető formái 1. Testi erőszak Kötekedés, lökdösődés, elgáncsolás vagy ütögetés. Ruha, iskolatáska, öltözőszekrény bepiszkítása, ízléstelen feliratok, szexuális molesztálás. Kötekedés, lökdösődés, elgáncsolás vagy ütögetés. Ruha, iskolatáska, öltözőszekrény bepiszkítása, ízléstelen feliratok, szexuális molesztálás. 2. Csúfolódás,hírbehozás A kigúnyolás egységbe kovácsolja a csoportot. A kigúnyolás egységbe kovácsolja a csoportot. Intervenció: idősebb gyerekek bevonásával a kicsiket támogatják. Intervenció: idősebb gyerekek bevonásával a kicsiket támogatják. 2. Szadisztikus erőszak Az áldozat emberi mivoltától való megfosztása. Az áldozat emberi mivoltától való megfosztása.

Szadisztikus erőszak Legpatológiásabb forma: antiszociális hajlamok uralma Legpatológiásabb forma: antiszociális hajlamok uralma Szorongás szintje alacsony Szorongás szintje alacsony Önértékelés normális Önértékelés normális Büntetéstől nem fél Büntetéstől nem fél Kevés barát, sok követő Kevés barát, sok követő Szülők érzéketlenek, agresszívek Szülők érzéketlenek, agresszívek

Mitől lehet valaki célpont? Alacsony önértékelés Alacsony önértékelés Meg-nem felelési érzések Meg-nem felelési érzések Önmaguk hibáztatása Önmaguk hibáztatása Hiedelem abban, hogy mások jobban tudják kezelni a helyzeteket Hiedelem abban, hogy mások jobban tudják kezelni a helyzeteket Nem megfelelő kapcsolati és szociális készségek Nem megfelelő kapcsolati és szociális készségek Szociális izoláció Szociális izoláció Alacsony népszerűség Alacsony népszerűség Teljes agressziónélküliség Teljes agressziónélküliség Provokatív áldozatok is vannak. Hiperaktivitás: ők egyszerre szorongóak és agresszívek. Provokatív áldozatok is vannak. Hiperaktivitás: ők egyszerre szorongóak és agresszívek. Nyelvi éretlenség Nyelvi éretlenség

Mit tehetünk, hogy megállítsuk az erőszakot? Tudatosság Tudatosság Komplex csoportbeavatkozás Komplex csoportbeavatkozás Pozitív alternatívák bátorítása Pozitív alternatívák bátorítása Láthatóvá kell tenni Láthatóvá kell tenni Hatékony megküzdési stratégiák Hatékony megküzdési stratégiák Reflektív fórumok Reflektív fórumok Foglalkozási programok a „kemény mag” számára Foglalkozási programok a „kemény mag” számára

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Felházi Anett