Minden, amit az adathordozókról tudni kell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Tegnap Ma Holnap HDD.
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
DISZKréten az adathordozókról
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Merevlemezek (winchesterek)
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
A pendrive.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Tároló perifériák.
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Minden, amit az adathordozókról tudni kell

Tartalom Winchester CD DVD HD-DVD Blu-ray Pen-Drive

Winchester

Működési elve Mágnesezhető réteggel bevont lemezek. A lemezek forgási sebességét rpm-ben adják meg (Rotation Per Minute, általában 5400 – 7200, SCSI csatolásúaknál 10 000 – 15 000 közötti). Egy winchesterben több lemez is van: mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy. Lemezeket azonos központú, különböző sugarú körök tagolják, ezeket sávoknak (trackeknek) nevezzük. Azokat a sávokat melyek egymás alatt helyezkednek el cilindernek nevezzük. A sávokat tovább lehet bontani ún. Szektorokra. Winchester 3-4 szektort együtt szokott kezelni, ezek a szektorcsoportok, a clusterek.

A merevelemez főbb tulajdonságai Tároló kapacitás Írási és olvasási sebessége Csatoló felülete

Tároló kapacitása és Csatolófelületei Kezdetekben még csak pár MB kapacitásról beszélhettünk, manapság már a kapacitásuk nőt (40 GB – 2 TB között mozog) fizikai méretük csökken. Csatolófelület: ATA (PATA), SATA (SATA I és SATA II), SCSI USB (Külső, mobil HDD)

Írási és olvasási sebessége Befolyásolja a lemez forgási sebessége. A winchester átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Szekvenciális írásról és olvasásról van szó. A nagyobb adatsűrűségű tárolókhoz nagyobb méretű gyorsítótárakat raknak. Régebben 2-4 MB-os, manapság a 8, 16 vagy 32 MB-os a szokványos.

Érdekesség Miért is pont winchester? A név 1973-ból származik. Akkor mutatta be az IBM a Model 3340-es meghajtót, amelyet sokan a modern merevlemez-meghajtó atyjaként tartanak számon. A berendezésnek két különálló tengelye volt. Egy fix és egy cserélhető. Mindkettő kapacitása egyenként 30MB volt. Éppen ezért gyakran csak úgy emlegették, mint a "30-30"-ast. A winchester becenév pedig már innen származik, utalásként a híres 30-30-as Winchester ismétlőpuskára.

CD

CD-k története 1979-ben a Philips cég bejelentette, hogy sorozatban gyártani fogja új hanglemezét a „Compact Disc"-et. A mérnökcsoport vezetői Kees Immink és Toshitada Doi voltak. A Philips gyártási eljárása, mely egyszerre nyújt hosszú lejátszási időt és magas rezisztenciát az ujjlenyomatokkal és karcolásokkal szemben. A Sony védjegye a hibakorrekciós eljárás, a CIRC (Cross Interleaved Reed-Solomon Code). A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra, a következő év elején az amerikai és más piacokra is. Az első kereskedelmi forgalomba került CD 1982. augusztus 17-én készült el, az Abba The Visitors című albumának példányai. Ahogy a CD-lejátszók ára csökkenni kezdett, úgy értek el egyre nagyobb közkedveltséget. A CD-t eredetileg a hanglemezek utódaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit. 1985 júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD-RW) mutatta be a Sony és a Philips.

Műszaki adatok Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérőjüek. Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be. A festékrétegben, kis tűszerű kráterek (pitek), elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel. Amikor az olvasófej egy pit felett van, akkor csökkent fényintenzitást érzékel, Land fölött a fény nagymértékben visszaverődik. A pit-land vagy land-pit átmenet jelenti az 1-et, az átmenet hiánya pedig a 0-t.

CD-k fajtái Csak olvasható (véglegesített) adathordozó. Két technológiával készülhet: Gyári préselt lemez: Általában nagy sorozatban készült lemezek (például műsoros audió CD). Az adathordozó rétegbe sablonnal préselik a jeleket. Otthon készített: Számítógépes, illetve asztali CD- vagy DVD-íróval készül. Az adathordozó rétegbe lézerrel égetik a jeleket. CD-R (írható) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók.

DVD

DVD-k fajtái DVD–Video (mozgóképek tárolására) DVD–Audio (hang tárolására) DVD–ROM (adat, préselt) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum) A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlott meg megjelenésük táján a piacon, majd viszont 2006 végére szinte az összes otthonokba kerülő lejátszó támogatta mindkét típust. A DVD-k különböző fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják.

HD-DVD és Blu-Ray

Ki lesz a befutó? A BD nincs egyedül versengésben a DVD piacért. Az egyik ilyen versenytárs például a HD-DVD, amit a Toshiba és a NEC fejlesztettek ki. A HD-DVD előnye, hogy ugyanolyan formátumot használ, mint a „hagyományos” DVD-k. Hátránya a Blu-ray lemezekkel szemben, a tároló kapacitásban van, mivel egy egyoldalas lemezen csupán 15 GB adatot képes tárolni a BD 25 GB-jával szemben – duplaoldalas lemez esetén 30 GB (BR lemez kb. 50 GB). A Toshiba 2008. elején bejelentette, hogy nem fejleszti tovább a HD-DVD formátumot, és leállítja a lejátszók gyártását is. Így a HD-DVD formátum végül alul maradt a Blu-ray-el szemben.

További említésre méltó versenytársak: Warner Bros. Pictures a saját fejlesztésű HD-DVD-9-ével (DVD-n magas felbontású videó) Tajvanban megkonstruálták a Forward Versatile Discet (FVD), (5,4 GB-ot képes tárolni) Kína saját fejlesztésű terméke az Enhanced Video Disc-et (EVD), (magas felbontású videó) A Pioneer cég fejleszt egy optikai lemezt, ami képes 500 GB adatot tárolni. Hogy minderre hogy lenne képes a Pioneer cég fejlesztése? Ultraviola lézert használnak, aminek még a kék lézernél is rövidebb lenne a hullámhossza.

Pen-Drive

Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik. Az M-Systems cég 1999. regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak 2000. decemberétől lehetett vásárolni tőlük.

Pen-Drive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.