A szív és a vérkeringési rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért dobog a szívünk?.
Advertisements

A keringési rendszer feladatai
Szívműködés élettana.
A SZÍV.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az idegrendszer vegetatív működése
Keringés.
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Kerengési rendszer.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Élettan gyakorlat Ideg-izom preparátum.
KERINGÉSI SZERVRENDSZER
A keringés szervrendszere
A keringési rendszer felépítése és működése
A KERINGÉSI RENDSZER.
A szív vizsgálata Dr Vass Andrea.
EKG kapuzott (ECG gated) szív vizsgálat
Ingerképzési zavarok dr. Bierer Gábor.
A keringési szervek vizsgálata
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
Szív, keringés Dr. Kalapos István.
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
KERINGÉSI RENDSZER.
Az ingerképzés zavarai
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
A keringési rendszer felépítése és működése
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Terhelés-élettan Cardiovascularis adaptáció
A szív és a vérkeringési rendszer
A mozgás szolgálatában
Szív, erek szerkezete Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
szinuszcsomó AV csomó jobb bal
1. Mi a csont szerves anyaga?
A. rendszeres anatómia B. sebészi anatómia C. összehasonlító anatómia
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Az idegrendszer mozgató működése
A szív.
A KERINGÉS ÉLETTANA.
A SZÍV (COR) elhelyezkedése
Vizsgálati módszer keresése: Tisztázandó kérdés? Alkalmas módszer?
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Állatok anyagszállítása
Máté: Orvosi képfeldolgozás6. előadás1 tüdő lép máj Szívizom perfúzió (vérátfolyás) bal kamra jobb kamra A bal kamrai szívizom vérellátásának megítélését.
Köszöntünk az LKG patológián! Figyelem! 18 éven aluliak, és gyenge idegzetűek számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
A keringési rendszer.
Veres Irén DE-EK IV. évf. szülésznő hallgató
A KERINGÉS ÉLETTANA.
Cardiovascularis szervrendszer betegségei
Modern edzésmódszerek
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
Vérkeringés, szív és aorta. Anatómiai és élettani alapok.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
Systema circulationis Keringési rendszer Szív. Szív felépítéséről 4:41 perc video Vérnyomás mérése 3:13 percben
Az erek felépítése típusai külső réteg: rugalmas kötőszövet; középső réteg: izomsejtek és/vagy rugalmas rostok belső réteg: vékony, rugalmas érbelhártya.
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
23. lecke Az állatok anyagszállítása
Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Az artériás és vénás rendszer fejlődése A magzati keringés
Humánmorfológiai Intézet
Szív anatómiája és fejlődése
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
I Z OMR E N D SZE R.
Előadás másolata:

A szív és a vérkeringési rendszer Készítette: Dr. Uvacsek Martina

A szív

A szívárnyék Rtg. felvételen

A szív felépítése izmos falú, négy üregből álló szerv bal és jobb szívfél, bal valamint jobb pitvarok és kamrák a szívben a vér áramlása egyirányú, pitvarok felől a kamrák felé majd a nagyerekbe áramlik Az egyirányú áramlást a szívbillentyűk teszik lehetővé

A szív felépítése Vitorlás és félhold alakú (zsebes) billentyűket különböztetünk meg Nagyvérkör bal kamra test jobbpitvar aorta artériák arteriolák kapillárisok venulák vénák Kisvérkör jobb kamra tüdő bal pitvar

A szív felépítése A szív tömege: 300-350 g A szív fala három rétegből áll: szívburok = pericardium szívizom = myocardium szívbelhártya = endocardium

A szív Szívműködés: összehúzódás(systole) és elernyedés(diastole) Szívó és nyomó pumpaként működik A szívizom rostjai szerkezetileg és működésben részben a harántcsíkolt izmokra hasonlítanak : gyorsan és erőteljesen húzódik össze, izometrias és izotóniás kontrakciókra képes Másrészt a simaizmokhoz hasonlóan akaratunktól függetlenül és gyakorlatilag fáradhatatlanul működik

A szív A szívizom rosttömege egyidejűleg működik, mert egymással összefüggő izomrostokból áll. A szívizom kisebb önálló egységeit választják el az Eberth-vonalak Vérellátása a koszorúserek által valósul meg (coronaria keringés) Minden vagy semmi törvénye érvényesül Saját ingerképző és vezető rendszere van Automácia: külső inger nélkül is képes működésre

A szívizom tulajdonságai Ingerképzés = chronotrop Ingerületvezetés = dromotrop Ingerlékenység = bathmotrop Összehúzódó képesség = inotrop Sinus csomó pitvar izomzata AV-csomó His köteg Tawara-szárak Purkinje- rostok

A szívizom tulajdonságai Nomotóp ingerképzés Heterotóp ingerképzés Extrasystolia Kompenzációs pauza

Szívciklus időtartama: 0,4 sec.= 0,24s+0,16s A szívciklus A szívciklus egy inger hatására végbemenő systoléból és diastoléból álló folyamat. Az egyes fázisok időtartama a szívfrekvencia függvénye. 75/ perc frekvencia mellett a szívciklus időtartama: 0,8 sec. Systole: 0,27s. + Diastole: 0,53s. A szívműködés gyorsulásakor elsősorban a diastole időtartama csökken. Pl: 150/perc Szívciklus időtartama: 0,4 sec.= 0,24s+0,16s

A kamra-systole szakaszai Izometriás kontrakció (0,05s.) A kamra zárt üreget alkot mely vérrel telített, a kamraizomzat megfeszül és benne a nyomás emelkedik. Maximális ejekció (0,09s.) A kamranyomás az aortanyomás fölé emelkedik, kinyílik a semilunáris billentyű és a vér az aorta felé távozik. Csökkent ejekció (0,13s.) A kamranyomás kisebb a kamra térfogata egyre csökken, a félhold alakú billentyűk záródnak.

A diastole szakaszai 1. Protodiastole (0,02s.) Rövid, átmeneti szakasz. 2. Izometriás relaxáció (0,10s.) Izomrostok ellazulása a kamra térfogatnövekedése a vér beáramlása előtt 3. Gyors telődés (0,11s.) A vitorlás bill. megnyílnak, a diastolés vér 70%-a átkerül a kamrába. Nő a kamratérfogat. 4. Csökkent telődés (0,19s.) A diastolés vérmennyiség 20%-a kerül a kamrába. 5. Pitvar-systole (0,11s.) A diastolés vérmennyiség 10%-a kerül a kamrába.

Bal kamra hypertrophia

Szívvizsgáló eljárások Invazív eljárások Röntgenvizsgálat Szcintigráfia (CT) Szívkatéter Coronária angiográfia Szívbiopszia Non-invazív eljárások Eszköz, műszer nélküli Megtekintés, kopogtatás, hallgatódzás, vérnyomásmérés Műszeres EKG HOLTER Phonocardiográfia (PKG) Echokardiográfia Ballistocardiográfia (BKG)

Elektro Kardio Gráfia

Elektro Kardio Gráfia

EKG

nyugalom (ml/%) könnyű közepes intenzív Szív 250 4.6% 350 3.7% 750 4.3% 1000 4.0% Vázizom 840 15.6% 4500 47.4% 12500 71.4% 22000 88% Vese 1200 22.2% 900 9.5% 600 3.4% 300 1.2% Máj 1500 27.8% 1100 11.6% Bőr 460 8.5% 15.8% 1900 10.9% 2.4% Agy 13.9% 7.9% 3% Egyéb 400 7.4% 4.2% 2.3% 100 0.4% Perctérfogat 5400ml 9500ml 17500ml 25050ml