Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014"— Előadás másolata:

1 Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014
Izomszövet Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014

2

3

4

5 HARÁNTCSÍKOLT IZOMSZÖVET

6

7

8 HARÁNTCSÍKOLT IZOMROST
Izomrostok: hosszú, henger alakú, nem elágazó óriássejtek, széli részen a sejtmembrán alatt számos ellapult sejtmaggal. A praenatalis fejlődés során a myoblastok fúziója révén jöttek létre. Elernyedt Összehúzódott Két fő összetevő: aktin és miozin filamentum

9 Aktin-kötő, ATPáz aktivitás

10 A vékony és vastag filamentum molekuláris vázlata

11

12

13 Sarcomer: (2-3µm) Z vonaltól Z vonalig
A-csík: anizotróp, kettősen fénytörő, vastagabb, sötétebb (1.5µm hosszú, 15 nm vastag) főleg miozin, (részben átfedő aktin filamentum is) hossza összehúzódás alatt nem változik I-csík: izotróp, egyszeresen fénytörő, vékonyabb, világosabb (1µm hosszú, 8nm vastag) főleg aktin, összehúzódás alatt rövidül Z-vonal: (Zwischen-Streifen) a sarcomer határa α-actinin, desmin H-csík: (Hensenscher-Streifen) világos zóna az A-csíkban, csak miozint tartalmaz M-vonal: (Mittenmembran) a H-csík közepén miozin molekulák kapcsolódási helye

14

15 SARCOLEMMA, SARCOPLASMA
Sarcolemma: az izomrostsejt sejtmembránja + lamina basalis Sarcoplasma: az izomrost cytoplasmája (nagyszámú lelapult sejtmag – mitózisra nem képesek + sok mitokondrium, energiaforrásként lipidcseppek és glikogénszemcsék)

16 Motoros véglemez

17

18

19

20

21

22 HARÁNTCSÍKOLT IZOM FAJTÁI TESTTARTÁSSAL KAPCS IZMOK
REKESZIZOM TESTTARTÁSSAL KAPCS IZMOK SZEMMOZGATÓ IZMOK BICEPS

23 SZÍVIZOMSZÖVET Szív munkaizomzata: ritmikus összehúzódásra specializálódott, funkciója az élet során megszakítás nélkül fenntartott. Ingerületképző és vezető rendszer: az izomsejtek egy része az ingerület képzésére és továbbvezetésére differenciálódott.

24 Ez utóbbinak köszönhető az ingerület terjedése
Speciális sejtkapcsoló struktúrákkal illeszkednek egymáshoz: discus intercalaris/Eberth-féle vonal. Az Eberth vonal valódi sejthatárok, amelyek zonula adhaerensből,desmosomából és gap junctionból épülnek fel. Ez utóbbinak köszönhető az ingerület terjedése FA: fascia adherens (zonula adherens) N: nexus (gap junctions) G: glycogen szemcsék Discus intercalaris: specializált sejtkapcsoló struktúra (alacsony elektromos ellenállás)

25 Mechanikai kapcsolóstruktúrák

26

27 A szív ingervezető szövete
Sarcoplasma: egy vagy két sejtmagot tartalmaznak a sejt közepén nagy mennyiségű glikogén + lipidszemcsék a mag két pólusa körül lebonthatatlan anyagok, ún lipofuszcin- granulumok szaporodnak fel sok és nagyméretű mitokondrium Myofibrillumok: hosszanti csíkoltság felismerhető, mivel a fibrillumok távolabb állnak egymástól de nem találhatóak szabályos, azonos átmérőjű miofibrillumok sarcomerek, így a harántcsíkolat a szívizomban is létrejön A szív ingervezető szövete Sinuscsomó: a leggyorsabb frekvenciával összehúzódó sejtekből áll, közepén nagy artéria Pitvar-kamrai csomó (Tawara-csomó): kevesebb nexus, szűk átmérőjű átmeneti sejtek (a pacemaker sejteket kapcsolják a munkaizom sejtekhez). Ez az ingerület késleltetett terjedését okozza a kamrai izomsejtekre. A tökéletes kamrai telítődéshez ez szükséges. Purkinje-rostok: szélesebbek és rövidebbek a sejtek mint a munkaizimrost. Gyakran több sejtmag.

28

29 SIMAIZOMSZÖVET JELLEMZŐI:
- összehúzódása lassú, azonban hosszú ideig fenntartott - energiafelhasználása kicsi - működése akaratunktól független, a vegetatív idegrendszer irányítja előfordul: bélcsatorna, genitális rendszer csatornái, légutak, erek, mirigyek kivezetőcsövei myocyta: egymagvú, vékony, orsó alakú sejt, mindkét vége felé fokozatosan keskenyedik sejtmagja az orsó alak közepén helyezkedik el harántcsíkolat nem figyelhető meg az aktin- és miozinfilamentumok nem rendeződnek myofibrillumokká

30 A SIMAIZOMSEJT MŰKÖDÉSE
A sejthártya közelében vékony, aktininból álló dens fehérjelemez (tapadó lemez) van, ami az aktinfilamentumok és a dens testek tapadási helye. Ez a sejt Z-csíkja. A sejtben 12 vagy több aktininfilamentum rozettaszerűen vesz körül egy miozinfilamentumot, és összehúzódáskor utóbbi az aktininfilamentumok közé nyomul. Az összehúzódás a sejt tapadó lemezeit közelíti egymáshoz, a sejt rövidül. A sejt nyugalmi hosszának akár negyedére is rövidülhet, az ehhez felhasznált energis lényegesen kisebb mint a harántcsíkolt izomban. A simaizmok egy fajtája spontán ritmikus összehúzódásra képes (perisztaltikus összehúzódási hullám!)

31 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014"

Hasonló előadás


Google Hirdetések