Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GRIN: Gráf alapú RDF index
Advertisements

Sor láncolt ábrázolással
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Algoritmusok.
Analitikus függvények
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Egy bemeneten kapott szöveg(karakter sorozat) méretét csökkenteni, minél kisebb méretűre minél hatékonyabb algoritmussal.
HIKGHB Németh Gábor LUF9NV Simon Attila. A programozás alapjai előadás Híradástechnikai Tanszék.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Copyright, 2009 © Szlávi Péter A kupac és a prioritási sor típuskonstrukciók Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
AVL-fa építése.
Minimális költségű feszítőfák
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Szélességi bejárás Párhuzamosítása.
Szélességi bejárás , 0.
Gráfok szélességi bejárása
Minimax és problémaredukció, egyszerű példák INCK431 Előadó: Dr. Nagy Benedek Norbert Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2011/2012. II. félév A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA.
Jelrendszerek, kettes számrendszer
A körlevél készítésének menete
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
AVL fák.
Fák, bináris fák INFOÉRA Ez így 60 perc.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
16. Verem műveletei Kaszab Gábor.
Gráf szélességi bejárása. Alapfogalmak G = (V,E)irányított, véges, nem üres gráf d (s,u)két csúcs távolsága lút hossza, élek száma Qsor adatszerkezet.
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
DAG topologikus rendezés
Programozás I. Ciklusok
Programozás C# -ban Ciklusok.
Gráf szélességi bejárása
Turbo Pascal 11..
Gráfelmélet: Fák.
A másodfokú függvények ábrázolása
Lineáris függvények ábrázolása
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
A képernyő kezelése: kiíratások
Gráf Szélességi bejárás/keresés algoritmusa
Fák.
Gráf szélességi bejárása SzB(G,p). Tetszőleges gráf, melyben a p csúcsot választottam kiindulónak: A gráfnak megfelelő fa:
Nevezetes algoritmusok: Fa megvalósítása Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Kruskal-algoritmus.
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT-2. kurzus 2. Előadás tartalma 1. Elemi adatok és adatszerkezetek (struktúrák)‏ 2. Az.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Háló- (gráf-) algoritmusok
SZÉLESSÉGI BEJÁRÁS Pap Imre DVX468. A bejárás Meglátogatjuk az első csúcsot, majd ennek a csúcsnak az összes szomszédját. Aztán ezen szomszédok összes.
előadások, konzultációk
Bináris kereső fák Itterátorok.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
Algoritmusok és adatszerkezetek
(Bináris) Kupac (heap) adattípus
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
Huffman kód.
Algoritmus DAG = irányított körmentes gráf. Először ezt a tulajdonságot ellenőrizzük (mélységi bejárással), aztán rendezzük: Q: Sor adatszerkezet, kezdetben.
Huffman tömörítés.
Szélességi bejárás Pátyerkó Dorina (VTYX9O). Szélességi bejárás algoritmusa Kijelölünk egy kezdőcsúcsot. A csúcs szomszédjait megkeressük, majd betesszük.
Neumann János Informatikai Kar
Logikai programozás 6..
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Előadás másolata:

Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!

Rekurzív függvény Olyan függvény, mely meghívja önmagát vagy egy másik függvényt, véges sokszor. Minden rekurzív függvény elágazással kezdődik, melyben eldől, hogy újból meghívja önmagát (vagy egy másik függvényt) vagy kilép a „ciklusból”.

Példa egy bináris fa láncolt ábrázolására 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A bináris fa levelei, olyan pontok, melyeknek nincsenek gyerekei 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A levelek megszámolása A rekurzív függvény stuktogramja:

A fügvény müködése A függvény egy bináris fát kap paraméternek, és ennek a fának számolja meg a leveleit. A „t” jelöli a fát

Az első lépésben megvizsgálja, hogy a paraméterül kapott bináris fa üres-e. Ha a fa üres, akkor a „return 0” utassál tér vissza a függvény (nem lehetnek gyerekei). Ha a fa nem üres, akkor továbblép, és megvizsgálja, hogy az adott csúcsnak vannak-e gyerekei.

Ha a gyökérnek, nincs jobb, illetve bal gyereke, akkor a függvény 1-es értékel tér vissza, ami azt jelenti, hogy a fa csak a gyökérből áll.

Ha a csúcsnak van jobb vagy bal gyereke, akkor meghívódik (ez) a Levszám függvény, a csúcs azon gyerekére, amely éppen létezik. A csúcs gyerekei: bal(t), jobb(t) Miközben a levelek számát összeadja.

A példában megadott fára a függvény 4es értékkel tér vissza, mivel a fa gyerekei a 7, 5, 8, 9 lesznek. 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Először a gyökeret vizsgálja, ami a mi esetünkben 1. Utána megvizsgálja a gyerekeit és azok gyerekeit. Mindez addig folytatódik, amig el nem ér például a 7-es csúcshoz, ahol már nem tud továbblépni, ekkor növeli a levélszámot és visszalép. Ez mindaddig megy míg be nem jártuk a teljes fát.

Hasonló függvény, mely alkalmas egy bináris fa leveleinek megszámolására. Müködési elve hasonló az előbbihez.

A fa bejárása külömböző bejárásokkal Ezek segítségével több információt is megtudhatunk a fáról: Preorder Inorder Postorder Pl: a leveleit is ki lehet iratni

Preorder bejárással kiírva a fa elemei: A bejárás stuktogramja: 1, 2, 4, 7, 5, 3, 6, 8, 9. A bejárás stuktogramja:

Inorder bejárással kiírva a fa elemei: A bejárás stuktogramja: 4, 7, 2, 5, 1, 3, 8, 6, 9. A bejárás stuktogramja:

Postorder bejárással kiírva a fa elemei: A bejárás stuktogramja: 7, 4, 5, 2, 8, 9, 6, 3, 1. A bejárás stuktogramja:

Vége