A pedagógus külső kapcsolatokat kialakító és fenntartó kommunikációja Készítette: Veress Boglárka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Világnagy iskola Tanulás túl a csengőhatáron
Óvoda.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
Könyvtárhasználati verseny
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
Önismeret Horváth Renáta.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Szociális tanulás formái
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Kombinatorikus Programozás TDK vagy Szakdolgozat Téma Készítette: Kusper Gábor Minden jog fenntartva!
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Tájékoztató óvodánk iránt érdeklődő szülőknek. Tájékozódási pontok Helyi Nevelési Programunkat teljes terjedelemben megnézheti a weblapon, de választhatja.
A pedagógiai program készítése
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Gazdagító programpárok Logikai-matematikai tehetséggondozás.
PROGRAM.
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
Iskolai közösségi szolgálat
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Informatikai alapfogalmak
„ADJ TERET, NYISS UTAT!” – SZOCIÁLIS KOMPETENCIÁKKAL A HÁTRÁNYOK ELLEN avagy Ágota és Ambrus testvérek lettek.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
tanév. Munkaközösségünk tagjai: 19 fő - névváltozás és átalakulás új tagok: Hriczóné Csizmadia Judit Tóth Eszter - Gyermekfelügyelők.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Esély, Lehetőség, Tehetség, ELTE Iskola felújítás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Európai Unió támogatásával.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
  Mit jelent a kompetencia alapú óvodai programcsomag használata a gyerekek számára?
Közoktatási vezető II. félév
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A pedagógus külső kapcsolatokat kialakító és fenntartó kommunikációja Készítette: Veress Boglárka

Mi a kommunikáció? A kommunikáció az emberek közt kialakuló szándékos és kölcsönös információcsere.A kommunikáció az emberek közt kialakuló szándékos és kölcsönös információcsere. Communicatio = közzététel, teljesítés, gondolat közlése.Communicatio = közzététel, teljesítés, gondolat közlése. Mai értelemben = tájékoztatás, információcsere, közlés.Mai értelemben = tájékoztatás, információcsere, közlés.

Mire utalhat a külső kapcsolatok szókapcsolat? TestvérintézményekTestvérintézmények PartnerintézményekPartnerintézmények AlapítványokAlapítványok SzervezetekSzervezetek EgyesületekEgyesületek Kulturális intézmények (bábszínház, színház, múzeum, könyvtár, játszóház)Kulturális intézmények (bábszínház, színház, múzeum, könyvtár, játszóház) EgyházEgyház MagánszemélyekMagánszemélyek

Milyen céljai lehetnek a pedagógusnak a külső kapcsolatok kommunikáció általi megteremtésében? KapcsolatteremtésKapcsolatteremtés KapcsolatfenntartásKapcsolatfenntartás Felhívás (személyes hangvétel → hitelesebb)Felhívás (személyes hangvétel → hitelesebb) TájékoztatásTájékoztatás

Miért van szükség ezekre a kapcsolatokra? extracurriculáris tevékenységek megszervezéséhez anyagi, tapasztalatbeli, kölcsönös támogatás, segítségnyújtásextracurriculáris tevékenységek megszervezéséhez anyagi, tapasztalatbeli, kölcsönös támogatás, segítségnyújtás önkormányzat (de nem csak)önkormányzat (de nem csak) –felújítási, építkezési, anyagbeszerzési költségek –extracurriculáris tevékenységek által az önkormányzat bekapcsolódik a település kulturális életébe a szülők bevonása az iskolai életbe gyermekeik révéna szülők bevonása az iskolai életbe gyermekeik révén

Nagyon sok tényezőtől függ az, hogy ezek a kapcsolatok milyen úton-módon valósulnak meg: A pedagógus személyiségétőlA pedagógus személyiségétől Az iskola típusától (világi vagy egyházi, hagyományos vagy alternatív)Az iskola típusától (világi vagy egyházi, hagyományos vagy alternatív) Az óvodára/iskolára jellemző szellemiségtől, az uralkodó hangulattólAz óvodára/iskolára jellemző szellemiségtől, az uralkodó hangulattól Az óvoda/iskola földrajzi elhelyezkedésétől (városi vagy vidéki)Az óvoda/iskola földrajzi elhelyezkedésétől (városi vagy vidéki) Az óvoda/iskola gazdasági helyzetétőlAz óvoda/iskola gazdasági helyzetétől Az óvodai/iskolai curriculumba foglaltaktólAz óvodai/iskolai curriculumba foglaltaktól

A pedagógus birtokában milyen tulajdonságoknak, ismereteknek, illetve képességeknek kell lenniük ahhoz, hogy ezeket a kapcsolatokat kialakíthassa, és a kommunikációt fenntarthassa?A pedagógus birtokában milyen tulajdonságoknak, ismereteknek, illetve képességeknek kell lenniük ahhoz, hogy ezeket a kapcsolatokat kialakíthassa, és a kommunikációt fenntarthassa? Csoportmunka:Csoportmunka: –Alaposan gondoljátok át a lehetséges válaszokat. –Írjatok össze minél több személyiségvonást. –Végül szóban indokoljátok meg válaszaitokat. –Tipp: ne felejtsétek figyelembe venni az iskola, illetve a külső kapcsolat tárgyát képező intézmény sajátosságait!

Folytassátok a történetet! Oszoljatok csoportokra.Oszoljatok csoportokra. Olvassátok el a történet elejét.Olvassátok el a történet elejét. Minden csoport fogalmazza meg az alapítványnak írt levelet, majd a csoport egyik tagja olvassa fel azt. A történet folytatásának alapjául közösen válasszatok ki a felolvasottak közül egy levelet (választásotokat indokoljátok meg).Minden csoport fogalmazza meg az alapítványnak írt levelet, majd a csoport egyik tagja olvassa fel azt. A történet folytatásának alapjául közösen válasszatok ki a felolvasottak közül egy levelet (választásotokat indokoljátok meg). Minden csoport találja ki a saját verzióját a válaszlevél igazgatói asztalra kerülése és a kirándulás megkezdése közötti időszakra vonatkozóan, majd ennek függvényében a következő mozzanatokkal foglalkozzon:Minden csoport találja ki a saját verzióját a válaszlevél igazgatói asztalra kerülése és a kirándulás megkezdése közötti időszakra vonatkozóan, majd ennek függvényében a következő mozzanatokkal foglalkozzon: –1. csoport: a korcsolyapályán felmerülő bonyodalmak –2. csoport: a cukrászdában felmerülő bonyodalmak –3. csoport: a bábszínházban felmerülő bonyodalmak –4. csoport: a múzeumban felmerülő bonyodalmak → Figyeljetek arra, hogy a bonyodalmakból származó konfliktusokra mindig kerüljön megoldás!