A szociokulturális környezet hatása az iskolába lépő gyermek beszédére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Az első házasság felbomlása
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Könyvtárhasználati verseny
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A kutatási program rövid bemutatása
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A tételek eljuttatása az iskolákba
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Anyanyelvi nevelés tematika
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolaérettség kérdése
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Korai tehetségnevelés
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A DIFER használata.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskoláskor küszöbén
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Harmadik matematikakönyvem
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Példa egy ppt prezentációhoz
Az országos mérések megújult rendszere
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
DARUS a gyermekekért.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
LEADER, Identitás, Sport
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

A szociokulturális környezet hatása az iskolába lépő gyermek beszédére Tudományos irányító: Végzős hallgató: Dr. Bura László Lózer (Komlódi) Ana-Enikő Szatmárnémeti 2009

Tartalom Bevezetés Elméleti megalapozás Kutatás: cél, hipotézisek, módszerek, eljárások A minta jellemzői Az eredmények kiértékelése Következtetések, összegzés Szakirodalom Mellékletek

A témaválasztás indoklása „Szavak, csodálatos szavak. Békítenek, lázítanak. Eldöntenek egy életet. Följárnak, mint kísértetek. Szárnyalnak, mint a gondolat. Görnyedve hordanak gondokat. Világokat jelentenek.” Juhász Gyula: Szavak A beszédkészség fejlettsége szorosan összefügg az olvasási és írás- készséggel, valamint a tanulási képességgel. A tanulók beszédkészségének felmérése és fejlesztése minden tanító elsődleges feladata. Sok gyermek beszédmegértése nem felel meg életkorának, a társada- lomban alkalmazott nyelvhasználati normákat alacsony szinten isme- ri és használja. A szociokulturálisan hátrányos helyzetű gyermekek nyelvi lemaradá- sa élő, valós és sürgető probléma.

Elméleti megalapozás Okosan alkalmazott nyelvórákból állanak.” „ A gyermekéveink úgyszólván egymásba fonódó, Okosan alkalmazott nyelvórákból állanak.” Kosztolányi Dezső A gyermeki személyiséget befolyásoló tényezők (Fodor László) A család A hátrányos helyzet (N. Kollár Katalin, Papp János, Réger Zita, Várnagy Elemér- Várnagy Péter) A nyelv szerepe (Cseresznyési László, Kiss Jenő, Meggyes Klára) A szociokulturális környezet szerepe a beszédfejlődésben (B. Bernstein, Papp Mária- Pléh Csaba) Az anyanyelvi oktatás fontossága

Az iskolába lépő gyermek beszédének jellemzői Beszédtechnikai jellemzők A beszéd és gondolkodás összefüggésének jellemzői (I. Sz. Vigotszkij) A kommunikatív beszéd jellemzői (Büky Béla) A beszéd nyelvtani jellemzői (Bakonyi Hugó, Nagy József, Sugárné Kádár Júlia) Beszédmegértés (Gósy Mária) Az iskolaérettség nyelvi feltételei A szociokulturálisan hátrányos helyzetű gyermekek beszédkészségé- nek jellemzői (Kozma Tamás, Sugárné Kádár Júlia) „Biztos kezdet”- egy példamutató kezdeményezés (Szomor Éva)

A kutatás „Keresem minden gyermek sajátos titkát, és azt kérdezem, hogyan segíthetném abban, hogy önmaga lehessen.” Janus Korczak A kutatás célja: azonos életkorú, de eltérő szociokulturális környezetből érkező tanulók beszédfejlettségének vizsgálata, elemzése.

Hipotézisek az eltérő szociokulturális környezetből származó gyermekek teljesítménye között mennyiségi és minőségi különbségek is lesznek; a szociokulturálisan hátrányos helyzetű gyermekek gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a kedvezőbb körülmények között nevelkedő társaik; az óvodai oktatásban nem részesülő roma gyermekek beszédfejlettségi szintje lesz a legalacsonyabb.

Eljárások, módszerek Kutatás helyszíne: Nagykároly, 3-as sz. Általános Iskola. Kutatás végzésének időpontjai: 2000 és 2008 ősze. Anamnézis: pszicho-fiziológiai érés és a szociális háttér tájékoztató adatai. Empirikus vizsgálat: a beszédfejlettség szintjének felmérése. Vizsgálati forma: egyéni. Öt feladatlap: a vizsgált képességterület egy-egy megközelítése. 1. feladat: fonémahallás és artikuláció 2. feladat: szövegértés és reprodukció 3. feladat: általános és relációs szókincs 4. feladat: fogalom-meghatározás 5. feladat: összefüggő beszéd (képleírás)

A minta jellemzői 24-24 ép hallású és ép intellektusú első osztályos tanuló Átlagos életkor: 7,2 év. A fiúk aránya: 62%. 4 gyerek kivételével mindannyian 3-4 évig részesültek óvodai okta- tásban. 27 gyermek tagja más gyermekközösségnek is. Mindegyik szülő pozitívan értékelte az óvoda és más gyermekközös- ségek hatását. Testvérek száma: általában 0 és 2 között, egy tanulónak van 8 testvére.

A szülők iskolai végzettsége 2000 2008 Összesen Általános iskolát nem fejezte be 5 3 8 Általános iskola 2 4 Szakiskola 7 Középfokú végzettség (érettségi) 6 13 Felsőfokú végzettség (főiskola, egyetem) 9 16

Könyvellátottság Végzettség Könyvek száma 0-20 20-50 50-100 100-300 0-20 20-50 50-100 100-300 >300 Általános iskolát nem fejezte be 7 1 Általános iskola 3 Szakiskola 6 Középfokú végzettség 4 Felsőfokú végzettség 11 Összesen 8 10 5 14

A tanulók megoszlása szociokulturális háttér szerinti bontásban Év Értelmiségi szülők Átlagos szociális helyzet Kedvezőtlen szocio- kulturális környezet Halmozottan hátrányos helyzet 2000 7 10 3 4 2008 9 2 Összesen 16 20 5

Hangejtési hibák mennyiségi eltérései Eredmények 1. A fonémahallás és a hangzóejtés vizsgálata Hangejtési hibák mennyiségi eltérései 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008

2. A szövegértés vizsgálata Miért gondolta meg magát Jancsi? 25% 33% 80% 85.0% 100.0% 90% 100% HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 Miért engedte meg az édesapja a cserét? 0% 70% 85.0% 33% 50.0% 80% 86% HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 Mesemegértés Elemzés HH   KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 A történetet részben érti meg, az összefüggéseket nem észleli (max. 3 helyes válasz) 3 A történetet megérti, az összefüggéseket kevésbé észleli (max. 5 helyes válasz) 1 A történetet megérti, az összefüggéseket nagy részben felismeri (max. 7 helyes válasz) 5 4 A történetet megérti, az összefüggéseket többségében felismeri (max. 9 helyes válasz) 6 2 Az egész történetet megérti, az összefüggéseket helyesen felismeri (10 helyes válasz) 8 9

3. A reprodukciós képesség vizsgálata

4. a) Az általános szókincs vizsgálata Elemzés HH    KK   ÁSZ ÉSZ  Össz.   2000 2008 A gyermek aktív, általános szókincse szegényes (max. 8 kép megnevezése) 4 1 6 A gyermek aktív, általános szókincse hiányos (max. 12 kép megnevezése) 2 A gyermek, aktív, általános szókincse átlagos. (max. 16 kép megnevezése) 7 8 3 20 A gyermek aktív, általános szókincse árnyalt, gazdag. (mind a 20 kép megnevezése) 16

4. b) A relációs szókincs vizsgálata Elemzés HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 A relációkat részben ismeri fel (max. 5 helyes válasz). 4 3 2 1 A relációkat többségében felismeri (6-9 helyes válasz). 8 7 A relációkat minden esetben felismeri (10 helyes válasz). 5

5. A fogalom-meghatározás vizsgálata 44% 65% 83% 94% 50% 71% 84% 100% HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 Elemzés HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 Bizonytalan 4 1 Biztos a közismert fogalmak esetében 2 Biztos a kevésbé ismert fogalmak esetében is 3 Biztos a kevésbé ismert fogalmak esetében is, a fölérendelt fogalmak esetében téveszt 7 6 Biztos a kevésbé ismert fogalmak esetében és a fölérendelt fogalmak esetében is 9

6. Az összefüggő beszéd vizsgálata 0% 20% 40% 60% 80% 100% HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 A verbális információs alakzatok előfordulása

A képleírás formális, tartalmi szintje szerinti megoldása Elemzés HH KK ÁSZ ÉSZ 2000 2008 Felsorolásszerű rövid tőmondatokat alkot, ezek nem függnek össze egy- mással. 4 1 Tőmondatokat és bővitett mondato- kat alkot. A mondatok összefüggnek egymással. Bővitett és összetett mondatokat al- kot. A mondatok összefüggnek egy- 3 kot. Képes rövidebb, összefüggő tör- ténet, mese alkotására. 5 Kreativan, önállóan képes összefüg- gő, hosszabb történet, mese alkotá- sára. A történetet függetleníti a ké- pen látottaktól. 2 6

Következtetések, összegzés Az eredmények azt tükrözik, hogy jelentős különbségek vannak a vizsgált gyermekcsoportok beszédfejlettségi szintje között. Valamennyi hipotézis beigazolódni látszik: az eltérő szociokulturális környezetből származó gyermekek teljesítménye között mennyiségi és minőségi különbségek egyaránt kimutathatók; az óvodai oktatásban nem részesülő roma tanulók eredményei a leggyengébbek minden vizsgálat esetében.

A legnagyobb különbségek a szövegértés és reprodukciós képesség vizsgálatánál, a relációs szókincs vizsgálatánál, valamint az összefüggő beszéd vizsgálatánál mutathatók ki. A 2008-as mérésben szereplő tanulók általában jobb teljesítményt nyújtottak. Az anyanyelvi nevelés minden területét át kellene világítani, és folyamatos méréssel kifejleszteni olyan hatékony módszereket, amelyek hosszú távon segítik elő a szociokulturálisan kedvezőtlen környezetből származó tanulók nyelvi hátrányának kompenzációját.

Köszönöm a figyelmet!