Opcionális tantárgy II. Év / 1. félév

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A holokauszt tanítása iskolámban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Nyílt napok látogatottsága
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
e-Learning a tanárképzésben
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Az élménypedagógia lehetőségei a matematika oktatásában
Módszertani megújulás a nevelő munkában
A fejlesztő értékelés.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Szeretet, türelem, tolerancia
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Projektmunka.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A pedagógus.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetensek lettünk? június 27..
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Pedagógus értékelési rendszer
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Opcionális tantárgy II. Év / 1. félév Interaktív pedagógia Opcionális tantárgy II. Év / 1. félév Előadó tanár: Szabó-Thalmeiner Noémi

Interaktív kommunikáció (Pedagógiai Lexikon II/55.o.) Két vagy több résztvevő olyan kommunikációs helyzete, amelyben minden résztvevőnek lehetősége van üzenetet küldeni, a többiektől jövőket felfogni és arra válaszolni.

Az interaktív kommunikáció fajtái Interperszonális (emberek közötti) Ember-gép közötti (pl. számítógépes oktatóprogramok)

Kooperatív tanulás (Pedagógiai Lexikon II/277 o.) A résztvevők együttműködésén alapuló kiscsoportos tevékenység, mely különböző célok elérésére szerveződhet, segítheti az egyes tanulók tanulmányi fejlődését, hozzájárulhat az együttműködéshez szükséges képességek és készségek alakulásához, hozzájárulhat a reális önértékelés és problémamegoldó gondolkodás fejlesztéséhez.

Kooperatív tanulás Előnyei: Hátrányai – nehézségei Adaptivitás (differenciálás) Szociális tanulás Kooperáció Motiváció (feszültségmentes légkör) Hátrányai – nehézségei Időigényes Felborítja a rendet Munkaigényes (felkészülés, eszközök) Nehezen kontrollálható.

A szervezés Ideális csoportlétszám: 3-6 fő Csoportok összetétele: Homogén (hátránya: beskatulyázás) Heterogén (klb. képességek figyelembevétele) Szimpátiacsoportok (óvatosan kell alkalmazni) Véletlen csoportok Ülésrendi kapcsolatok

Szervezés (2) Berendezés (könnyen mozgatható padok) A pedagógus szerepe: Készenlét Megfigyelés Beavatkozás (nem végzik el a feladatot, egy gyerek dominál)

Csoportmunka tartalma Látens tudás mozgósítása Ismeretszerzés Megadjuk a forrásokat: Ismerkednek az anyaggal Szintézis Kutatás Képzelőerő fejlesztése – rekonstrukció Problémamegoldás Ítéletalkotás – értékrend alakítás

Beszámolási fázis Plenáris Mozaikos megoldások Gondok: Szóvivő = egy gyerek, nem a csoport A tanulók nem figyelnek egymás beszámolójára Túl hosszú beszámolók Mozaikos megoldások

Drámapedagógia Művészetpedagógiai irányzat, mely a dráma és színház eszközeit sajátos módon használja a nevelésben.

Gyakorlatok -1 Empátia gyakorlatok Dilemmák, döntési helyzetek Közös döntések Helyszínépítés Ismert történetek dramatizálása Szituációs játékok

Gyakorlatok - 2 Szimulációs játékok Tablók Bírósági tárgyalás Disputa – tárgyszerű vita

Projekt - meghatározás Tanulásszervezési forma. A tanulók közösen, együttműködve, belső indíttatásból dolgoznak. Célja egy produktum létrehozása.

Projekt - eredete XX. század eleje – reformpedagógiák Dewey elvei alapján Kilpatrick dolgozza ki 1919-ben Dewey elvei: A tanulás személyes tapasztalaton alapuljon Vegye figyelembe a tanulók egyéni fejlődési szükségleteit A tanuló aktívan vegyen részt a tanulásban A tanulót a közösség ügyeiért felelős egyénné kell nevelni.

Projekt jellege Interdiszciplináris megközelítésre ad lehetőséget. Iskolában nehéz alkalmazni. Osztályozása nehéz.

Projekt – tartalmi típusok Technikai (tárgyi produktum – pl. csónak) Művészeti (szerep, kiállítás, web-lap készítés) Környezeti nevelés (erdei iskola) Gazdaságismereti (pl. almaprojekt) Kutatási

Folyamata Témaválasztás (érdekelje a gyereket) Célkitűzés Produktum Tanulási célok Tervezés és szervezés Mire van szükség? Feladatok kiosztása, munkacsoportok létrehozása Időterv készítése Értékelés (produktum, tanulás, társas kapcsolatok)

Projekt lehetőségek az iskolában Projekthét Külső projekt Tanítást kísérő projekt Órai projekt

Interkulturális nevelés - multikulturalizmus Megjelenése: XX. század, hatvanas évek – soknemzetiségű országok kialakulása (pl. vendégmunkások) A kulturális különbségek kezelésének egy sajátos módja. Célja: Kisebbségi tanulók teljesítményének növelése Különböző etnikumok közötti kapcsolatok javítása

Próbálkozások Nacionalizmus – eszméje az asszimiláció: a kisebbség olvadjon bele a többségi kultúrába. Kompenzatorikus modell: a kisebbség felzárkóztatása a többségi kultúrához – szegregációhoz vezethet.

Multikulturalizmus Célja a kommunikatív tolerancia – törekvés egymás megismerésére, törekvés az interkulturális kommunikációra.

Multikulturalizmus az oktatásban -1 A kisebbségi kultúra mint tananyag Erősíti a kisebbség önbizalmát Fejleszti a többséghez tartozó fiatalokat: lehetőségük nyílik megismerni a másik nép történelmét, kultúráját, stb.

Multikulturalizmus az oktatásban - 2 Integráció – személyes kapcsolatok kialakítása Interkulturális kapcsolatok bátorítása – konfliktusok szerepe az előítéletek felszámolásában Kommunikációs képességek fejlesztése: Törekvés a félreértése elkerülésére Megismerni a másik kultúra kommunikációs gesztusait Fokozott empátia kialakítása

Multikulturalizmus az oktatásban - 3 Kultúraazonos pedagógia Nem tekinteni deviánsnak a más kultúrából érkezettet A kisebbségi kultúra szokásrendszeréből kiindulva az iskolában fokozatosan kell megtanítani a többségi kultúra elvárásait.

Méiapedagógiai stratégiák A média konkurensévé válhat az iskolának, mivel szerepe sok esetben megegyezik az iskoláéval: Ismereteket közvetít. Formálja értékrendünket és azonosulási mintákat nyújt. Ablakot nyit a világra, bekapcsol a tágabb közösségbe. Leköti a gyermeket.

A tévé szocializációs veszélyei Feldolgozatlan és félreérthető információ forrása Újraértelmezi a gyermekkort (pl. trágár beszéd, stb.) Felgyorsítja a percepciót Iskola: rendszerezze az információkat Segít az érzelmi feldolgozásban. Türelmetlenebbek a gyerekek, felgyorsult az életritmusuk is.

A tévé szocializációs veszélyei -2 Észrevétlen azonosulási mintákat nyújt. Folyamatosan frusztrál és kisebbrendűségi érzést kelt. Leegyszerűsíti a valóságot. Iskola: tudatosan reflektáljon a fiatalok ideáljaira. Intellektuális feldolgozás. Többszempontú megközelítés, gondolkodás.

A tévé szocializációs veszélyei -3 Rosszabbnak mutatja be a valóságot. Passzivitásra kényszerít. Összezavarja értékrendünket. Összekeveri a valóságot és fikciót. Manipuláció eszközévé válhat. Megbeszélés Valódi élet megszervezése. Intellektuális feldolgozás. A tévé kritikus „olvasásának” a megtanulása

Médiapedagógiai megközelítések A hírközlés, a kommunikáció és a manipuláció mint tananyag – megérteni a médiát. Mozgókép nyelvének megismerése – filmek jeleneteinek feldolgozása, rendezési technikák megbeszélése. Műsorok direkt elemzése. Kreatív média: Iskolatévé Szerepjáték: csoportok tv-stúdió, híradót szerkesztenek Házi dolgozat videófilmen.

Számítógép az oktatásban Hogyan használjuk az iskola céljainak elérése érdekében?

Képek bemutatása Szemléltetés gazdagítása A gyerekek megadott szempontok szerint gyűjtsenek képeket a világhálóról. Fogalmazzanak meg képaláírásokat. Párosítsák a képeket és szövegeket. Forrás: multimédiás CD. internet

Oktatóprogramok és szimulációk Programozott oktatás Kikérdező program Animációs lehetőségek – természeti jelenségek bemutatására Készségek begyakorlása (pl. autóvezetés). Interaktív játékok.

Internet az órán A tanári felkészülés segítője. Internet a tanórán. Weblap készítés és publikálás a Weben. Elektronikus levelezés: Tanár-tanár kapcsolatok Tanuló-tanuló kapcsolatok Tanár-tanuló kapcsolatok.

Köszönöm a figyelmet!