1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery 1887-1976.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Az I. világháború
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1. világháború.
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
A semlegességtől a doni katasztrófáig
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az I. Világháború Békekötések.
A hódító Róma.
A kurszki csata.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Call of duty 2.
Úton az újabb háború felé
AZ OLASZ EGYSÉG LÉTREJÖTTE
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Benito Mussolini
AZ OVERLORD-HADITERV.
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Szeretnék bemutatni valakit:
A Római világ és a barbárok
Magyarország a II. világháborúban.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
A II. világháború (2.) A keleti front
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Csaták, hadvezérek, katonák
Készítette: Győrik Viktor
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Assisi Szent Ferenc.
Szeged az első világháborúban
Diána walesi hercegné (született Diana Frances Spencer) július 1. – augusztus 31.), Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Két.
A kurszki csata.
Szeged az I. világháborúban
Horthy Miklós.
Az I. világháború
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A Pun-Római háborúk.
Napóleon A császár.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
A fordulat. A kilátások  1942 nyara  stratégiai kezdeményezés a szövetségesek kezébe kerül  A fordulat lassú ’43 nyaráig tart  okok  Anyagháború.
Nagy-Britannia és Franciaország. Nagy- Britannia  Anglia győztes, de a háború előtti nyugalom nem áll helyre (viktoriánus-kor)  Gazdasági problémák.
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
A világ az első világháború után
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Horthy Miklós.
Az első világháború.
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A szövetségesek felülkerekedése
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Napóleon Bonaparte.
Előadás másolata:

1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery 1887-1976

Elvégezte a Királyi Katonai Akadémiát Elvégezte a Királyi Katonai Akadémiát. A Sandhursti akadémia után Indiába helyezték, ahol megismerte a helyi viszonyokat - amelyek elriasztották az ottani szolgálattól, így visszatért Angliába.

Első világháborúban Harcolt az első világháborúban. 1914. október 13-án Franciaországban súlyosan megsebesült: egy szanitécnek köszönhette az életét, aki a sebesült Montgomeryt kötözte, miközben egy német mesterlövész tűz alá vette őket. A szanitéc meghalt, de testével takarta a századost, akinek a kötözőhelyen már megásták a sírját, de éjszaka javult az állapota - így a többi sebesülttel együtt elszállították. A következő évben visszatért a frontra. Végigharcolta a háborút. Teljesítményéért megkapta a DSO-t (Distinguished Service Order - Kiváló Szolgálatért Érem).

A Két világháború között 1920-22-ben a Sinn Fein mozgalom ellen harcolt Írországban. 1927-ben feleségül vette Betty Carvert, akitől egy fia született, David. 1931-ben Palesztinába vezényelték, ahol zászlóajparancsnoki pozíciót töltött be. 1937-ben meghalt a felesége, valamint tábornokká léptetik elő.

Második világháború elején 1939-40-ben hadosztályparancsnok volt Franciaországban. Egységeit Dunkerque-ből evakuálták. A következő két évben Angliában lát el parancsnoki feladatokat. Az ő hadosztálya várta volna Dél-Angliában a partraszálló német alakulatokat

1942-ben kinevezték a dieppei-partraszállásért felelős tisztté: a felelőtlen tervet ellenzi, de tenni ellene semmit sem tud; a hadművelet kezdete előtt augusztusban Claude Auchinleck tábornok utódjává nevezték ki az észak-afrikai 8. brit hadsereg élére.

El alamein A második el-alameini csata a II. világháború észak-afrikai hadszínterének döntő ütközete volt. 1942. október 23. és november 4. között zajlott, főként a Brit Nemzetközösség erői és a tengelyhatalmak német-olasz csapatai között. Miután a szövetséges hatalmak az első el-alameini csatában kínkeservesen megállították Rommel Kairó felé előrenyomuló csapatait, a front vonal El-Alameinnél, Alexandriától 50 km-re szilárdult meg. Jelentős erősítések beérkezése után Montgomery tábornok vezetésével a szövetségesek több fázisban megtámadták és áttörték a német-olasz csapatok vonalait, és jelentős veszteségeket okozva megfutamították őket. Az Afrika Korps maradványai szinte Tunéziáig hátráltak.

Második világháború második felében 1943-ban Szicíliában és Olaszországban vezette harcba katonáit. 1944-ben visszahívták, hogy vegyen részt az európai hadműveletek tervezésében. A normandiai partraszállás kezdetétől július végéig a szövetségesek szárazföldi csapatainak parancsnoka Eisenhower irányítása alatt. Később a szövetséges front balszárnyán harcoló 21. hadseregcsoport vezetője. Az ő nevéhez fűződik a merész, de tragikus véget ért Market-Garden hadművelet, valamint a Varsity hadművelet – amellyel átkeltek a szövetségesek a Rajnán.

Készitették: Adzić Alen 8D, Čuvalo Nenad 8D