A vajdasági fiatalok regionális kötődése és elvándorlási hajlandósága Halápi Dóra Bölcsészettudományi Kar, Újvidék 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Készítette: Geszler Nikolett
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Vajdaság többségében magyarlakta községeinek fejlesztési terve Magyar Regionális Tudományi Társaság Vándorgyűlése, Szeged Ricz András, RTT elnök, Szabadka.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
INTERDISZCIPLINÁRIS OKTATÁS A DIGITALIZÁLT TÉRKÉP SEGÍTSÉGÉVEL
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Mesterképzés Témavezető:
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Munkaerő mobilitás Magyarországon
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
VAJDASÁGI MAGYAROK TANULÁSI CÉLÚ MIGRÁCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Életpálya-tanácsadás és mobilitás Az EURES szerepe a mobilitás akadályainak leküzdésében.
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A békeszerződés aláírása
KÜM – NEFE – GTF 2007 – EDF Program szemináriuma
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Életpálya-tanácsadás és mobilitás
Előadás másolata:

A vajdasági fiatalok regionális kötődése és elvándorlási hajlandósága Halápi Dóra Bölcsészettudományi Kar, Újvidék 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november

Forrásanyag: Karrierutak vagy parkolópályák? Friss diplomások karrierje, migrációja, felnőttoktatási igényei a Kárpát medencében c. nemzetközi projektum (2006 – interjúk, fókuszcsoport vizsgálat) Mozaik-2001, nemzetközi ifjúságkutatás - Magyarságkutató Tudományos Társaság (Szabadka) T. Mirnics Zsuzsanna: Hazától hazáig – MTT kötet 4. (2001-Szabadka)

VAJDASÁGI DEMOGRÁFIAI MUTATÓK

Szerbia negatív migrációs rátával

Kérdésfeltevés: A fiatalok regionális kötődése marasztaló erő?

Korábbi kutatáseredmények Mirnics Zsuzsa (2000): A Vajdaságban és Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók életkilátásai és migrációs szándékai az otthon (Szerbiában) tanulók 56%-a fontolgatta a külföldre távozást, míg a külföldön tanulók többsége nem tudta elképzelni a jövőjét Jugoszláviában migrációs motívumok: háború, létbizonytalanság, izoláció, létért való küzdelem… migrációs motívumok: háború, létbizonytalanság, izoláció, létért való küzdelem…

Mely feltételekkel térnének vissza Jugoszláviába a Magyarországon tanulók? Tipikus válaszok: „Ha rendeződne a politikai helyzet, a nép irányítói felhagynának a „középkor" visszaállításának törekvésével, ha az emberhez, mint lényhez, a nyugati kultúrákhoz hasonlóan viszonyulnának, ha az életnek lenne értéke, visszatérnék...” „Visszatérnék Jugoszláviába, ha béke lenne, megszűnne a szegény nép sanyargatása, eltörölnék a határátlépési illetéket, javulnának az életkörülmények. Szeretném, ha a gyermekemnek sohasem kellene azt mondanom, hogy nincs. Ez sajnos csak akkor elképzelhető, „ha a nap megcsókolja a holdat".

2006. évi kutatási eredmények: Karrierutak vagy parkolópályák? Akadályok a karrierépítésben: Államnyelv ismerete? A fiatalok gazdasági helyzete, esélyei a térségben: -15% munkanélküli -60% továbbra is szüleinél él -50% nem a végzettségének megfelelően helyezkedett el

Szerbia/Vajdaság és a település gazdasági helyzetének a megítélése Érett és reális életkilátások a fiataloknál: Szerbia gazdasági helyzete rossz, lassú a fellendülés, az Európához való közeledés Vajdaság Szerbiához viszonyítva: fejlettebb, jobbak a lehetőségek A saját település helyzetét annak a függvényében ítélik meg, hogy mennyire sikerül újraéleszteni a tönkrement állami létesítményeket és befektetésekkel új munkahelyeket teremteni.

Példa a település helyzetének értékelése Szabadkai fiú szavai: “Remélem, hogy Szabadka is hasonló helyzetbe kerül mind amilyenben Sopron volt Magyarország EU-s csatlakozása előtt. Gondolom és remélem, hogy Szabadka virágozni fog Szerbia EU-s csatlakozásáig... Szabadkai húzóágak közé sorolnám az élelmiszeripart, textilipart, építőipart, fémfeldolgozó- ipart, villamos ipart, informatikai és más szolgáltatásokat nyújtó ágazatokat valamint a mezőgazdaságot.” Temerini fiatalember: „Szerintem, … ahhoz képest, hogy az egész Temerin, biztos, hogy van egy harminc-negyven ezer lakosa, … nincs három olyan gyár, ami komolyabb, vagy gazdaságilag húzóág, … ami tényleg segítene akár a községnek, akár, hogy foglalkoztatna több embert, olyan nincs. Hát szerintem ez katasztrófa.”

Menni vagy maradni? A megkérdezettek 50% ha alkalma adódna elköltözne Vajdaságból. Miért menni? 1.Jobb megélhetés (gazdasági motívum) 2.A korábbi elvándorlás pszichológiai vonzásereje: háborúk miatt a megkérdezetteknek sok ismerőse van külföldön (rokonok, barátok, szomszédok), ami az elköltözés vonzóbbá teheti és serkenti 3.Tanulás, továbbképzés, kreatívabb munkahelyek, jobb szakmai lehetőségek külföldi vonzóereje a karrierépítésben

Miért maradni? 1. A külföldön munkát keresők társadalmi beilleszkedése nehézkes 2. Vízumkényszer, a befogadó államok akadályozó előírásai és elvárásai a bevándorlók és munkavállalók felé: nyelvtudás, kezdeti tőke, szakmai kompetencia

Összegzés Emigrációs hullám: a kilencvenes évek elejétől 2000-ig a fiatalok tömegesen vándoroltak ki és próbáltak szerencsét Magyarországon vagy más nyugati országban 2006-ra az elvándorlási kedv apadt, de még mindig aktuális. Változtak a migráció motívumai: elsősorban gazdasági okok Az elvándorlást fékező feltételek: élhető élet a szülőföldön, a fiataloknak karrierépítési lehetőségek, új munkahelyek, az uniós felzárkózás felgyorsulása, gazdasági fellendülés, befektetések.

Köszönöm a figyelmet !