8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kamarai prezentáció sablon
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Nyugdíj.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
INTERDISZCIPLINÁRIS OKTATÁS A DIGITALIZÁLT TÉRKÉP SEGÍTSÉGÉVEL
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
AEGON Ösztöndíj Program
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A vajdasági fiatalok regionális kötődése és elvándorlási hajlandósága Halápi Dóra Bölcsészettudományi Kar, Újvidék 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri.
10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Mesterképzés Témavezető:
7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka II. évfolyam Témavezető:
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A harmadik országbeli állampolgárok honosítással kapcsolatos vélekedései, és ezek összefüggése a migráció különféle aspektusaival Örkény Antal Budapest.
A hazaszeretet az Odüsszeiában és másutt
szakmérnök hallgatók számára
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
KERNER Barbara Pécs, 2006 Kerner Barbara Pécs, A 455 milliós piac.
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
Tanulási célú migráció a világban és itthon
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Zväz polygrafie na Slovensku Szlovákia nyomdaipara 2007 Nemzetközi gazdasági konferencia Szeged, május 22.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
A határon túli magyar nyelvűség
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Cybermobbing a kisdiákok körében „Nemzetközi Módszertani Konferencia a.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
A Biblia tanítása a gyermekekről (2.) Máté 18, 1-14 © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Munkavállalás az Európai Unióban
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Példa egy ppt prezentációhoz
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME BME TAPASZTALATOK, 2015 FELSŐOKTATÁSI NEMZETKÖZIESÍTÉSI.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Honnan hová? – az oktatási stratégiánk megvalósításának négy éve Joó Horti Lívia Magyar Nemzeti Tanács
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Előadás másolata:

8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető: Prof. Dr. GÁBRITY MOLNÁR Irén

Tájtudat és az EU (a vajdasági magyarok példáján)

A vajdasági magyarok tájtudata és nemzeti identitása  Egy olyan multikulturális és multinacionális térségben, mint Vajdaság, a lakosság regionális tudata nem egyöntetű, habár a táj tulajdonságai az egész térségben hasonlóak.  A tájidentitás 3 szintre bontható: alapszint észlelési és interakciós szint emocionális szint

 A tájhasználat-változások különösen akkor fontosak, amikor jelentős gazdaság-politikai események miatt változások történnek a térségben.  A tájidentitást kialakító kulturális értékek között található a lakossági csoportok sajátos véleménye a tájhovatartozásról és a haza-szülőföld megélésének kérdése.  Térségben élő magyarok önmeghatározásában fontos szerepet játszik az életterülethez való ragaszkodás

Önmeghatározás - erős tájtudatról tanúskodik

 A vajdasági magyarságra jellemző a kultúrnemzeti identitás.  Magyarság kritériuma, ha magyarnak tartja magát, magyar az anyanyelve, az egyik szülő magyar, ismerje/szeresse a magyar kultúrát.  A regionális tudat több síkú, mert kiindul a településből (a szülőhely vagy a lakhely) és addig terjed, amíg az egyén életvitelszerűen mozog, vagy a családtagjai tevékenykednek.

Szülőföldjeként elfogadja:

Hazájának tekinti Vajdaságot!

A vajdasági magyarok migrációs hajlama  között 70 ezer fő vándorolt külföldre  90-es években becslések szerint magyar vándorolt ki Vajdaságból  Az emigráció anyagi és emberi veszteséget is okozott.  A Szerbiából való elvándorlás gondolatát kiváltó okok: létfenntartási gondok, munkanélküliség; karrier-alternatívák közötti választás hiánya; a veszélyeztetettség, bezártság érzése

 Emigrációs célország: 33% Szerbia 10,8% Vajdaság 9,9% Magyarország 4,3% Németország 1,6% USA  Emigrációs okok: 55,5% jobb megélhetés és nagyobb jövedelem 4,7+18,3% egyéb okok és a nem tudja válaszok 13,1% családegyesítés

A vajdasági magyarok EU-hoz való viszonyulásuk  A vajdasági magyarság zöme bizonytalan a csatlakozással kapcsolatban  31%-a se jónak se rossznak nem tartja a csatlakozást, 15% nem tudja mi vár rá, 10 % gondolja, hogy a csatlakozás után rosszabb lesz, és 44% tartja jónak az Unióhoz való csatlakozást  A megkérdezett személyek az Európai Unióhoz legelőször, mint fogalmat, a békét kapcsolják (36,3%), majd a gazdasági jólét fogalmát (17,4%), és a vízummentes, szabad utazás, tanulás és munkavállalást az EU-ban (14,2%)

2009 októberében felmérés a hallgatók nemzeti tudatáról, migrációs hajlamáról és az EU-ról alkotott véleményükről 30 hallgató Vajdaság 19 különböző településeiről A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói körében végzett kérdőíves felmérés eredményeinek elemzése

Önmeghatározás - erős tájtudatról tanúskodik

Szülőföldjeként elfogadja:

Hazájának tekinti Vajdaságot!

Ahhoz hogy valaki magyarnak számítson, mennyire fontos, hogy…

Szerinted akadálya az érvényesülésnek, ha az ember magyar?

Melyik országban szeretnél élni huzamosabb ideig?

Mi a véleményed Szerbia EU-s csatlakozásáról?

 A vajdasági magyarság erős kötődést mutat Vajdasághoz, és e kötödés alól a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói sem kivételek.  A jövendőbeli pedagógusok nagy bizonytalansággal tekintenek az Európai Unióhoz való csatlakozás elé.  A megkérdezett hallgatók döntő többsége szerint magyarságuk akadály a szerbiai érvényülésük szempontjából, valószínűleg a gyenge/elégtelen szerb nyelvtudás miatt. Zárógondolatok

Köszönöm a figyelmet!