Fogyasztóvédelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Belső, külső PR, a PR eszközei, céljai
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Kereskedelem Szakmacsoport
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
A környezetvédelem intézményrendszere
A fogyatékossággal élő személyek, mint fogyasztók Szöllősiné Földesi Erzsébet Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
„A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet.
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Magyarország IV. középtávú ( ) Fogyasztóvédelmi Politikája Vitaanyag június.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Fogyasztóvédelmi panaszok, vállalkozások, oktatás dr. Kispál Edit április 3.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
A fogyasztóvédelem szervezeti felépítése, tagozódása, feladatai.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Tanácsadást, szakmai tudást fejlesztő, segítő szolgáltatások, adatbázisok * Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet
a Nemzeti Együttműködési Alap
Fogyasztóvédelem: 2006 a rádöbbenés éve volt Koszorús László,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Balogh Virág Főtitkár Magyar Reklámszövetség A kuponozás jogi buktatói.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladat-és hatásköreit megállapító legfontosabb jogszabályok -Fogyasztóvédelemről szóló törvény -Nemzeti Fogyasztóvédelmi.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
az önkéntes kamarai tagság
Fogyasztóvédelem.
FOGYASZTÓVÉDELEM.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
A civil szervezetek támogatása és a vonatkozó jogszabályi változások
Előadás másolata:

Fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem célja: a fogyasztó biztonságának és egészségének védelme, a piaci megtévesztésekből eredő hátrányok elleni védelem, (az eladó gazdasági és információfölényéből) a fogyasztónak legyen lehetősége a piacon számára optimális döntések meghozatalára

Történelmi visszatekintés: Középkor, újkor: vásárok szabályozása Szent László XI.sz: adás-vétel tanúval, lopás büntetése, élet- és vagyonbiztonság Mátyás király 1486-os decretum: vásári bíró, látópénz, leöntők árumegállító jog A minőségvédő céhek + királyi megerősítés

Fogyasztói jogok ENSZ Fogyasztói Érdekvédelmi Alapítvány, a fogyasztónak joga van Alakvető szükségletek kielégítésére (élelem, ruházat, lakás, egyészségügyi ellátás, oktatás, higiénia) Biztonsághoz Tájékoztatáshoz Választáshoz Képviselethez Kártérítéshez Fogyasztók oktatásához Egészséges környezethez

Fogyasztói tájékoztatás módjai Címkézés Használati és kezelési útmutató Megfelelőség tanúsítása Árak feltüntetése Csomagolás

Fogyasztói tájékoztatás eszközei Személyes tanácsadás Tájékoztató kiadványok Fogyasztóvédelmi oktatás Fogyasztói fórumok Média Fogyasztóvédelmi sajtótermékek Elektronikus kormányzati portálok

Fogyastóvédelem elméleti megközelítése A szerződéses kötelezettség elmélete: „Vigyázzon a fogyasztó!” A kellő odafigyelés elmélete: „Vigyázzon az eladó!” A társadalmi költségek elmélete: „Fizessen a termelő!”

Magyarországi fogyastóvédelem szerkezete Állami fogyasztóvédelmi szervezetek (Jogalkotók, Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Fővárosi és megyei felügyelőségek, Speciális felügyelet: Közlekedési, Hírközlési és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, Ombudsmanok, Minőségellenőrző és tanúsító intézetek) Civil Fogyasztóvédelmi Szervezetek Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Magyarországi Biztosítottak Egyesülete, Magyar Autóklub, Mozgássérültek, nyugdíjasok szervezeteti stb.) Önkormányzatok Megyei és települési önkormányzatok apparátusa, önkormányzati fogyasztóvédelmi társulások stb. Szakmai érdekképviseletek Érdekképviseleti szervezetek

Tudatos vásárló Klasszikus fogyasztóvédelem szerint: tisztában van fogyasztói jogaival, és él is velük tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki

etikailag és környezetileg is tudatos másokra is tekintettel van Kibővítése: etikailag és környezetileg is tudatos másokra is tekintettel van Embertársak Következő generációk Természeti környezet

A tudatos vásárló 12 pontja 1. A pénzeddel szavazol! 2. A szemét a legdrágább! 3. Cetli 4. Helyben 5. Mennyi műanyagot viszel haza? 6. Keresd az eredetit! 7. Olvasd el a címkéket! 8. Erőszakmentes szépség 9. Tartós használat! 10. Frisset 11. Helyi termékeket vegyél 12. Nem mindegy! Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/12pont.html

Emberséges munkakörülmények között készítették a harmadik világban

Nem gyerek munkával készült (indiai szőnyegeken):

Állatkísérlet mentes termékek