Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Deduktív adatbázisok.
Események formális leírása, műveletek
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Valószínűségszámítás
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Híranyagok tömörítése
1. Bevezetés a waveletekhez (folytatás)
Digitális képanalízis
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Hullámterjedési sebesség meghatározása CDP: 420 (24 szeres fedés)
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Algebrai struktúrák 1.
Jelkondicionálás.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Osztályozás -- KNN Példa alapú tanulás: 1 legközelebbi szomszéd, illetve K-legközelebbi szomszéd alapú osztályozó eljárások.
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Műszerelektronika.
Becsléselméleti ismétlés
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
1.) Egy lineáris, kauzális, invariáns DI rendszer
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Zajgenerátor.
Bayes becslések Boha Roland november 21. PPKE-ITK.
Önálló laboratórium II május 23.1 Mobiltelefonon futtatható program készítése Hegedűs Iván Mihály Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs.
III. előadás.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Valószínűségszámítás és statisztika előadások Gépész-Villamosmérnök szak BSc MANB030, MALB030 Bevezető.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Folytonos jelek Fourier transzformációja
Példák a Fourier transzformáció alkalmazására
Diszkrét változójú függvények Fourier sora
Ciklikus, lineáris kódok megvalósítása shift-regiszterekkel
Hiba-előjel alapú spektrális megfigyelő Orosz György Konzulensek: Sujbert László, Péceli Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
A hiba-előjel alapú FxLMS algoritmus analízise Orosz György Konzulensek: Péceli Gábor, Sujbert László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Fraktálok Szirmay-Kalos László.
Alapsokaság (populáció)
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Rendszám Felismerő Rendszer Fajt Péter Vácz István
Rendszerek stabilitása
INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓS ALGORITMUSOK
Analóg digitális átalakítás
Digitális jelfeldolgozás
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.
Dr. Bánkuti Gyöngyi Klingné Takács Anna
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
Jelfeldolgozás alapfogalmak
Valószínűségszámítás II.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Korlátkielégítési problémák Autonóm és hibatűrő információs.
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Spike Sorting Solutions Csercsa Richárd Magony Andor.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Kódelmélet Konvolúciós kódok. Architektúra I Input Output L=3, k =1, n=3 konvolúciós kódóló.
Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése
Képrestauráció Képhelyreállítás
III. előadás.
Innováció és fenntartható felszíni közlekedés konferencia 2016
Jelkondicionálás.
Valószínűségi törvények
Előadás másolata:

Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése Nemes Csaba és Balogh Ádám 2005.

Szűrők Klasszikus Optimális Wiener és Kolmogorov (~1940) DE szűrni kívánt jel statisztikai értékei a szűrő tervezésekor általában még nem ismerjük! Adaptív szűrők

Adaptív szűrők Adaptációs algoritmus Adaptív szűrés folyamatai Stacionárius esetben konvergáljon a Wiener-szűrőhöz Adaptív szűrés folyamatai szűrési folyamat adaptációs folyamat

Gyakorlati megvalósítás FIR architektúra egyszerű algoritmus egy komplexitási minimum kritériummentes a stabilitás IIR architektúra Stabilitás nem garantált Bonyolódik az optimalizálás Nemlineáris architektúrák Volterra szűrő Neurális háló típusú szűrők

Gyakorlati alkalmazások Rendszer azonosítása Visszhang eliminálás Inverz modellezés Lineáris predikció Interferencia és zaj eliminálás

ISI (Inter Siymbol Interference) + gaussi eloszlású zaj A feladat Rádiócsatorna adaptív kiegyenlítése Csatorna impulzusválasza: h(n)=[1 0.5 0.2 0.1 0 0 0.05] ISI (Inter Siymbol Interference) + gaussi eloszlású zaj

A zavarok Jelek közti áthallásnak (ISI – Inter Symbol Interference Gaussi/normál eloszlású zaj

A kiegyenlítés Optimális detektorral ez nem egy szűrő, hanem a Bayes-i döntést (egy kvadratikus alak minimalizációja) végrehajtó algoritmus, pl.: Viterbi detektor, Hopfield Neurális hálózat Adaptív kiegyenlítő + küszöbdetektor FIR szűrőn realizálható kiegyenlítő sgn(n) függvény

Tradicionális adaptációs stratégiák ZF (Zero Force) MMSE (Minimal Mean Square Error) (A Viterbi algoritmus itt is alkalmazható) Mi csak a ZF és a MMSE stratégiát fogjuk vizsgálni.

A probléma matematikai leírása I. : a küldött üzenet : a csatorna impulzusválasza : fehér zaj, normál/gaussi eloszlással, azaz ~N(0, ) , mivel korrelálatlan: : a megfigyelt jel – ISI + zaj

A probléma matematikai leírása II. szűrő együtthatói: kiegyenlített jel: helyettesítések: , színes zaj

A probléma matematikai leírása III. helyettesítő együtthatók: összegezve: : döntött jel ahol

A Zero Force (ZF) stratégia Mivel ezért kézenfekvő a következő megoldás Ez a ZF startégia.

Probléma Csúcstorzítás (PD – Peak Distortion) jelensége:

Probléma folyt. Ha nincsen ISI, akkor az észlelt jel: ekkor a hiba valószínűsége: Tfh. Bernoulli-féle valváltozó:

Probléma folyt. Ha van ISI, akkor fellép a csúcstorzítás problémája is Kauzális esetben: Keressük a megoldást -re Így az optimalizálandó célfüggvényünk:

A Zero Force (ZF) stratégia folyt. A szűrő és a csatorna impulzusválasza véges tartóval vesszük, vagyis: és Mivel ezért A ZF stratégiát alkalmazva:

ZF stratégia - hátrányok A kiegyenlítés sajnos tökéletesen nem sikerülhet, mert -k csak , de másik jelentős hátránya: zaj feltranszformálása hiszen (további magyarázat még következik!)

A Zero Force (ZF) stratégia folyt. A szűrő és a csatorna impulzusválasza véges tartóval vesszük, vagyis: és Mivel ezért A ZF stratégiát alkalmazva:

ZF stratégia - frekvenciatartomány Mivel frekvenciatartományban a konvolúció szorzássá alakul Figyelembe véve a ZF stratégiát: azaz a frekvenciatartományban:

ZF stratégia – frekvenciatartomány folyt. Visszahelyettesítve:

ZF stratégia – frekvenciatartomány folyt. Zaj feltranszformálódásának az ok az, hogy a következőképp szokott kinézni: Az inverze: Különböző frekvenciákon erősen megnöveli a zaj hatását !

ZF stratégia – rekurzív algoritmus Először egy tanulóhalmaz segítségével hangolják a szűrőt. A tanulóhalmaz: ahol előre definiált értékek, és az ISI-vel és zajjal torzított csatornaválasz -ra Rekurziós formula: A Kushner-Clark tétel alapján stabil lesz az algoritmus, tehát kellően k nagy esetén: Azaz