Bináris ki- és bemenetű CNN template-ek tervezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Rendezés lineáris időben (edény rendezések) Arany Zsolt ZDHYXP.
avagy a hálózatok hálózata
TCP/IP protokollverem
Triclops HW-SW rendszer - 3D felület modellezés Patkó Tamás - Hexium Kft. Radványi András - MTA SzTAKI.
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Szabályozási Rendszerek
Digitális elektronika
Alkalmazások portolása Gridre Balaskó Ákos MTA SZTAKI 2011 november 14.
Sorrendi (szekvenciális)hálózatok tervezése
Készítette: Zaletnyik Piroska
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Nemlinearitás: a bináris technika alapja
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
A lyukas dob hangjai Hagymási Imre Bolyai Kollégium fizikus szakszeminárium november 15.
Térbeli infinitezimális izometriák
Véletlen logikai hálózatok. Bevezető Logikai változó: Bináris változó. Két lehetséges értéke van: 0 és 1, néha ±1 {σ 1, σ 2,..., σ N }, σ i : {0,1}, i.
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
Mesterséges neuronhálózatok
A talajok mechanikai tulajdonságai
A digitális számítás elmélete
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Utórendezéses edényrendezés RADIX „előre”. Definíció  Az általános utórendezéses edényrendezés speciálisan r alapú d jegyű számokra felírt változata.
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
Analogical and Neural Computing Laboratory Computer and Automation Research Institute Hungarian Academy of Sciences, Budapest 1 CNN template dekompozíció.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Forgási állapotok kvantummechanikai leírása 1. Forgás két dimenzióban 2. Forgómozgás három dimenzióban; térbeli forgás - Míért fontos ez a témakör? - Miért.
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Folytonos jelek Fourier transzformációja
Példák a Fourier transzformáció alkalmazására
Rendszerek sajátfüggvényei és azok tulajdonságai Folytonos (FT) rendszerekkel foglalkozunk,de az eredmények átvihetők diszkrét rendszerekre is. kt)kt)
Diszkrét változójú függvények Fourier sora
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Előrendezéses edényrendezés – RADIX „vissza”
Utórendezéses edényrendezés – RADIX „előre”
Szonolumineszcencia vizsgálata
1 Virtuális szuperszámítógép szolgáltatás kialakítása az akadémiai hálózat felhasználásával Kacsuk Péter Szeberényi.
Fázishasító kapcsolás Feszültségerősítések Au1 Au2 Egyforma nagyság
Grid felhasználói és alkalmazás fejlesztői kurzus Debreceni Egyetem, Január
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Az internet kialakulása
Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait.
A Cprob általános képelemző szoftver
RADIX bináris számokra ___A___ ___B___ Berakjuk két edénybe, a 0- kat felülről lefelé, az 1- eket alulról felfelé.
„Kapocs” Kapcsolatokat (címek, telefonszámok stb
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015 őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet
Szimuláció.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Fogalma és típusai. Adatkezelési alapelv: – Egy adatot egy táblázatba csak egyszer viszünk be. – Ha a más cellában is használnunk kell, hivatkozunk az.
Edényrendezés Név: Pókó Róbert Neptun: OYJPVP. Példa RADIX „előre” algoritmusra d=3 hosszú bináris számokra (r=2) Ekkor egy tömbbel meg lehet oldani a.
Generációk és család.
Szekvenciális hálózatok
Kockázat és megbízhatóság
Lineáris egyenletrendszerek
1. Írja fel bináris, hexadecimális és BCD alakban a decimális 111-et
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Programozási tételek.
Előadás másolata:

Bináris ki- és bemenetű CNN template-ek tervezése Zarándy Ákos MTA-SZTAKI

A CNN template-ek generálási módszerei Ösztönös, intuitív; Tanítás; Direkt tervezés; Ebben az előadásban a bináris ki- és bemenetű nem-propagáló és propagáló CNN template tervezést fogjuk áttekinteni.

Nem-propagáló CNN hálózatok áttekintése Eredeti CNN egyenlet: Egy CNN hálózat nem propagáló, ha a template-je a következő formátumú: Ilyenkor az állapotot leíró differenciál egyenletrendszer csatolatlan. Az állapotegyenlet: Egyetlen cella jelfolyamgráfja:

Nem-propagáló bináris ki-bemenetű CNN hálózatok tulajdonságai speciális esetek: a00=0; y =f(s); nem függ a végeredmény x0-tól!!! a00=1; (integrátor a lineáris tartományban) y =sign(s); nem függ a végeredmény x0-tól!!! a kimenet 2st alatt beáll, a tranziens lineáris, és nem exponenciális el kell kerülni az s=0 esetet! a00>1 (pozitív visszacsatolás) ha x0=0 akkor y =sign(s); ha x0=1 és a00+s>1 akkor y =1; nem változik ha x0=1 és a00+s<1 akkor y =-1; változik ha x0=-1 és -a00+s<-1 akkor y =-1; nem változik ha x0=-1 és -a00+s>-1 akkor y =1; változik általánosan: x0=x(0) ahol |x0|<1 akkor y =sign( (0) ); azaz y =sign(a00 y0-x0+s) el kell kerülni az a00+s =1 és a -a00+s =-1 eseteket!!!

Nem-propagáló bináris ki-bemenetű CNN template-ek csoportosítása I. Egyszerű minta felismerés: nincs megkülönböztetve a központi elem; II. Feltételes pixel változtatás: meg van különböztetve a központi elem; III. Két bemenetű egy kimenetű függvények: a kezdeti állapot is értékes képi információt hordoz;

I. Egyszerű minta felismerés Tervezési példa I Adott az alábbi etalon Cél Legyenek azok a pixelek feketék, melyeknek környezetében legalább 5 pixelpozíció ugyanaz, mint a megadott etalonon, a többi legyen fehér.

Az egyenlőtlenség rendszer: I. Egyszerű minta felismerés: formátum meghatározás, egyenlőtlenség rendszer generálás Ilyenkor az etalont egyszerűen leképezhetjük a B template-be!!! Az egyenlőtlenség rendszer: (a00=1)  y =sign(s)

I. Egyszerű minta felismerés: az egyenlőtlenségrendszer megoldása és robusztus template kiválasztása Eredmény altér relations: limitek: maximális chip paraméterértékek optimális template:

II. Feltételes pixel változtatás Tervezési példa II Adott az alábbi etalon Cél (szkeletonizáció) Változzanak azok a fekete pixelek fehérre, amelyeknek a környezetében mind az 5 pozíció megegyezik az adott etalonnal.

II. Feltételes pixel változtatás: template formula meghatározás, egyenlet rendszer generálás A B template középső eleme különböző módon viselkedik mint a nem centrális elemek!!!! a00>1, x0=0  y =sign(s)

III. Két bemenetű egy kimenetű függvények Hasonló az előző típushoz, de itt a kezdeti állapot különböző értékeit is figyelembe kell venni az egyenlőtlenség rendszer felállításakor.

Propagáló CNN hálózat tulajdonságai Általános propagáló típusú template: Az ehhez tartozó állapot egyenlet:

Csatolt CNN template tervezés: Propagálás elemzése I Dinamikus propagálási szabály: A jobboldali vége egy egypixel széles fekete vonalnak mindig változzon fehérre. Aktív cella: Egy cellát aktívnak nevezünk egy adott időpillanatban, ha annak változik a kimenete. Inaktív cella: Egy cellát inaktívnak nevezünk egy adott időpillanatban, ha annak stabil a kimenete. Dinamikus aktivációs etalon:

Propagálás elemzése II Csatolt CNN template tervezés: Propagálás elemzése II Aktív cella: Egy cellát aktívnak nevezünk egy adott időpillanatban, ha annak változik a kimenete. y(t)=1 A kijön szaturációs tartományból és átmegy a másikba y(t)=-1 Inaktív cella: Egy cellát inaktívnak nevezünk egy adott időpillanatban, ha annak stabil a kimenete. y(t)=1 és Bennt marad az adott szaturációs tartományban y(t)=-1 és

Propagálás tulajdonságai Csatolt CNN template tervezés: Propagálás tulajdonságai I. Szimmetrikus vagy aszimmetrikus: Egyformán viselkedik a fekete és a fehér pixelekre, vagy sem? Szimmetrikus esetben az áram mindig nulla, aszimmetrikus esetekben pedig nullától különböző. II. Irányított vagy nem irányított Irányítani inputon levő képen keresztül lehet egy terjedést. Ha a B template nem nulla, akkor a terjedés irányított, különben nem.

Csatolt CNN template tervezés: A tervezés lépései

Tervezési példa III: árnyék generálás jobbra Csatolt CNN template tervezés: Tervezési példa III: árnyék generálás jobbra A feladat globális leírása: Ez egy vonalmenti (egydimenziós) probléma. Ha van egy sorban egy fekete pixel, akkor az összes, tőle jobbra levő pixelnek feketére kell változnia, a többit változatlanul kell hagyni. A feladat aszimmetrikus és nem irányított terjedést ír elő.

A többi pixelnek nem szabad változnia; Szimmetrikus? (nem, ezért z0) Csatolt CNN template tervezés : Lokális szabályok Egy fehér pixelnek feketére kell változnia, ha van fekete bal oldali szomszédja; A többi pixelnek nem szabad változnia; Szimmetrikus? (nem, ezért z0) Irányított? (nem, ezért B=0) Az etalon: Template formula meghatározás:

Csatolt CNN template tervezés : Egyenlőtlenség rendszer generálás Eredmény template:

Tervezési példa IV: összeköttetöttség ellenőrzése Csatolt CNN template tervezés: Tervezési példa IV: összeköttetöttség ellenőrzése A feladat globális leírása: Adott két kép. Töröljük le a második képről azokat a fekete alakzatokat, amelyeknek a mérete az első képen nagyobb. A feladat aszimmetrikus és irányított terjedést ír elő.

Template formula meghatározás: Csatolt CNN template tervezés : Lokális szabályok Egy fekete pixelnek fehérre kell változnia, ha van legalább egy olyan szomszédja, melynek kimeneti értéke fehér bemeneti értéke pedig fekete; A többi pixelnek nem szabad változnia; Az etalon: Template formula meghatározás:

Csatolt CNN template tervezés : Egyenlőtlenség rendszer generálás Eredmény template: