Készült a HEFOP-3.3.1-P.-2004-06-0018/1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VIII. Előadás FORWARDS, FUTURES, SWAPS Elektronikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
A diákat készítette: Matthew Will
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Gazdasági informatika
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi alapszámítások
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Határidős termékek árazása
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A határidős szerződés.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Vállalati pénzügyek alapjai
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VI. Előadás TŐKEPIACI ÁRFOLYAMOK MODELLJE Elektronikus.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Részvényopciós díjak jellemzői
KOCKÁZAT – HOZAM.
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Fazakas Gergely Részvények árazása
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
IV. Terjeszkedés.
A termelés költségei.
A termelés költségei.
EFFAS – Derivatív modul
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Vállalati pénzügyek II.
Gazdasági informatika
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Származtatott termékek és reálopciók
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Gazdasági informatika
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Származtatott termékek és reálopciók
Előadás másolata:

Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VIII. Előadás FORWARDS, FUTURES, SWAPS Elektronikus kereskedelem Az Európai Szociális Alap támogatásával

2006 HEFOP P / Tartalom Bevezetés Forward szerződések Tartási költség Szűk piacok Swaps Kamat swap értékelése Futures szerződések Futures árak

2006 HEFOP P / BEVEZETÉS I. Derivatív termékek: a kifizetést (payoff) egy másik termék ára határozza meg Célja: kockázat kezelés Példa: Forward szerződés (forward contract) veszek 1000 kg cukrot 24 cent/kg áron pontosan 6 hét múlva Implicit kifizetési függvény (implicit payoff): ha a cukor ára 25 cent/kg lesz, akkor a profit 1 cent/kg

2006 HEFOP P / BEVEZETÉS II. Példa: vételi opció vételi jog, de nem kötelezettség 100 GM részvényre $ 60 / részvény áron pontosan 3 hónap múlva Implicit kifizetési függvény: ha pl. a GM részvény ára $ 70 lesz, akkor a profit $ 10 / részvény

2006 HEFOP P / BEVEZETÉS III. Példa: változó kamatú jelzáloghitel (mortgage) a kamat periodikus beállítása (adjusted): egy jövőbeni t időben a kamat a t időben kibocsátott új jelzáloghitelek súlyozott átlaga

2006 HEFOP P / BEVEZETÉS IV. Alaptermék (underlying security): az az értékpapír, amelynek az ára meghatározza a származtatott (derivative) termék árát Általánosabban: az alaptermék lehet időjárás, választási eredmény Főbb származtatott termékek: forward szerződés (forward contracts) futures szerződés (futures contracts) opciók opciók futures-re (options on futures) swap csereügyletek (swaps)

2006 HEFOP P / BEVEZETÉS V. Az előadás célja: az alapvető származtatott termékek bemutatása a kockázat-csökkentő hatások bemutatása származtatott termékek árazása - a kutatások középpontjában

2006 HEFOP P / FORWARD SZERZŐDÉSEK I. Példa: veszek 1000 kg cukrot 25 cent/kg áron jövő év március 15 -én Az ágensek: az eladó és a vevő Hosszú és rövid pozíciók: „The buyer is long 1000 kg sugar.” „The seller is short.” Több ezer éves konstrukció!

2006 HEFOP P / FORWARD SZERZŐDÉSEK II. A forward szerződés: kötelező erejű szerződés egyben egy pénzpiaci eszköz: belső értéke van a forward ár (forward price): amit a leszállítás (delivery) idején alkalmazunk a kötéskor egyik fél sem fizet → a forward szerződés értéke 0 Azonnali piac vs. határidős piac: vagyoni eszközök vs. szerződések

2006 HEFOP P / FORWARD KAMATLÁBAK Példa: Egy kincstárjegy értéke 3 hónap múlva: P A 6 hónapos kamat 5%, így: Ez az az ár, amiben a bankkal megállapodok: ennyit fogok fizetni 3 hónap múlva Forward kamatláb (forward interest rate): a forward szerződés értékelésének alapvető eszköze Emlékeztető: a forward kamatláb kiszámításának az alapja: a lejárati struktúra (term structure) ill. a kötvényár

2006 HEFOP P / FORWARD ÁRAK A forward ára: az az F ár, amit a jövőben fizetni fogok az eszközért A forward szerződés pillanatnyi értéke: f t = 0 -ban f = 0, de t > 0 -ra f ≠ 0 lehet! Kérdés: mi legyen a forward ára? Feltevések: 0 tranzakciós költség 0 tárolási költség van rövid eladás

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA I. Állítás: Legyen t = 0 -ban az azonnali ár S. Ekkor T határidőre kötött szerződésben a határidős ár: ahol d(0,T) a diszkont tényező 0 és T között.

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA II. 1. Indoklás: jelenérték analízissel. veszünk egységnyi tömegárut (commodity) t = 0 -ban S áron lépjünk be egy T határidőre kötött szerződésbe eladóként F áron A pénzáramlás: (- S, F ) Jelenérték analízis: a pénzáramlás értéke T -ben 0 → jelenértéke 0 -ban szintén 0, így:

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA III. 2. Indoklás: arbitrázs megfontolással tegyük fel, hogy t = 0 -ban: konstruálunk egy portfoliót kölcsönzök S dollár készpénzt veszek egységnyi eszközt S -ért felveszek egy rövid pozíciót az egységre a határidős piacon a portfolió összköltsége: 0 T -ben: leszállítom az eszközt kapok F készpénzt visszafizetem a kölcsönt: a profit:

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA IV.

2006 HEFOP P / TARTÁSI KÖLTSÉG I. Tárolási költség (costs of carry): pozitív Egy értékpapír tartása: negatív költség (osztalék) Egy modell: kifizetés időpontja (delivery date): T ? M periódus a k -dik periódus ( k és k +1 között) költsége: c(k) Feltevés: van rövidre eladás Kérdés: mi a határidős ár?

2006 HEFOP P / TARTÁSI KÖLTSÉG II. Állítás: Legyen az eszköz azonnali ára t = 0 -ban S. Ekkor a határidős ár: ahol d(k,M) a diszkont tényező k és M között. - Másképp:

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA V. Indoklás : jelenérték analízis veszünk egységnyi tömegárut az azonnali piacon belépünk egy határidős ügyletbe (rövid pozícióban) A pénzáramlás ekkor: ( -S - c(0), -c(1), -c(2),…, -c(M-1), F ) A pénzáramlás jelenértéke T -ben 0. Ezt fejezi ki a formula. Átszorozva d(0,M) -mel kapjuk az alternatív alakot. Ez is egy jelenérték formula, de t = 0 -ban. Gyakorlat: arbitrázs-megfontolás

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA VI. Példa : (cukor tárolási költséggel) a cukor pillanatnyi ára: 12 cent / font tárolási költsége: 1 cent / font / hó éves kamat 9% Kérdés: mi a határidős ár 5 hónapra? Megoldás: a havi kamat 0,09/12 = 0,0075 / hó a havi diszkont tényező reciproka: 1,0075 = 12, 95 cent

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA VII. Példa : határidős kötvény (bond forward) Tekintsünk egy T - kötvényt: $ névértékkel 8% coupon T >> 1 lejárati idővel pillanatnyi ár: $ kamat: évi 9%, flat Kérdés: mi a kötvény határidős ára 1 éves szállítás mellett?

2006 HEFOP P / A FORWARD ÁRAZÁSI FORMULA VIII. Megoldás: két kamatfizetés lesz (félévenkénti kifizetés mellett). Így Innen:

2006 HEFOP P / SZŰK PIACOK (TIGHT MARKETS) I. Egy észrevétel: T (delivery date) vagy M növekedésével a határidős ár F nő. Tapasztalati tény: ez nincs mindig így! Kérdés: van-e arbitrázslehetőség?

2006 HEFOP P / SZŰK PIACOK II. Egy arbitrázs kísérlet: eladok szóját decemberben $ 188,2 áron visszavonom márciusban $ 184,00 áron pozitív profit + 0 tárolási költség ! A tranzakció korlátja: hiány a szójapiacon a szójatulajdonosok egyéb kötelezettségei Az arbitrázs-meggondolás korlátja: az “arbitrazsőr” nem tud rövid pozíciót nyitni senki nem ad kölcsön szóját!

2006 HEFOP P / SZŰK PIACOK III. Egy arbitrázs-meggondolás eredménye: ha van tárolási lehetőség, akkor: Kényelmi hozam (convenience yield): egy mesterséges konstrukció: a tömegáru tartásából származó bevétel másképp: egy negatív tárolási költség; jele: y a definiáló egyenlet:

2006 HEFOP P / EGY HATÁRIDŐS SZERZŐDÉS ÉRTÉKE Feltevés: a t = 0 -ban kikötött szállítási ár: F 0 a jelenlegi t időpontban ugyanazon kötelezettségre a szállítási ár: F t Kérdés: mi a szerződés pillanatnyi értéke, f x ? Állítás: A határidős szerződés értéke t -ben: ahol a d(t,T) a kockázatmentes diszkont-tényező t és T között.

2006 HEFOP P / SWAPS I. Swap : egy megállapodás két pénzáramlás cseréjére Swap-piac: sok száz milliárd dollár Plain vanilla swap: a legtipikusabb swap ügylet változó szintű kifizetések vs. fix szintű kifizetések Példa: (kamat swap) A fizet B -nek félévenként fix kamatot egy névleges tőke után B fizet A -nak félévenként a névleges tőke után 6 hónapos LIBOR kamatot Megjegyzés: “swaps are netted”: csak a különbözet cserél gazdát

2006 HEFOP P / SWAPS II. Példa: (tömegáru swap) egy elektromosáram szolgáltató olajat vesz minden hónapban a spot árának ingadozása elleni védekezés: swap

2006 HEFOP P / EGY TÖMEGÁRU SWAP ÉRTÉKE I. A swap ügylet: A kap azonnali árat egységnyi tömegáruért M perióduson át A fizet fix x árat egységnyi tömegáruért M perióduson át a pénzáramlás A részére: ( S 1 - x, S 2 - x,…, S n - x ) A pénzáramlás értékelése. Az ötlet: a bizonytalan jövőbeni S i ár ekvivalens az F i biztos jövőbeni határidős árral ! így az S i ár jelenértéke 0 -ban: d(0,i) F i és innen: Tipikusan x -et úgy választják, hogy V = 0 legyen.

2006 HEFOP P / EGY TÖMEGÁRU SWAP ÉRTÉKE II. Speciális eset: 0 tárolási költség Ekkor Így

2006 HEFOP P / EGY KAMAT SWAP ÉRTÉKELÉSE I. A swap ügylet: A fizet r kamatot egy névleges N tőke után M perióduson át és A kap változó kamatot névleges N tőke után M perióduson át a pénzáramlás: ( c 0 - r, c 1 - r,…, c M - r ), ahol c i a változó kamat Az ötlet : a c i kifizetések egy változó kamatú kötvény kifizetései M lejárta mellett de: most nincs végkifizetés!

2006 HEFOP P / EGY KAMAT SWAP ÉRTÉKELÉSE II. Emlékeztető: egy változó kamatú kötvény értéke par, vagyis N ! Tehát, a swap stream változó kamatú részének értéke: Így a swap értéke:

2006 HEFOP P / FUTURES SZERZŐDÉSEK I. Cél: a határidős szerződések standardizálása és forgalmazása A kihívás: a határidős árak könyvelése Példa: két azonos tartalmú szerződés t = 0 -ban ill. t = 1 –ben F 0 ≠ F 1 ! a könyvelés: lidércnyomás! Egy zseniális ötlet: a futures piac

2006 HEFOP P / FUTURES SZERZŐDÉSEK II. Az ötlet: t = 1 -ben az elszámolóház (clearinghouse) átírja a t = 0 -ban kötött szerződéseket → az új szállítási ár: F 1 ha F 1 > F 0, akkor a fedezeti számlámra (margin account) kapok F 1 - F 0 -t! Marking to market: a fenti eljárást ismételjük minden nyereség vagy veszteség a fedezeti számlán kerül elszámolásra a lejáratkor megveszem a tömegárut egy egészen más áron, mint F 0 !