ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
JOGI ALAPISMERETEK október 10. ESA.
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Az Ókori Kelet világnézete
A számítástechnika és informatika tárgya
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A nemzeti vámjogszabályok
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, november 30. Dr
Ápolásetika.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Jogviszony és jogi felelősség
Egyéni döntések a szervezetben
Az európai identitás és az Európai Unió
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
Polgári jog 1. (Általános tanok, személyek joga)
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A deviancia értelmezési kerete
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 3. előadás Jogforrás és jogalkotás.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
JOGTANI ALAPISMERETEK
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A közigazgatás funkciói/feladatai
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Nemzetközi magánjog II.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata Jogforrás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata

Mi a jog? kérdésre két okból van szükség válaszra Jog és Jogforrás Mi a jog? kérdésre két okból van szükség válaszra Minden tudomány definiálja tárgyát A gyakorlati döntések során releváns, hogy mi lesz egyes cselekvések jogi következménye, az pedig (részben) attól is függ, hogy mi a jog → Mindkét kérdésre többféle válasz születik (a jog fogalmának meghatározására adott kísérletek képezik a jogelméleti oktatás részét), így arra a kérdésre, is több válasz született, hogy mi a jog forrása. Ezek típusba sorolhatók.

Jogforrások típusa Jogforrás legáltalánosabban: ahonnan a jog ered Materiális és formális jogforrás Materiális: ahonnan a jog tartalma ered (szokás, precedens, erkölcs, vallás) Formális: ahonnan a jog kötelező ereje, tekintély ered (demokratikus választás, felszentelt uralkodó, bölcs vezér) Külső és belső jogforrás Külső: azon jogképző erő, ami a jogtól függetlenül létezik, és amiből a jog tartalmát/érvényességét nyeri el (gyakorlat, társadalmi struktúra, társadalmi szükséglet, isteni akarat, stb) Belső: jogon belül keresi a forrást Anyagi: jogalkotási hatáskörrel felruházott szerv Alaki: Honnan ismerhető meg a jog? Kérdésre ad választ – jog szövegének feltalálási hely c) Formális és nem formális (Edgar Bodenheimer) Jogforrás mindaz, amire egy jogi döntés indoka lehet. Formális: törvény, bírói jog, nemzetközi szerződés Nem-formális: igazságosság, értelem és dolgok természete, méltányosság, politikai cél, morális meggyőződés, közvélemény

Formális jogforrások Jogalkotás Érvényessége politikailag a szerv legitimitásától, jogilag az eljárás jogszerűségétől függ Konszenzus vs konfliktus elmélet Autonóm (itt értsd: feltétlen) vs delegált (végrehajtás, és részletszabályok kidolgozása) jogalkotás Feltételei: a) legyenek kiforrott társadalmi viszonyok b) legyen jogtudomány (dogmatika) c) legyen megfelelő szakapparátus Sajátosságai: a) tudatos b) jövőre irányuló c) szilárd d) általános e) statikus Sajátos esetek: alkotmányozás, kodifikáció, recepció

Formális jogforrások B) Bírói jog Döntés elemei: rendelkezés, indokolás (ratio decidendi és obiter dictum) → Ratio decidendi lehet precedens alapja, stare decisis elve alapján kötött →Eltérésre lehetőség: megkülönböztetés és overruling Jellemzői: rögzített, utólagos, induktív, ex post facto, rugalmasabb C) Nemzetközi szerződések D) Szokásjog Hosszú idő óta fennáll Tartalma egyértelműen megállapítható Nem ellentétes alapvető erkölcsi szabályokkal Pl. kereskedelmi jog: helyben szokásos módon, de fő területe a nemzetközi közjog