Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola 2009. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
Történeti episztemológia
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Az iskolai szociálismunka
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Az osztályfőnöki szerep története
Térábrázolás különböző életkorokban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Statisztika Érettségi feladatok
A gyakorlatvezető mentor
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály
A neveltségi szint mérése
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Vezetés és kommunikáció
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Kereszténység - nevelés
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
A pszichológiai mérés alapjai
Pályaválasztási szülői értekezlet
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Pályaválasztási szülői értekezlet
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember 23.

I. A témaválasztás indoklása egyházi iskolák jelenléte a mai oktatási rendszerben az egyházi iskola választásának szempontjai, a családi háttér befolyása az egyházi iskola hatása a fiatalok döntései során a személyes hit szerepe döntéshozó helyzetekben

II. A kutatás céljai 1. az egyházi iskolába járó serdülők saját iskolájukhoz való hozzáállása, a sajátos egyházi iskolai programokhoz, tanáraikhoz, közösségükhöz való viszonyuk 2. a serdülők iskolaválasztási és életvezetési döntéseikkel kapcsolatos szempontjai

A kutatás módszere kérdőíves felmérés (41 item) minta: 90 középiskolás (54 fiú, 36 lány), helyszín: Szeged (Piarista Gimnázium, Karolina Gimnázium) megszólított korosztály: 10. osztály (16-17 évesek)

III. Eredmények 1. A megkérdezett serdülők alapvetően elégedettek saját iskolájukkal, tanáraikkal, közösségükkel. 2. Nemi különbségek mutatkoznak meg a döntések meghozatalában. 3. Az egyházi iskola stabil értékrendje befolyásoló tényező a serdülők döntéshozatala során. 4. A fiatalok személyes hite és imaélete segítséget jelent döntéseik meghozatalában. 5. A megkérdezett osztályközösségek kompromisszumkészek közös döntések során (azonos értékrend).

IV. Az eddigi kutatás „utóélete”, a téma iránti érdeklődés 1.- II. Katolikus Hittanár Konferencia (Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Szeged, ) 2. – kerekasztal-beszélgetés a a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanáraival (osztályfőnöki értekezlet, ) 3. – beszélgetés a kérdőív kitöltőivel (D.A.P.G. 10.b. osztály, )

V. A kutatás további irányai Követő kutatás elkészítése és strukturált interjúkészítés A kutatás kiterjesztése más (egyházi és nem egyházi) intézmények tanulóira

Legfontosabb felhasznált irodalom: Egyházi iskolák a rendszerváltás előtt és ma. Korzenszky Richárd OSB: Szünet nélkül, Egyházról, iskoláról. Bencés Apátság Tihany, Meleg Csilla: Iskola és társadalom. Dialóg Campus Kiadó, Budapest – Pécs, Osmer, R., - Fowler, J.: A gyermek-és serdülőkor a hitfejlődés szemszögéből. In.: Embertárs, 2007/2 Sági Matild: Az iskolaválasztás oksági modellje a racionáliscselekvés-elmélet alapján. Schweitzer, F.: Vallás és életút. Vallási fejlődés és keresztyén nevelés gyermek- és ifjúkorban. Kálvin Kiadó, Budapest, 1999.

Köszönöm a figyelmet!