Taneszközök, tankönyvek. Történelemtanítás és az internet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Komplex Instrukciós Program
„Ezt egy életen át kell játszani”
A tankönyvek megítélésének minőségi paraméterei
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Fontosabb fogalmak Képesség :
Hagyományos szemléltető eszközök
Korszerű, használható tankönyveket az iskolákba szeptember 15.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A tankönyvek megítélésének minőségi paraméterei F. Dárdai Ágnes
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
F. dr. Dárdai Ágnes Tankönyvelmélet II. F. dr. Dárdai Ágnes
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Weszely Orsolya Observans Képzési Szolgáltató Kft.
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetensek lettünk? június 27..
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Kerber Zoltán: Irodalomtankönyvek négy évtizede Budapest, január 27.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében augusztus 24. Móricz Zsigmond Gimnázium.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Nemzeti Köznevelési Portál
Új tendenciák a történelem-tanításban
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szent László Középiskola Szekszárd
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Taneszközök, tankönyvek. Történelemtanítás és az internet

Taneszköz fogalma Információhordozó, médium, oktatási eszköz, tanulási forrás … Az oktatás folyamatában felhasználható, az oktatás céljainak elérését elősegítő tárgy. A taneszközök a tanítás-tanulási folyamatban több funkciót töltenek be: Motiválás Ismeretnyújtás Szemléltetés Rendszerezés Gyakorlás Ismétlés Rögzítés Ellenőrzés Tanulás irányítása

Taneszközök csoportosítása Oktatástechnikai eszközök / hardver: Segítségével lehet rögzíteni, közvetíteni, ellenőrizni az információt Információhordozók / szoftver: Oktatástechnikai gépek segítségével jeleníthetjük meg, közvetíthetjük a tanulók felé

Történelem taneszközök Tankönyv Szöveggyűjtemény Feladatgyűjtemény / Munkafüzet Atlasz Kronológia Falitérkép / Földgömb CD, CD-ROM, DVD Tanári segédletek

Tankönyv Évszázadok óta használatos, nyomtatott taneszköz, amely elsősorban a diákok tanulását segíti. Egy-egy tantárgy tantervben meghatározott, általában egy tanévre szóló anyagát tartalmazza, tudományosan megalapozott tényanyaggal, nevelési feladatokkal.

Tankönyv szerkezete Makrostruktúra Mikrostruktúra Borító / Címlap Tartalomjegyzék Előszó / Bevezető / Szerzői bemutatkozás Fogalomlexikon Regiszter Forrás-, kép- és irodalomjegyzék Kronológia Mikrostruktúra Alapszöveg Didaktikai apparátus Üres helyek

Makrostruktúra Tartalomjegyzék Előszó Tájékozódás Motiváció, mozgósítás Globális kép az elsajátítandó témákról Előszó Szerző didaktikai koncepciója Szerző történelemfilozófiai koncepciója Történelemtanulás célja Tananyag válogatásának szempontjai Kronológiai határok Tankönyv használati tanácsai

Mikrostruktúra Alapszöveg: 30-60% Bevezető, magyarázó és összefoglaló szöveg Didaktikai apparátus: (az alapszöveg elsajátítását segíti) Szöveges: források, kérdések, feladatok, kronológia 30-50% Képi illusztráció: kép, fotó, plakát, karikatúra Grafikus illusztráció: táblázat, grafikon, ábra, séma Kartografikus illusztráció: térkép Üres helyek: 20-10% Fejezet- és alfejezetcímek, képaláírások, margó, margófeliratok, ténylegesen üres helyek

Tankönyvtípusok Esszétankönyv: Dokumentumtankönyv: leíró, közlő, elbeszélő stílus kész szöveg, kép, térkép nincsenek feladatok → frontális tanítás, passzív tanulói magatartás tanár- és tanításcentrikus didaktikai koncepció Dokumentumtankönyv: Különböző dokumentumok tudatos összeválogatása, kevés magyarázó szöveggel → együttes munka, közös értelmezés Önálló gondolkodás, kreatív munka, felfedező tanulás idő- és munkaigényes diák- és tanuláscentrikus Többfunkciós tankönyv: Esszétankönyv és a dokumentumtankönyv együtt → Ismereteket közöl Motivál, kutatásra, önálló tanulásra ösztönöz Megtanult ismeretek alkalmazását szorgalmazza

Szempontok a tankönyvek megítéléséhez Szaktudományi szempontok Pedagógiai-didaktikai szempontok Nyelvi szempontok Könyvészeti szempontok

Szaktudományi szempontok 1. A tankönyv szemlélete Korszerű (a jelen elvárásaihoz alkalmazkodó, nem elavult). Faji, nemi, etnikai, vallási előítéletektől mentes. Értékmegőrzésre (az élet, a környezet, az emberiség kulturális örökségének védelmére) ösztönöz. 2. A tankönyv nyitottsága Az adott tudomány megismerési eljárásai, módszerei, sajátosságai kiderülnek. A szerző utal a vitás kérdésekre, hipotézisekre (kontroverzitás). A szerző fontosnak tartja, hogy az előszóban megnyerje a tanulókat a tanuláshoz (tanulási cél közlése, motiváció) A szerző további tanulásra, tájékozódásra ösztönzi a tanulókat (irodalomajánlással, feladatokkal stb.).

3. A tananyag kiválasztása A tananyag kiválasztásának szempontjait a szerző kinyilvánítja. A tananyag kiválasztása a tanterv kritériumainak megfelel. A kiválasztott tananyagban szerepelnek a legújabb tudományos ismeretek és módszerek. A kiválasztott tananyagban szerepelnek az alapvető (lényeges, tipikus és reprezentatív) témák. A tanulók érdeklődését kielégítő anyagrészek is szerepelnek. A kiválasztott tananyag alkalmas a problémacentrikus tanításra és tanulásra. A tananyaghoz választott képek, ábrák, térképek, stb. minősége megfelelő. Mennyisége az adott korosztály számára megfelelő.

4. A tananyag strukturáltsága A tananyagrészek jól tagoltak. A tananyagrészek egymásra épülnek. A tananyagrészek koherens egészet alkotnak. 5. A tananyag prezentációja A tananyag mentes a szakmai pontatlanságoktól, vitatható állításoktól. A szakterminológia következetes és korrekt. A tanagyag utal az interdiszciplináris vonatkozásokra (tantárgyköziség) Az elsajátítást gyakorlati példák, feladatok, kísérletek stb. segítik.

Pedagógiai-didaktikai szempontok 1. A tankönyv használhatósága a tanulók szempontjából (Tanulhatóság) 1.1. Az életkori sajátosságok A tankönyv figyelembe veszi a tanulók lelki és szociális érettségének adott szintjét. A tankönyv ismeret- és feladatmennyisége arányos a tanulók befogadó-készségével és a rendelkezésre álló idővel. A tankönyv a szaktárgy szaknyelvét a tanulók életkorának megfelelően, ugyanakkor szakmailag helyesen használja. A tankönyv nyelvezete és stílusa a tanulók életkorának megfelelő. A tankönyv a közvetítendő ismereteket életszerűen mutatja be.

Pedagógiai-didaktikai szempontok 1.2.Tanulásmódszertani szempontok A tananyag megértését és elsajátítását sokféle didaktikai megoldás segíti. A tankönyv nagy gondot fordít az ismeretek rendszerezésére. A tankönyv lehetőséget ad az önellenőrzésre. A tankönyv többféle tanulási módszer elsajátítására és gyakorlásra ad lehetőséget. A tankönyv problémaelemző tanulásra ösztönöz. A szerző felhívja a tanulók figyelmét egyéb ismeretszerzési lehetőségekre. A tankönyv az önálló tanulási képesség fejlesztésére alkalmas.

Pedagógiai-didaktikai szempontok 1.3. Motiváció A tanulási célok a tanuló számára ismertek. A követelmények a tanuló számára nyilvánvalóak. A tankönyv a tanulók érdeklődését felkelti, tanulásra, gyakorlásra motivál. Játékra, cselekvésre, feladatmegoldásra ösztönöz. 1.4. Illusztrációk Az illusztrációk sokfélék (képek, ábrák, grafikonok, térképek stb.) Tartalmuk összhangban áll a tankönyv magyarázó szövegével. Az illusztrációk mérete megfelelő (jól láthatók, elemezhetők). Az illusztrációk száma megfelelő. Az illusztrációk hatékonyan segítik a tanulást (nem pusztán dekoratív szerepük van).

Pedagógiai-didaktikai szempontok 1.5 Kérdések és feladatok A kérdések nehézségi foka a tanulók életkorának megfelelő. A reproduktív és az elemző kérdések aránya megfelelő. A kérdések lényeges, fontos területre irányulnak. A tankönyv a rendszeres ismétlésnek, összefoglalásnak megteremti a feltételeit. A tankönyv változatos feladatokat kínál.

2. A tankönyv használhatósága a tanárok szempontjából (Taníthatóság) 2.1. A tankönyv szerkezete Az előszó tanár és tanuló számára fontos ismereteket tartalmaz a tankönyv használatával kapcsolatban. A regiszterek (név, hely) segítik a tájékozódást fogalomlexikon pontos, korrekt. A kérdések, feladatok megoldásai szervesen illeszkednek a tankönyvi tartalomhoz. A hivatkozások (irodalom, forrás, kép, ábra stb.) korrektek. A tankönyv magyarázó szövege és didaktikai apparátusa közötti arány kiegyensúlyozott.

2.2. A tankönyv tartalma A tanulók érdeklődését kielégítő anyagrészek is szerepelnek. A tananyagrészek koherens egészet alkotnak. A tananyag tartalma megfelel a tanulók életkorának. Mennyisége az adott korosztály számára megfelelő. A szakterminológia a tanulók életkorának megfelelő. A tanagyag utal az interdiszciplináris vonatkozásokra (tantárgyköziség). A bevezetett új fogalmak megfelelő sorrendben, egymásra épülő fogalmi hálóként jelennek meg a tankönyvben. A tankönyv alkalmas a követelményekben előírt tantárgyi készségek és képességek fejlesztésére.

2.3. A tankönyv tanítás-módszertani megoldásai A tankönyvet módszertani pluralizmus jellemzi. A tankönyv alkalmas a különböző haladási tempójú tanulók tanulásának differenciált irányítására. A tankönyv alkalmas az önálló tanulásra. A tankönyv alkalmas a csoportmunkára. A tankönyv lehetőséget kínál a tantárgyspecifikus munkaformákra. Az elsajátítást gyakorlati példák, feladatok, kísérletek stb. segítik. A tananyagrészek egymásra épülnek. A tananyagrészek jól tagoltak. A tankönyv jól alkalmazható a képességfejlesztő tanulásirányításban.

Nyelvi szempontok A tankönyv a Magyar Tudományos Akadémia (nemzetiségi tankönyvek esetében az adott idegen nyelv) jóváhagyott helyesírási és nyelvhelyességi szabályainak megfelel. A tankönyv nyelvezete a magyar irodalmi köznyelv elfogadott normáinak megfelel. A tankönyv nyelvezete közérthető és választékos. A szókincs a tanulók életkorának megfelelő. A szövegben előforduló idegen, régies, tájnyelvi szavak magyarázata megfelelő.

Könyvészeti szempontok A könyvtest formátuma, súlya és kötése a tanuló életkorának megfelelő. A betűtípus, betűméret, tükörméret és címrendszer a tanuló életkorának megfelelő. A szöveg tagolása és kiemelések megfelelőek. A nyomdai kivitelezés (kép és szöveg, színek) megfelelőek.

Melyiket válasszam? Önmagában vett tankönyvi minőség nem létezik! A tankönyvválasztás előtt a pedagógiai feltételeket elemezni kell! A tanuló érdekei, a kliensek elvárásai, a pedagógiai szituáció, a pedagógus habitusa együttesen határozzák meg a tankönyvválasztást!

Internet www.mult-kor.hu www.rubicon.hu www.historia.hu www.sulinet.hu www.honfoglalo.hu www.kepido.oszk.hu www.emlekezet.hu www.damals.de www.geschichtsatlas.de www.praxisgeschichte.de www.zeitzeugen-forum.de www.bbc.co.uk/history