DR.GELENCSÉR ERZSÉBET II. évf. PhD hallgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Számadás a talentumról
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
az általános iskolákban
Rehabilitáció és dementia
Humánkineziológia szak
Szociális munka az onkológiában
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Alkoholizmus.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Gyermekkori depresszió
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A munkahely és a stressz
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Mindennapi veszteségeink
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az egészséges életmód és a stressz
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Az iskolai teljesítménykényszer és a pszichoszomatikus tünetek újabb aspektusból DR.GELENCSÉR ERZSÉBET II. évf. PhD hallgató PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola Nevelésszociológia Program

Bevezetésül A következőkben a téma elméleti keretének egy speciális szegmensét mutatom be, amely része a kutatási munkámnak. A további elméleti megközelítés, valamint a kutatás adatai a levonható következtetésekkel együtt munkám további részét képezik. (Az ehhez kapcsolódó cikk szintén olvasható a portfólión.)

EGÉSZSÉG-MEGTARTÁS ÉS INTERDISZCIPLINARITÁS Kedvezőtlen hazai megbetegedési és halálozási adatok. Az orvostudomány lehetőségei az egészség megtartásában. Az egészség-megtartás intézményes befolyásolása. Az oktatási rendszer fontossága, szerepe az egészség megtartásában.

EGÉSZSÉG ÉS BETEGSÉG: A PSZICHOSZOMATIKUS SZEMLÉLET Mit jeleznek a pszichoszomatikus tünetek? Vizsgálható –e a test és a lélek külön-külön? Melyek az egészséget és a betegség kialakulását befolyásoló egyéb tényezők?

AZ EGÉSZSÉGFELFOGÁS PARADIGMAVÁLTÁSÁNAK ÁLLOMÁSAI I. A biomedicinális vagy biomedikális modell Jellemzői: - a biológiai szemlélet - biológiai összetevők szerepe lelki zavarok mögött Hibái: - betegségcentrikus - hibaorientált - saját és környezeti erőforrások figyelmen kívül hagyása

AZ EGÉSZSÉGFELFOGÁS PARADIGMAVÁLTÁSÁNAK ÁLLOMÁSAI II. A biopszichoszociális szemlélet ( Engel, 1977.) Lényege: A betegségek okait és következményeit biológiai, pszichikai és szociális tényezők befolyásolják. Bármelyik szint befolyásolja a többit!

A Z EGÉSZSÉGFELFOGÁS PARADIGMAVÁLTÁSNAK ÁLLOMÁSAI III. A pszicho-neuro-immunológiai elmélet (Locke) Mit jelent ez? Az immunrendszer és a szervezet egyéb védőmechanizmusainak kielégítő működése az egyén megfelelő pszichés állapotától függ.

AZ EGÉSZSÉGFELFOGÁS PARADIGMAVÁLTÁSÁNAK ÁLLOMÁSAI IV. A salutogenetikus modell (dinamikus egészségfogalom) Antonovsky, 1979. A modell lényege: a koherenciaérzet megfogalmazása. A koherenciaérzet összetevői: - átláthatóság - kezelhetőség - érdemesség (értelemteliség)

A CIGÁNYSÁG VÁNDORLÁSA A Z ŐSHAZA UTÁN I A CIGÁNYSÁG VÁNDORLÁSA A Z ŐSHAZA UTÁN I. A DINAMIKUS EGÉSZSÉGFOGALOM KIEGÉSZÍTŐ ELMÉLETEI G.W.Albee: az egészség megtartásának feltételei - megküzdőképesség - önértékelés - támogató csoport A reziliencia fogalmának elterjedése: az egyén a kedvezőtlen előjelek ellenére is szembenéz és megbirkózik a nehézségekkel.

A CIGÁNYSÁG VÁNDORLÁSA A Z ŐSHAZA UTÁN I. A STRESSZ ÉS AZ EGÉSZSÉG I. Selye János stressz elmélete: a stresszre adott válasz nem más, mint általános adaptációs szindróma. A stressz lehet nemcsak negatív, hanem pozitív hatású is, mindaddig, amíg a fizikai és pszichológiai fejlődés alapfeltételeként hat.

A STRESSZ ÉS AZ EGÉSZSÉG II. A „megbirkózás” (coping): a stressz ikerfogalma. A megbirkózáshoz szükségesek: a koherenciaérzés, a kihívásokra reagálás, a kontrollképesség. A fentiekkel egybecseng Csíkszentmihályi Mihály „autotelikus én” elmélete, és Kobasa lelki edzettség (hardiness) teóriája.

TELJESÍTMÉNY ÉS PERFEKCIONIZMUS Mi vezet ide? Az iskola és a tanulás szerepe az ember életében. A diákok tanulással kapcsolatos magatartása és az iskolai teljesítmény közti kapcsolat fontossága. Elismerés megfelelő teljesítmény esetén. Az egyéni erőfeszítés és az egyéni elismerés magában hordja a rivalizálás veszélyét.

A PERFEKCIONIZNMUS I. Perfekció = kiváló, tökéletes A perfekcionizmus iránti igény: az egyén nyertesen szeretne kikerülni minden összehasonlításból. Perfekcionizmus: a kiválóságra törekvés (negatív és pozitív végpontok között). A perfekcionizmus gyökerei (R. Winter szerint):gének, kultúra, család, iskola. A perfekcionizmus típusai:megjelenés, teljesítmény, erkölcsi, teljes körű.

A PERFEKCIONIZMUS II. A szélsőségesen – kórosan – perfekcionista egyén esetében az önértékelés alapja a teljesítmény („akkor szerethető az ember, ha hibátlanul teljesít”). Az egészséges perfekcionista egyén kiválóságra törekszik, de valódi örömöt merít a magas színvonalú munkából. Hol a határ a kóros és az egészséges perfekcionizmus között? (Stanley Cavell)

A KÉNYSZERÉRZÉS KIALAKULÁSA A TANULÓKBAN Néhány ok az oktatási rendszer részéről: - a tantervi követelmények, a tananyag túlméretezettsége - magas a tanórák száma - egyoldalú intellektuális terhelés - felvételi centrikus oktatás - az alkalmazott nevelési eljárások esetleges inadekvát volta

A KÉNYSZERÉRZÉS KIALAKULÁSA A TANULÓKBAN II. A kényszerérzés kialakulásának egyéb tényezői: - a tanulók intellektuális képességei - a szocio-emocionális összetevők, mint: motiváltság igényszint önértékelés önbizalom érzelmi stabilitás

A PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEKRŐL ÁLTALÁBAN A pszichoszomatikus tünet: szervi elváltozás nélküli funkcionális tünet. Általában jellemző, hogy az orvoshoz fordulók kb. 20-50 %-ában nincsen kimutatható szervi elváltozás a panaszok hátterében. Oka: pszichikai tényezők és/vagy szociális problémák.

AZ ISKOLÁSKORÚAK GYAKORIBB PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEI A HBSC vizsgálatok eredményei alapján: - fáradtság- és kimerültség érzés - kedvetlenség - idegesség, félelem - elalvási nehézségek - fejfájás - gyomor- és hasfájás - hátfájás

A GYERMEK ÉS A KÖRNYEZET VISZONYA A PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEK ESETÉN Általában jellemző: 1., Megéli a gyermek a tüneteket, de átmenetileg nem említi a környezetének. 2., A gyermek panaszkodik a tünetei miatt környezetének. 3., A környezete (is) észleli a tüneteket.

MIKOR FORDULNAK ORVOSHOZ A TÜNETEK MIATT? A tünetek erőssége és/vagy gyakorisága miatt szervi betegség gyanúja merül fel. A panaszok alapján általában először a házi orvosnál jelentkeznek, s ha itt nem tisztázódik az ok, akkor különböző szakrendeléseken vizsgálják tovább őket.

A SZAKRENDELÉSEKEN JELENTKEZŐ GYERMEKEK FŐBB PANASZAI fejfájás, ájulás (ideggyógyászati szakrendelés) szívtáji fájdalom, szívdobogásérzet (kardiológiai szakrendelés) gyomor- és hasfájás, hányinger, émelygés (gastroenterológiai szakrendelés)

TÜNET- VAGY TÜNETCSOPORTVÁLTÁS JELLEMZŐI I. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha a panasz valódi oka – jelen esetben a teljesítménykényszer – rejtve marad, akkor átmeneti idő (esetleg tünetmentesség) után új tünetek jelentkezhetnek. Ennek következménye további szakirányú vizsgálatok másik szakrendelésen az esetleges szervi eredet kizárására.

TÜNET- VAGY TÜNETCSOPORTVÁLTÁS JELLEMZŐI II. Gyakori kezdet a fejfájás. Ezután a szívpanaszok, vagy a gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek. A vizsgálatokat a fenti tünetek miatt mindig a szervi okok kizárására kell végezni, de kellő megfontolás után (az esetlegesen megterhelő vizsgálatok miatt). Fontos az előzmények, a körülmények feltárása, és az esetleges pszichés háttér tisztázása.

A PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEK ÉS A PERIODICITÁS (CIKLIKUSSÁG) A pszichoszomatikus tünetek a tanév bizonyos periódusaiban gyakoribbak. Jellemző: - a tanév elején - a tanév megterhelő periódusaiban (november, december, április, május) A szakrendelések forgalma ezekben az időszakokban megemelkedik.

KINEK KELL GONDOLNIA A TELJESÍTMÉNYKÉNYSZERRE, MINT OKI TÉNYEZŐRE? A tanuló közvetlen környezetének (család, barátok). Az oktatásban dolgozóknak. A gyermekeket ellátó egészségügyi dolgozóknak (orvos, védőnő). Ezért fontos (lenne) a megfelelő információ- és tapasztalatcsere, együttműködés a fentebb említettek között.

MIÉRT FONTOS AZ ISKOLÁSOK PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEINEK FELISMERÉSE? A tartósan fennálló pszichoszomatikus tünetek - az ok felderítése és megszüntetése nélkül - a későbbiekben szervi elváltozásokhoz vezethetnek. A pszichoszomatikus tünetek és következményeik meghatározzák a serdülők egészséghez és betegséghez való későbbi attitűdjét.

KÖSZÖNÖM a megtisztelő figyelmet KÖSZÖNÖM a megtisztelő figyelmet! A témához kapcsolódó cikk ( az irodalomjegyzékkel együtt) szintén olvasható a portfólión!