Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadás támogató szerepe
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A kutatási program rövid bemutatása
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
SZAKMAI INFORMÁCIÓS NAP A TANÍTÁSI GYAKORLATOKRÓL
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az e-portfólió használati köre
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október

Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A szaktanácsadó segítő szerepe
A portfólió - óvodai szakterület
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Reflektív gondolkodás
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
Tanácsok a portfólió készítéséhez
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP 4.1.2-08/1/B

A gyakorlati képzés dokumentumai 3. pécsi konzultáció Dombiné Borsos Margit 2011.05.13.

A témacsoport feladatai Az eddig elkészült – a gyakorlati képzéssel kapcsolatos - dokumentumok áttekintése, egységesítése, ajánlás készítése közösen használható anyagokra.

Részt vevők, kapcsolattartók Dombiné Borsos Margit (Pécs) Magyar István (Eger) Dr. Vargáné Csatáry Tünde (Debrecen) Szarka Emese Budapest, ELTE Kubinger-Pillmann Judit Pannon Egyetem

Nehézségek Kapcsolattartás – e-mail, ELTE felülete. Leterheltség. Kevés helyről érkezett anyag (ELTE, EKF, PTE) Az anyagok jellemzői Készek, kerek egészet alkotnak, Vegyesek – pedagógiai stratégiát, koncepciót tekintve. Részben már használatban vannak, illetve használatra készek. Javaslat: az anyagokban található óraelemzési szempontsorok, értékelési szempontsorok kerüljenek egy közös gyűjteménybe pl. a regionális együttműködés honlapján, amelyhez a mentorok hozzáférnek, és saját pedagógiai koncepciójuk, tanítási stratégiájuk alapján választanak belőle a munkájukhoz.

Továbblépés: új területek keresése, ahol megvalósulhat az érdemi együttműködés A gyakorlati képzés kulcsa: a mentor a mentorok támogatása - segédanyagokkal ELTE anyagában: STEP 21 modell - tanóra diagnosztika és pedagógus értékelés. Ötletem: A modell felhasználhatósága a tanárjelölt értékelése során…? M. Nádasi Mária javaslata: a mentorok kiválasztásának és értékelésének egyik módszere lehet - probléma: a STEP 21 nem a pedagógus kompetenciák alapján dolgozik. Monoriné Papp Sarolta délutáni ismertetője

Elkészült anyagok Előzetes várakozások, belépő nézetek feltárását segítő kérdéssor. A Tevékenységtükör kiegészült a mérnöktanárokra vonatkozóan. Portfólió tervező és ellenőrző táblázat. Tervező mátrix (kompetenciákhoz kapcsolható tanulási eredményeken) Kooperatív órák tervezésére, megfigyelésére alkalmas sablon Szakmai önismereti/önreflexiót segítő kérdéssor a mentor számára

Előzetes várakozások, belépő nézetek feltárását segítő kérdéssor. Milyen hatások következtében választotta a tanári pályát (személy, esemény, elképzelések, stb.)? Milyen élmények, tapasztalatok erősítették vagy bizonytalanították el az eddigi tanulmányai során? Milyen pozitív várakozásai vannak az egyéni iskolai gyakorlata megkezdése előtt? Vannak-e félelmei a gyakorlat lefolyását, sikerességét illetően, és melyek ezek? Mit vár el mentortanárától? Mire számít a tanulók részéről? Van-e határozott terve arról (és ha igen, részletezze), hogy a pedagógus mesterséghez kapcsolódó elméleti ismeretei, tapasztalatain alapuló elképzelései, nézetei közül melyeket akarja majd kipróbálni a gyakorlat során? Milyen benyomásokat gyűjtött az iskoláról az első napon? (Környezete, épület, felszerelés, gyerekek, tanárok, stb.)

Tevékenységtükör Kiegészült a mérnöktanár speciális feladataival Művésztanárok – nem érkezett kiegészítés

Tervező mátrix – hallgatóközpontú megközelítésben Mely pedagógusi kompetenciák szorulnak fejlesztésre? (a tanárjelölt kompetencia térképe alapján) Mit kell a hallgatónak elérnie, és hogyan kell bebizonyítania, hogy az adott tudástartalmakat birtokolja? (Tanulási eredmények megfogalmazása – a tanulási célok, elvárások világosak, a hallgató arra összpontosíthat, ami fontos. Milyen utat, módot, lehetőséget ajánl a tanulási eredmények elérése érdekében a mentor, és hogyan értékeli azokat?

K 1 - A tanuló személyiségének fejlesztése az egyéni igényekre és fejlődési feltételekre tekintettel elősegíteni a tanulók értelmi, érzelmi, testi, szociális és erkölcsi fejlődését, a demokratikus társadalmi értékek, a sajátos nemzeti hagyományok, az európai kulturális és az egyetemes emberi értékek elsajátítását; Egyéni fejlesztési terv (SNI, tehetség, részképesség zavar, stb Tanuló személyiségének bemutatása önálló vizsgálattal

K 2 - Tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése Képes a tanulói közösségekben rejlő pedagógiai lehetőségek kihasználására, az egyének közötti különbségek megértésének elősegítésére, az interkulturális nevelési programok alkalmazására, az együttműködés készségeinek fejlesztésre; Szociális kompetenciák fejlesztésének, iskolai gyakorlatának bemutatása (iskolai dokumentumok elemzése, összehasonlítása a gyakorlattal) Empirikus vizsgálat csoportok szerveződéséről Iskolai konfliktushelyzetek értékelő elemzése Nevelési eredményvizsgálatok tapasztalatai

K 3 - A pedagógiai folyamat tervezése pedagógiai munkáját a feltételek árnyalt elemzése alapján átfogóan és részletekbe menően tudja megtervezni, képes tapasztalatait reflektív módon elemezni és értékelni; PP, HT ismerete Intézménybemutatás, intézményi önértékelésben való részvétel anyagai Saját innovációs tevékenység bemutatása Nevelési és oktatási folyamatok tervezését, szervezését dokumentáló anyagok(foglalkozásterv, ünnepség forgatókönyve, projektterv, stb.)

K 4 - A szaktudományi tudás felhasználásával a tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése az adott szakterületen szerzett tudását tantervi, műveltségterületi összefüggésekbe képes ágyazni, stb. Egy választott taneszköz elemzése Saját készítésű taneszköz ismertetése Szemléltető anyagok Projektterv készítése Prevenciós program Szakköri foglalkozások tematikus terve, foglalkozásterv Szabadidős programok terve, megvalósításának dokumentálása, reflexiókkal

K 5 - Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák hatékony fejlesztése Képes a kereszttantervi kompetenciák, különösen az olvasás-szövegértés, információfeldolgozás, a tanulási szokások és készségek, az alapvető gondolkodási műveletek, a problémamegoldó gondolkodás folyamatos fejlesztésére,stb. Tanulás-módszertani segédanyagok gyűjtése, összeállítása, kipróbálásának tapasztalatai Pályaorientációs programok Kérdőíves motivációs vizsgálat IKT használata az oktatásban

K 6 - A tanulási folyamat szervezése és irányítása képes változatos tanítási-tanulási formák kialakítására, a tudásforrások célszerű kiválasztására, az új információs-kommunikációs technológiák alkalmazására, hatékony tanulási környezet kialakítására; Önállóan összeállított tematikus terv Gyakorlati, módszertani tevékenység dokumentálása (óravázlat, csoportos együtt tanuláshoz instrukciók, IKT-eszközök használata, csoportalakítási reflexiók, stb.) Szakmai gyakorlatról értékelések mentortól, évfolyamtárstól

K 7 - a pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazása Képes a tanulók fejlődési folyamatainak, tanulmányi teljesítményeinek és személyiségfejlődésének elemző értékelésére, a különböző értékelési formák és eszközök használatára, az értékelés eredményeinek hatékony alkalmazására, az önértékelés fejlesztésére Belső értékelés: Szaktárgyi értékelés Mérés-értékelés intézményi gyakorlatának ismertetése Saját mérő-értékelő lap kialakítása Külső értékelés: Országos kompetenciamérés intézményi hasznosításának bemutatása Érettségi vizsga tapasztalatai A mérések ismertségének vizsgálata interjú vagy kérdőíves módszerrel szülők, diákok, pedagógusok közt

K 8 - szakmai együttműködés és kommunikáció Képes a tanulókkal, a szülőkkel, az iskolai közösséggel, a társszervezetekkel és kutató-fejlesztő intézményekkel történő együttműködésre, a velük való hatékony kommunikációra; Dokumentumelemzés (IMIP) Együttműködés formáinak bemutatása Intézményi kapcsolattartás különböző formái A világhálón kialakult, a diákok által létrehozott közösségek sajátosságainak vizsgálata

K 9 - szakmai fejlődésben elkötelezettség, önművelés Képes a munkáját segítő szakirodalom folyamatos követésére, önálló ismeretszerzésre, személyes tapasztalatainak tudományos keretekbe integrálására, a neveléstudományi kutatások fontosabb módszereinek, elemzési eljárásainak alkalmazására, saját munkájának tudományosan megalapozott eszközöket felhasználó értékelésére. Innovációk az intézményben – esettanulmány készítése A hallgató innovációs tevékenységének bemutatása Szakirodalmi áttekintés reflexiókkal Egyéni szakmai fejlődési terv

Köszönöm a figyelmet!