Helyi szintű környezeti és társadalmi kihívások a globális folyamatok tükrében Múlt és jelen, a kilábalás lehetőségei Leidinger Dániel, tanácsadó Aquaprofit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Advertisements

Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Ragadics Tamás PTE BTK Szociológia Tsz.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Az ajkai kistérség szakképzése. A kistérség lehatárolása.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
A VÁSÁROSNAMÉNYI KÜLÖNLEGES VÁLLALKOZÁSI KISTÉRSÉGEK MINT TERÜLETFEJLESZTÉSI PREFERENCIÁK Készítette: Orbán Nóra.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU többéves pénzügyi kerete
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
A vidéki tér sikertényezői
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Kulturális örökség és a fenntartható jövő egyik modellje
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Komplex kormányzati cselekvési terv négy pillér mentén – Digitális Magyarország „Networkshop 2015” konferencia Sárospatak.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Az elsivatagosodás.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Az agrárágazat és az aszály
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Előadás másolata:

Helyi szintű környezeti és társadalmi kihívások a globális folyamatok tükrében Múlt és jelen, a kilábalás lehetőségei Leidinger Dániel, tanácsadó Aquaprofit Zrt. Felelő(s) közösségek konferencia, Pécs május 22-24

A vizsgált terület Forrás: oterkep.blogspot.hu

A vizsgált terület Forrás: magyarorszag.terkepek.net

A vizsgált terület

Az Ormánság múltja és jelene Forrás: ng.hu; geocaching.hu; tankonyvtar.hu; mek.oszk.hu; 365.postr.hu

Az Ormánság múltja és jelene Forrás: inspi-racioblogspot.hu

Az Ormánság múltja és jelene Forrás: hu.wikipedia.org; mek.oszk.hu; vilagkepek.blogter.hu; sajto-foto.hu

Múltbéli vétkek, a jelen kihívásai Tájhasználat megváltoztatása (külső érdekből)

Múltbéli vétkek, a jelen kihívásai Tájhasználat megváltoztatása (külső érdekből) A természeti környezet átalakulása –A vízháztartás felborulása, a táj kiszáradása –A helyi mikroklíma szélsőségeinek fokozódása –A talaj termőképességének romlása –A táj eltartó képességének folyamatos csökkenése

Egy példa a vízháztartás szélsőségeire

Múltbéli vétkek, a jelen kihívásai Tájhasználat megváltoztatása (külső érdekből) A természeti környezet átalakulása –A vízháztartás felborulása, a táj kiszáradása –A helyi mikroklíma szélsőségeinek fokozódása –A talaj termőképességének romlása –A táj eltartó képességének folyamatos csökkenése Az életmód megváltozása  egykézés

Múltbéli vétkek, a jelen kihívásai A lakosság kicserélődött (az Ormánság korábbi népe kihalt, de a jelenlegi lakosság is fogy) A jelenlegi tájhasználat csak az itt élők egy szűk részének biztosít megélhetést a mezőgazdaságon belül (sem társadalmi, sem környezeti, sem pedig energetikai oldalról nem fenntartható) Egyéb ágazatok hiányában általános megélhetési problémák (munkanélküliség) Morális leépültség (dologtalanság)

Globális környezeti válság Globális válságjelenségek

Globális környezeti válság Globális erőforrásválság

Egy példa a globális erőforrásválságra Forrás: Antal Z L. – Botos B. – Leidinger D., 2009; Duncan R., 1994 alapján

Globális válságjelenségek Globális környezeti válság Globális erőforrásválság Globális gazdasági válság

Helyi és globális kihívások szorításában A jelenlegi tendenciák folytatódása: Az időjárási és vízháztartási szélsőségek fokozódása A terület kiszáradása A gazdálkodás ellehetetlenülése A szociális problémák további fokozódása További népességfogyás Társadalmi konfliktusok

Helyi és globális kihívások szorításában A jelenlegi tendenciák folytatódása: Az időjárási és vízháztartási szélsőségek fokozódása A terület kiszáradása A gazdálkodás ellehetetlenülése A szociális problémák további fokozódása További népességfogyás Társadalmi konfliktusok A jelenlegi folyamatok lassítása, illetve megfordítása: Komplex válságkezelés: –Tájrehabilitáció, tájhasználat- váltás  felszíni vízrendszer átalakítása –Helyi gazdaságfejlesztés, megélhetési lehetőségek teremtése –Közösségfejlesztés, szemléletformálás –A kiszolgáltatottság csökkentése a külső környezet szempontjából

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program

Sikeres megvalósulás esetén:

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program Sikeres megvalósulás esetén: –Egészséges, gazdag természeti környezet

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program Sikeres megvalósulás esetén: –Egészséges, gazdag természeti környezet –Fenntartható megélhetési lehetőségek a helyi lakosság számára, boldogulás

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program Sikeres megvalósulás esetén: –Egészséges, gazdag természeti környezet –Fenntartható megélhetési lehetőségek a helyi lakosság számára, boldogulás –A kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordulása

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program Sikeres megvalósulás esetén: –Egészséges, gazdag természeti környezet –Fenntartható megélhetési lehetőségek a helyi lakosság számára, boldogulás –A kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordulása –Minta más hasonló adottságú hazai térségek számára

A Komplex válságkezelés lehetséges eszköze: Az Ős-Dráva program Sikeres megvalósulás esetén: –Egészséges, gazdag természeti környezet –Fenntartható megélhetési lehetőségek a helyi lakosság számára, boldogulás –A kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordulása –Minta más hasonló adottságú hazai térségek számára –Minta hasonló helyzetű európai térségek számára

Köszönöm a figyelmet!