Előnyök és alkalmazási területek Modul 01 - lecke 05 HACCP rendszer Előnyök és alkalmazási területek
A HACCP rendszer előnyei (1) A HACCP rendszer túllép az élelmiszer-ellenőrzés hagyományos megközelítésének korlátjain: elegendő számú mintavétel és ellenőrzés magas költség idő a problémák azonosítása az okok megértése nélkül a „pillanatfelvétel” típusú vizsgálatok korlátai As explained during previous lectures, HACCP overcame many of the limitations, inherent to traditional approaches of food safety assurance.
A HACCP rendszer előnyei (2) A HACCP alkalmas eszköz minden vélt és valós veszély azonosítására még akkor is, ha azok korábban még soha nem fordultak elő. Ebből kifolyólag jól használható új műveletek, technológiák elemzésénél. One of the major advantages of HACCP is that it has the potential to anticipate problems. It is therefore a powerful tool in preventing foodborne illnesses.
A HACCP rendszer előnyei (3) A rendszer alkalmas arra, hogy könnyen hozzáigazítsuk a változásokhoz, mint pl. a termékhez kapcsolódó eszközfejlesztés, a feldolgozási folyamatok javulása és a technológiai fejlesztés. HACCP is also very flexible and can be quickly adapted to new situations.
A HACCP rendszer előnyei (4) A HACCP rendszer segítséget jelent az élelmiszer-feldolgozás legkritikusabb pontjainak felderítésében és az erőforrásokat ezekre a pontokra összpontosítja. HACCP helps to draw attention to and manage resources to the most critical part of the food operation.
A HACCP rendszer előnyei (5) A HACCP rendszer alkalmazása mellett elvárható a feldolgozók és a hatóságok, valamint a feldolgozók és a fogyasztók közötti kapcsolat javulása. Industries applying HACCP show their concern for food safety and express their willingness to do what reasonably can be done to achieve the highest possible level of food safety.
A HACCP rendszer előnyei (6) A dokumentáció hozzáférhetősége megkönnyíti az ellenőrző szervek munkáját. The documentation demonstrates the measures taken to ensure food safety and facilitate the work of industries.
A HACCP rendszer előnyei (7) A HACCP rendszer alkalmazása elősegítheti a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmet azáltal, hogy az kiegyenlíti élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerek közötti különbségeket az egész világon, melynek eredménye képpen csökken a visszatartott, elkobzott vagy éppen megsemmisített termékek száma As HACCP enhances food safety, it also promotes food trade.
A HACCP rendszer előnyei (8) A HACCP rendszer a teljes élelmiszerláncban alkalmazható, a nyersanyag előállítástól a végtermékig pl.: i.e. termesztés, betakarítás, feldolgozás, gyártás, szállítás és elosztás, előkészítés és fogyasztás HACCP can be applied to the whole food chain (from “farm to fork”). At each step the application of HACCP leads to the analysis of hazards at earlier or later stages. In this way it ensures an integrated approach to food safety and promotes the concept of shared responsibility.
A HACCP rendszer előnyei (9) A HACCP rendszer könnyen integrálható a minőségirányítási rendszerekbe, mint pl. az ISO 9000 As seen in lecture 2, HACCP can be integrated in ISO 9000 and complement these standards by providing guidance on how to achieve food safety.
Alkalmazási területek (1) Élelmiszer-ellenőrzés vizsgálati eszköz, ami az erőforrásokat a kritikus pontokra irányítja A HACCP terv és az igazolási eljárások értékelése (megfelelően kidolgozott és effektíven működik) HACCP is a method of food safety assurance which was initially developed in food industries for production, processing and manufacturing.
Alkalmazási területek (2) élelmiszer-minőségbiztosítási módszer az élelmiszer-előállítás, feldolgozás, gyártás és előkészítés folyamataiban However, it can also be used for the preparation of food in food service and catering establishments as well as in street food operations and in homes.
Alkalmazási területek (3) egészségnevelés az élelmiszer-előállítási gyakorlat tanulmányozása a lehetséges veszélyt rejtő magatartás(ok) azonosítása, melyekre az oktatás során nagy hangsúlyt fektetni It can also be used for health education programmes. Food handlers should be trained to adopt a HACCP-based approach in their efforts for hygienic handling of food. With regard to traditional foods, they could be trained in the correct implementation of the Critical Control Points, and foreseeing what they could do if failure occurs.
Alkalmazási területek (4) a járványszerű élelmiszer-eredetű megbetegedések vizsgálata a járvány okainak kiderítése A HACCP-based approach can be taken during investigation of foodborne disease outbreaks to identify the cause of the outbreak.
Alkalmazási területek (5) az élelmiszer-biztonsági programok irányítása azon problémák azonosítása, melyek a legnagyobb népegészségügyi kockázatot jelentik azonosítani és rangsorolni azokat a beavatkozásokat, melyeknek a legnagyobb hatása lehet a probléma megelőzésében A HACCP system is designed to enhance a food safety system of hygiene that is already in place.
+ HACCP rendszer Élelmiszer- minőség-biztosítás Élelmiszerekkel összefüggő higiéniai követelmények Az élelmiszer-higiénia általános alapelvei To achieve food safety, three levels of hygienic measures can be implemented. First, the General Principles of Food Hygiene, as stipulated by the Codex Code with this name, can be applied. These principles lay the foundation for food safety. Additional hygienic requirements for particular food sectors are described in specific Codes of Manufacturing or Hygienic Practices (GMP/GHP). These two types of requirements, often prescribed in codes by food law or regulations, form the basis for Good Manufacturing/Hygienic Practice. Usually, these codes also cover requirements for nutritional and other properties of food. Finally, HACCP can be applied to achieve a greater assurance that the produced, processed or manufactured food is safe.
Nemzeti szabályozás SPS Egyezmény WTO Codex Alimentarius Bizottság Elősegítése az egészségügyi hatóságok által Önkéntes alkalmazás az élelmiszeripari vállalatoknál SPS Egyezmény WTO Until April 1995, acceptance of the work of Codex by the member governments was voluntary: governments were free to adopt or not adopt Codex recommendations, standards and guidelines in their national legislation. However, with the finalization of the Uruguay Round of Multilateral Trade Negotiations and the establishment of the World Trade Organization in April 1995, the situation has changed. According to two of the Agreements of the WTO (the Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures (SPS) and the Agreement on Technical Barrier to Trade (TBT)), the work of Codex is recognized as the reference for international food safety requirements. This implies that in future, Member States of WTO cannot reject foods which meet Codex recommendations, standards and guidelines without providing justification based on risk assessment. Since the application of HACCP is recommended by the Codex Code of General Principles on Food Hygiene and other specific codes, this means that HACCP has become the international reference system for food safety assurance. SPS = Sanitary and Phytosanitary Measures WTO = World Trade Organization Codex Alimentarius Bizottság