Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Advertisements

Az iskolai szociálismunka
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Gyermekkönyvtárak kialakulása
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Iskolánkról.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
A pedagógusminősítési rendszer
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán

Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
A pedagógiai program készítése
A tanárképzés szerkezete
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
EIP Kálmán Tímea Nagyvázsony, április 22.. Európai Innovációs Partnerség (EIP) a VP-ben.
Tanórán kívüli tevékenységek gazdagítási lehetőségei Varga Attila február 4.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei

Országos Közoktatási Intézet es felmérése Az iskolák ⅔ -a az alapvető szolgáltatásokat sem tudja biztosítani. A vizsgált iskolák több mint 50%-ban nem volt könyvtár, ha van akkor: Kicsi az alapterület Kevés az olvasóhelyek száma Rövid a nyitva tartás Nem megfelelő az állomány nagysága, összetétele, a gyarapodás mértéke Csak ¼-ben van főállású könyvtárostanár Az iskolák ⅔ -a az alapvető szolgáltatásokat sem tudja biztosítani. A vizsgált iskolák több mint 50%-ban nem volt könyvtár, ha van akkor: Kicsi az alapterület Kevés az olvasóhelyek száma Rövid a nyitva tartás Nem megfelelő az állomány nagysága, összetétele, a gyarapodás mértéke Csak ¼-ben van főállású könyvtárostanár

Ezért közkönyvtárakban működő gyermek szolgáltatásnak is tudatosan támaszkodik fontos a helyi és regionális együttműködés közkönyvtárakban működő gyermek szolgáltatásnak is tudatosan támaszkodik fontos a helyi és regionális együttműködés

Helyi gyermekkönyvtárak Az iskolával azonos életkorú csoportokkal foglakozik Azonos/hasonló feladatokat kell megoldaniuk, pl. információval való ellátás, információ elérés technikáinak tanítása, alkalmazása, komplex személyiség fejlesztés Munkaformákban, munkamódszerekben is sok a hasonlóság, pl. egyéni, csoportos, kiscsoportos foglalkozások, projektek Legtöbb esetben azonos fenntartóval (önkormányzat) tartoznak, így gazdasági és szakmai érdekazonosság is fellelhető. Pályázni, vagy lobbizni az önkormányzatnál Az iskolával azonos életkorú csoportokkal foglakozik Azonos/hasonló feladatokat kell megoldaniuk, pl. információval való ellátás, információ elérés technikáinak tanítása, alkalmazása, komplex személyiség fejlesztés Munkaformákban, munkamódszerekben is sok a hasonlóság, pl. egyéni, csoportos, kiscsoportos foglalkozások, projektek Legtöbb esetben azonos fenntartóval (önkormányzat) tartoznak, így gazdasági és szakmai érdekazonosság is fellelhető. Pályázni, vagy lobbizni az önkormányzatnál

Sok eredményes együttműködés de általában jellemző, hogy Az együttműködés nem teljes körű az intézmények között Eseti, alkalomszerű Nagymértékben személyfüggő de általában jellemző, hogy Az együttműködés nem teljes körű az intézmények között Eseti, alkalomszerű Nagymértékben személyfüggő

Az eredményes együttműködés alapelvei Érdekek azonossága – széleskörű információkkal való ellátás Gazdaságosság – relatív kis anyagi erők komplex rendszerbe való felhasználása Gazdag, sokirányú szakmai tapasztalatok hasznosítása Aktivitás – bármely együttműködő fél gyors reagálása a megfelelő igényre Egyenrangúság a kapcsolatban Önkéntesség Fejlesztési programok összehangolása Érdekek azonossága – széleskörű információkkal való ellátás Gazdaságosság – relatív kis anyagi erők komplex rendszerbe való felhasználása Gazdag, sokirányú szakmai tapasztalatok hasznosítása Aktivitás – bármely együttműködő fél gyors reagálása a megfelelő igényre Egyenrangúság a kapcsolatban Önkéntesség Fejlesztési programok összehangolása

Az iskolák teendői A pedagógiai programjuk megvalósításában tudatosan építsenek a helyi közkönyvtárak lehetőségeire Ismertesség meg a környeztükben lévő közkönyvtárakkal pedagógia programjukat kerettanterveiket a szaktárgyak oktatói mely területeken egészítik ki a tananyagot milyen egyéni feladatokat kapnak a diákok milyen szakkörök, klubok működnek Szervezett látogatások, gyermekkönyvtáros meghívása A pedagógiai programjuk megvalósításában tudatosan építsenek a helyi közkönyvtárak lehetőségeire Ismertesség meg a környeztükben lévő közkönyvtárakkal pedagógia programjukat kerettanterveiket a szaktárgyak oktatói mely területeken egészítik ki a tananyagot milyen egyéni feladatokat kapnak a diákok milyen szakkörök, klubok működnek Szervezett látogatások, gyermekkönyvtáros meghívása

A gyermekkönyvtárak teendői állományalakítással, szolgáltatásaikkal nem követő módon, hanem előre fel tud készülni az iskola feladataihoz kapcsolódóan ill. az egyéni érdeklődést megjelenítő olvasói/tanulói igényekkel. Csoportos foglalkozásaikat, rendezvényeiket, kiadványaikat (ajánló bibliográfia) esetenként a tananyaghoz kapcsolódóan, azt kiegészítve, elmélyítve, időben egyeztetve szervezheti Valamely okból elmaradt iskolai feladatok pótlására is vállalkozhat, pl. könyvtárhasználati ismeretek oktatása, alkalmazása. Problémás tanulók segítése, tehetséggondozásban való részvétel Koordinált, szakjellegű és általános kulturális programok egész tanévre, félévre, egyeztetett pr akciók állományalakítással, szolgáltatásaikkal nem követő módon, hanem előre fel tud készülni az iskola feladataihoz kapcsolódóan ill. az egyéni érdeklődést megjelenítő olvasói/tanulói igényekkel. Csoportos foglalkozásaikat, rendezvényeiket, kiadványaikat (ajánló bibliográfia) esetenként a tananyaghoz kapcsolódóan, azt kiegészítve, elmélyítve, időben egyeztetve szervezheti Valamely okból elmaradt iskolai feladatok pótlására is vállalkozhat, pl. könyvtárhasználati ismeretek oktatása, alkalmazása. Problémás tanulók segítése, tehetséggondozásban való részvétel Koordinált, szakjellegű és általános kulturális programok egész tanévre, félévre, egyeztetett pr akciók

Néhány olvasáspedagógiai célokat szolgáló közös program Könyvajánlások, recenziók készítése kedvelt irodalmi alkotásokról Könyvhöz, színházi előadáshoz, filmhez kapcsolódó viták, beszélgetések szervezése író, rendező, színész, tanár és könyvtáros részvételével Közös vers, mese, novella, illusztráció pályázat Hobby témákhoz kapcsolódó témabibliográfiák készítése Biblioterápiás foglalkozássorozat indítása osztályfőnöki órák témáiból, a tanulók aktuális problémáihoz kapcsolódva ill. érdeklődésüknek megfelelően. Irodalmi alkotások dramatizálása Könyvajánlások, recenziók készítése kedvelt irodalmi alkotásokról Könyvhöz, színházi előadáshoz, filmhez kapcsolódó viták, beszélgetések szervezése író, rendező, színész, tanár és könyvtáros részvételével Közös vers, mese, novella, illusztráció pályázat Hobby témákhoz kapcsolódó témabibliográfiák készítése Biblioterápiás foglalkozássorozat indítása osztályfőnöki órák témáiból, a tanulók aktuális problémáihoz kapcsolódva ill. érdeklődésüknek megfelelően. Irodalmi alkotások dramatizálása

Rendszeres személyes kapcsolatot Programok közös kialakítása, értékelése Tantestületi üléseken a gyermek könyvtáros Gyermekkönyvtári munkaértekezleten iskolai könyvtáros, tanár részvétele Programok közös kialakítása, értékelése Tantestületi üléseken a gyermek könyvtáros Gyermekkönyvtári munkaértekezleten iskolai könyvtáros, tanár részvétele